ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Στην Αθήνα οι αγρότες της Κρήτης για τις αποζημιώσεις


Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Την "καραμέλα" της "αφορίας", που στόχο έχει να μη δώσει ο ΕΛΓΑ ούτε ένα ευρώ στους κατεστραμμένους παραγωγούς ελαιολάδου, αμπελουργικών προϊόντων και κηπευτικών της Κρήτης, αναμένεται να καταρρίψουν σήμερα με συγκεκριμένα και απολύτως διασταυρωμένα και επίσημα στοιχεία, ανεβαίνοντας στη Βουλή για να έχουν συνάντηση με κυβερνητικούς παράγοντες, οι εκπρόσωποι του τόπου.



Η "Νέα Κρήτη", ενόψει της σημερινής συνάντησης στην Αθήνα, κατέγραψε και παρουσιάζει νέα στοιχεία καταστροφής της αγροτικής παραγωγής, βάζοντας ζήτημα άμεσων αποζημιώσεις από τα ταμεία του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης χιλιάδων πληγέντων αγροτών!

Η Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης, που πρωτοστατεί στη σημερινή συνάντηση χάρη στην άμεση ανταπόκριση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, συνεργάζεται σε ενιαίο μέτωπο με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, η οποία θα εκπροσωπείται από το μέλος της διοίκησης Γιώργο Μεταξάκη. Από την Περιφέρεια πολύ σημαντική και καθοριστική θα είναι η συμμετοχή της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Θεανώς Βρέντζου, ενώ από τους Δήμους θα παραβρεθούν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης, ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Μαλεβιζίου Γιώργος Βαλτζάκης.

Από πλευράς βουλευτών θα είναι σίγουρα - όπως έχουν πει - τόσο ο κ. Βαρδάκης, που έκλεισε το ραντεβού, όσο και οι άλλοι δύο βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηγουμενίδης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης.


«Στήνουν παγίδα»

Μια μεγάλη παγίδα που έχει ξεκινήσει ήδη να στήνεται από καιρό - έχοντας όμως λάβει μεγάλες διαστάσεις χάρη στα πρωτοσέλιδα της "Ν.Κ." - περιγράφει προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών της Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι επιχειρεί μεθοδευμένα να οδηγήσει όλες τις ζημιές της Κρήτης στα ΠΣΕΑ. Και αυτή τη μεγάλη παγίδα που μας ετοιμάζει εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε. Διότι είναι άλλα τα αίτια που υπάγονται στον ΕΛΓΑ και άλλες είναι οι ζημιές που οφείλονται στις πάγιες εγκαταστάσεις και στο κεφάλαιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το κεφάλαιο είναι το δέντρο το ίδιο ή η κουρμούλα, που έχει υποστεί ζημιές από τον καύσωνα και τις άλλες καιρικές συνθήκες, και αυτό θα υπαχθεί στα ΠΣΕΑ. Αυτό όμως είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Να ξεχωρίσουμε λοιπόν κάποια πράγματα. Όχι, "άντε τα εντάσσω στα ΠΣΕΑ όλα"»...


Ανεβαίνουν προετοιμασμένοι

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης λέει στην εφημερίδα μας ότι η σημερινή συνάντηση δε θα γίνει τελικά στις 2 μ.μ. στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα, αλλά θα γίνει στις 3 μετά το μεσημέρι στη Βουλή, ώστε, εκτός από τη διοίκηση του Οργανισμού, να παρευρίσκεται και ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

«Όταν αναφερόμαστε στον ΕΛΓΑ μιλάμε για χρήματα που δεν ανήκουν στο Δημόσιο, αλλά προέρχονται στο σύνολό τους, πλέον, από τις εισφορές του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου. Είναι χρήματα δικά μας. Και να μην ξεχνάμε ότι διαχρονικά η Κρήτη δίνει περισσότερα απ' ό,τι παίρνει. Και να μην ξεχνάμε επίσης ότι τα πράγματα στον αγροτικό χώρο δεν είναι απλά. Ο παραγωγός ξεκινάει χωρίς να ξέρει τι αποτελέσματα θα έχει κατά την παραγωγική διαδικασία. Πρέπει λοιπόν το κράτος να στηρίξει τον παραγωγό που παράγει προϊόντα για να μπορέσει να συνεχίσει να παράγει», λέει ο πρόεδρος των αμπελουργών.

Έτσι, σήμερα, η αντιπροσωπία θα ανέβει στην Αθήνα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχοντας ολόκληρο φάκελο με στοιχεία εξαγωγών σε ελαιόλαδο και αμπελουργικά προϊόντα, για να φανεί η φετινή διαφορά επί σειρά πολλών ετών και να ξεκαθαριστεί ότι η μείωση της παραγωγής είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών που έπληξαν τα προϊόντα, από το στάδιο της ανθοφορίας και μετά.

Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές μέχρι σήμερα, οι ελιές καταστράφηκαν από τις ανεμοθύελλες της άνοιξης όταν υπήρχε πολύ μεγάλη ανθοφορία στο μεγαλύτερο μέρος της κρητικής ελαιοκομίας. Στη συνέχεια ακολούθησαν ο καύσωνας, η ανομβρία κ.λπ. και φτάσαμε και μέχρι τις προχθεσινές καταστροφές από πλημμύρες και χαλάζι, που ασφαλώς και θα κατατεθούν σε συγκεκριμένο κομμάτι μέσα σε ένα συνολικό φάκελο.

Ανάλογα είναι και τα δεδομένα της αμπελουργίας, ενώ και στα κηπευτικά έχουμε ζημιές από τις προχθεσινές συνθήκες, που φυσικά και καλύπτονται (τουλάχιστον αυτό προβλέπεται) από το καταστατικό του ΕΛΓΑ.


«Έχουν δίκιο»

«Πάντοτε το δίκιο είναι με το μέρος του κόσμου. Αυτού που πλήττεται από τις καιρικές συνθήκες», τονίζει με ιδιαίτερα κατηγορηματικό και απόλυτο τρόπο ο γνωστός επιστήμονας, γεωπόνος και πρώην ερευνητής Αμπέλου Βαγγέλης Βαρδάκης.

«Από την άλλη πρέπει να δούμε ότι τα φαινόμενα της Τρίτης ήταν πραγματικά πρωτοφανή. Το μέγεθος του χαλαζιού... Η ορμή με την οποία έπεφτε το χαλάζι δημιούργησε πολλές καταστροφές εκεί όπου έπεσε και υπήρχε παραγωγή ελαιοκάρπου και σταφυλιών, σε συνδυασμό με τη δυνατή βροχή.

Αυτό λοιπόν το απότομο μετεωρολογικό φαινόμενο συνέπεσε μετά από μια μακρόχρονη, πολλών μηνών, ξηρασία, με συνέπεια τα φυτά να μην έχουν την αντοχή που έπρεπε. Αλλιώς οι ζημιές θα ήταν πολύ μικρότερες. Αλλά τώρα τα φυτά ήταν εξασθενημένα και επομένως ήταν φυσιολογικό να συμβούν αυτές οι καταστροφές με βάση τις επικρατούσες συνθήκες», λέει στην εφημερίδα μας ο κ. Βαρδάκης.

«Και αν αρχίσουμε να επιμερίζουμε τις καταστροφές κατά καλλιέργεια, είναι πολλές. Αν πάμε στις ελιές, όπου έπεσε αυτό το χαλάζι, ήταν πολύ μεγάλες οι ζημιές. Έσπασαν κλαδιά, καταστράφηκε ο καρπός και γενικά ήταν μια σφοδρή θεομηνία αυτή. Για τα αμπέλια, οι ζημιές ήταν ακόμα χειρότερες, αφού βρισκόμαστε στο στάδιο της συγκομιδής. Και εκτός από τις ζημιές αυτές, θα έχουμε κι άλλες επιπτώσεις λόγω των ασθενειών που θα επακολουθήσουν», αναφέρει ο γεωπόνος, και καταλήγει λέγοντας: «Όλες αυτές οι βροχοπτώσεις έφεραν και κατολισθήσεις. Τα χωράφια μας είναι επικλινή. Έχουμε μεγάλη κλίση του εδάφους και επομένως οι διαβρώσεις είναι τεράστιες. Και καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε επιπτώσεις και για τον επόμενο χρόνο».


"Ράβδισε" τις ελιές

Η "Νέα Κρήτη" έγραψε και χθες, παρουσιάζοντας τα γεγονότα - φιλοξενώντας μάλιστα και φωτογραφίες αναγνώστη - για τις μεγάλες ζημιές στον ελαιόκαρπο των περιοχών Μοχού, Χερσονήσου και Σταλίδας. Και πριν στεγνώσει το μελάνι μας, ιδού η ανακοίνωση του Δήμου Χερσονήσου: «Ο Δήμος Χερσονήσου υπέστη σημαντικές ζημιές από τη χαλαζόπτωση της 20ής Σεπτεμβρίου 2016 σε ορισμένες περιοχές του. Από επιτόπιες επισκέψεις, ζημιές μέχρις στιγμής έχουν εντοπιστεί στις περιοχές Μαλίων, Μοχού, Σταλίδας και στα χωριά της Λαγκάδας, κυρίως σε καλλιέργειες ελαιοδέντρων, κηπευτικών και μπανάνας.

Μετά από αυτοψία που διενήργησε η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, παρουσία του αντιδημάρχου Μαλίων κ. Εμμανουήλ Κουλούρα, έγινε αναγγελία των ζημιών από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ. Κλιμάκιο από γεωπόνους του Υποκαταστήματος Ηρακλείου του ΕΛΓΑ περιόδευσε άμεσα στο Δήμο Χερσονήσου στις 21 Σεπτεμβρίου (σ.σ. χθες), για μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών που έλαβαν χώρα.

Για το θέμα αυτό ο δήμαρχος Χερσονήσου ζητά επιτακτικά την ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την άμεση και δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων δημοτών.

Ο Δήμος θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πληγέντες αγρότες συνδράμοντας στην άμεση σύνταξη των απαραίτητων δηλώσεων.

Τις επόμενες μέρες οι παραγωγοί των περιοχών που επλήγησαν θα ενημερωθούν για τη διαδικασία υποβολής των Δηλώσεων Ζημίας που υπέστησαν.

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα και το μέγεθος της απώλειας του αγροτικού εισοδήματος που σε χαλεπούς καιρούς χάνεται από τους αγρότες παραγωγούς μας, ο Δήμος θα συνδράμει στο μέγιστο δυνατό με τις υπηρεσίες του για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που προβλέπονται».


Στο Οροπέδιο

Η αποτίμηση και ο καθορισμός της διαδικασίας αποζημιώσεων από την προχθεσινή χαλαζόπτωση στην ευρύτερη περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που συγκάλεσε χθες έκτακτα ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, με τη συμμετοχή των Μ. Τερζάκη, επόπτη Φυτικού Τομέα νομού Λασιθίου, Ν. Δασκαλάκη, διευθυντή Περιφερειακού Καταστήματος ΕΛΓΑ Κρήτης, Εμμ. Σμυρνάκη, προέδρου Αγροτικού Συνεταιρισμού Οροπεδίου Λασιθίου, Σ. Μπουτσάκη και Μ. Κοντογιάννη, στελεχών Αγροτικού Συνεταιρισμού Οροπεδίου.

Μετά την καταστροφική για τον πρωτογενή τομέα χαλαζόπτωση στην ευρύτερη περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου, ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης ανέλαβε άμεσα την πρωτοβουλία και κάλεσε σε σύσκεψη στο Δήμο τα στελέχη του ΕΛΓΑ για αυτοψία. Στη συνάντηση συζητήθηκαν αναλυτικά η καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες, καθώς επίσης τα διαδικαστικά που πρέπει να ακολουθηθούν για την έγκαιρη αποζημίωση των αγροτών. Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε πλήρως η ολική καταστροφή στα οπωροκηπευτικά και στις δενδρώδεις καλλιέργειες του δήμου.

Η διαδικασία για την υποβολή των αποζημιώσεων ξεκινάει άμεσα, και καλούνται οι πληγέντες δικαιούχοι αγρότες για αποζημίωση να καταθέσουν τις αιτήσεις του εντός δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών. Δικαίωμα αποζημίωσης έχουν οι καλλιεργητές οι οποίοι έχουν ασφαλίσει τις καλλιέργειές τους σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

ΑΜΕΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ


«Να τρέξουν οι διαδικασίες» ζητούν οι βουλευτές

Ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ., Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε χθες στη Βουλή την ακόλουθη ερώτηση, με αίτημα να «τρέξουν» οι διαδικασίες ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι ελαιοπαραγωγοί και οι παραγωγοί υπαίθριων καλλιεργειών για τις ζημιές από τις πλημμύρες και τη χαλαζόπτωση:

«H έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε χθες (σ.σ. προχθές) στην Κρήτη είχε ως αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του ελαιοκάρπου, των υπαίθριων καλλιεργειών ντομάτας και άλλων οπωροκηπευτικών, καθώς επίσης και όψιμων ποικιλιών επιτραπέζιου σταφυλιού, του οποίου η συγκομιδή θα άρχιζε τις επόμενες μέρες.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο νομό Ηρακλείου, στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, σε κάποια χωριά στο δήμο Μαλεβιζίου και σε όλο το βορειοανατολικό παραλιακό μέτωπο του δήμου Χερσονήσου (Μοχό, Σταλίδα, Μάλια) η καταστροφή είναι τεράστια, αφού και οι λίγες εναπομείνασες καλλιέργειες που είχαν διασωθεί από τις υψηλές θερμοκρασίες και τις συνθήκες καύσωνα καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Ανάλογες ζημιές προκλήθηκαν και στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης (Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι).

Επειδή το πλήγμα που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί και οι παραγωγοί υπαίθριων καλλιεργειών ολόκληρου του νησιού για άλλη μια φορά είναι τεράστιο και εκτεταμένο, ερωτάσθε, κύριε υπουργέ: σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αρχίσουν άμεσα οι εκτιμήσεις, να καταγραφούν οι ζημιές και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στους δικαιούχους παραγωγούς;».

«Άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ για τους πληγέντες αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου», ζητάει και ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, αναφορικά με τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες στο Οροπέδιο Λασιθίου εξαιτίας των πρόσφατων έντονων καιρικών φαινομένων.

Στην ερώτησή του, ο βουλευτής Ηρακλείου επισημαίνει την αναγκαιότητα παρέμβασης των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου, καθώς και του άμεσου εκσυγχρονισμού του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες γεωργοί και κτηνοτρόφοι, τα οποία οφείλονται στην αλλαγή των κλιματικών συνθηκών στη χώρα μας, αλλά και την εισαγωγή νέων ασθενειών που ως τώρα δεν καλύπτονται.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Προς τον κ. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Θέμα: "Τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες του Οροπεδίου Λασιθίου από τη χαλαζόπτωση":

Τεράστιο πλήγμα δέχτηκε ο αγροτικός τομέας του Οροπεδίου Λασιθίου εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που συνέβησαν την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016. Η ραγδαία χαλαζόπτωση κατέστρεψε ολοσχερώς τις αγροτικές καλλιέργειες (καλλιέργειες οπωροκηπευτικών και δενδρώδεις καλλιέργειες). Σε αυτό το πλαίσιο και σύμφωνα με υπηρεσιακό έγγραφο του δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου προς τον ΕΛΓΑ Ηρακλείου, κρίνεται επιτακτική και άμεση η αποζημίωση των πληγέντων, ούτως ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ήδη αυξημένες απαιτήσεις των καλλιεργειών τους.

- Δεδομένου ότι τα πρωτοφανή αυτά για την Κρήτη καιρικά φαινόμενα φέρνουν σε απόγνωση τον αγροτικό τομέα, που μετρά ζημιές στις καλλιέργειές του

- Δεδομένου ότι η καταγραφή των ζημιών κρίνεται επιτακτική και πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα

- Δεδομένου ότι απαιτείται ο άμεσος εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες γεωργοί και κτηνοτρόφοι, τα οποία οφείλονται στην αλλαγή των κλιματικών συνθηκών στη χώρα μας, αλλά και την εισαγωγή νέων ασθενειών που ως τώρα δεν καλύπτονται

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Αν προτίθεται να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών για την αποζημίωση των παραγωγών και καλλιεργητών του Οροπεδίου του Λασιθίου που επλήγησαν από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα.

2. Αν σκοπεύει το επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσει στην αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ».


Γ. Μαρινάκης: "Κατάφωρη αδικία για τους αγρότες"

«Δεν επικράτησαν θερμοκρασίες της τάξης των 40οC τον περασμένο Απρίλη-Μάη και δε σας αποζημιώνουμε»... Αυτή ήταν η δικαιολογία του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργο Κατσανέβα. Ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης έχει εξαγριωθεί, με τον πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ Γιώργο Μαρινάκη να θεωρεί ως κατάφωρη αδικία προς τους Κρήτες ελαιοπαραγωγούς να αποζημιώνονται οι συνθήκες παγετού και όχι αυτές των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών κατά την ανθοφορία.

Αυτό που ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής είναι ότι, σύμφωνα με την απάντηση του ΕΛΓΑ στο ΣΕΔΗΚ, οι αστοχίες του κράτους πρέπει να επανορθώνονται από την τσέπη των αγροτών, με τους φορείς του νησιού να θεωρούν ότι η λύση του θέματος είναι ξεκάθαρα μια απόφαση πολιτικής υφής και όχι μια οποιουδήποτε άλλου είδους γραφειοκρατική διαδικασία.

Τελειωμένη και χαμένη υπόθεση και η αποζημίωση για την καταστροφή του 2013, με τον ΕΛΓΑ και πάλι να "νίπτει τας χείρας του" λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης σε τόσο μεγάλα ποσά.

Οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης σκέφτονται πια σοβαρά το ενδεχόμενο, μέσω της δικαστικής οδού, να παύσουν τις πληρωμές προς τον ΕΛΓΑ, αφού δεν έχουν αντίκρισμα.

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1352300&srv=364

Δεν υπάρχουν σχόλια: