ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Όργιο με το παράνομο κρασί


Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σαν... "μεθυσμένοι" συμπεριφέρονται οι κυβερνώντες, αφού δέχονται πολύ σοβαρές καταγγελίες για την καταστροφή του αμπελοοινικού τομέα εξαιτίας του πρωτοφανούς Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, που κάνουν λόγο ακόμα και για κινδύνους στη δημόσια υγεία, πέρα από τη φοροδιαφυγή που έχει προκληθεί, αλλά κουνάνε μόνο το κεφάλι τους και δεν κάνουν την παραμικρή κίνηση.



Άλλο ένα σκληρό υπόμνημα της ΚΕΟΣΟΕ, με την υπογραφή του προέδρου της Χρήστου Μάρκου, έφτασε στα χέρια τους, ενώ η "Νέα Κρήτη" καταγράφει από την τοπική αγορά κρασιού ανάλογες καταγγελίες και στοιχεία που δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα θα έχουμε μέχρι και λουκέτα σε μικρούς οινοποιούς αν δεν αποσυρθεί ο κατάπτυστος φόρος!

Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, που είπε από τη Θεσσαλονίκη ότι θα καταργήσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους οι οινοποιοί της Κρήτης, όπως αναφέρει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης, κάνοντας λόγο για πολύ σοβαρά προβλήματα, τόσο στους συνεταιριστές όσο και στους ιδιώτες.


"Βόμβα" ΚΕΟΣΟΕ

«Η διακίνηση παράνομα πωλούμενων οίνων πραγματοποιείται είτε με την έκδοση τιμολογίων τα οποία εκ των υστέρων ακυρώνονται, είτε με την έκδοση τιμολογίων στα οποία, αντί για οίνος στην περιγραφή είδους, αναγράφεται "τρόφιμα", είτε ακόμη και με το επαναγέμισμα ή την αντικατάσταση του περιέκτη συσκευασιών που εμπεριέχουν τα bag-in-box (ασκοί)», καταγγέλλει η ΚΕΟΣΟΕ προς τους συναρμόδιους υπουργούς Τσακαλώτο και Αποστόλου.

«Έντονο είναι και το φαινόμενο παράνομης διακίνησης οίνων από αδήλωτες αποθήκες ή ακόμη και σπίτια, αποθεμάτων οίνων που δε δηλώθηκαν κατά την υποχρεωτική απογραφή της 31ης Δεκεμβρίου 2015 βάσει των αποφάσεων του υπουργείου Οικονομικών.

Τέλος, ένα μέρος των διαμαρτυριών αφορά διακινήσεις οίνων από φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν προβαίνουν σε δηλώσεις παραγωγής (υποχρεούνται άνω των 1.000 lt οίνου), οι οποίοι διακινούν σε τοπικό επίπεδο την παραγωγή τους (λιανική, ταβέρνες, κ.λπ.), μη καταβάλλοντας ΕΦΚ, ΦΠΑ και Φόρο Εισοδήματος. Η διακίνηση των οίνων αυτών γίνεται με συσκευασίες απροσδιόριστης καταλληλότητας, χωρίς δυνατότητα ελέγχου ποιότητας και ενέχουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Είναι προφανές ότι η έξαρση της παραοικονομίας έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια όχι μόνο των προσδοκώμενων εσόδων από τον ΕΦΚ, αλλά κυρίως την απώλεια μέρους και των εισπραττόμενων κατά το παρελθόν εσόδων από το ΦΠΑ και το Φόρο Εισοδήματος».

Εξάλλου, στο υπόμνημα αυτό, η ΚΕΟΣΟΕ έχει πίνακες με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα προσδοκώμενα δημόσια έσοδα από την επιβολή του ΕΦΚ θα ανέλθουν σε 24.832.420 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει παραοικονομία από την πλευρά των οινοποιείων και συνεπώς ο ΕΦΚ εισπράττεται επί του συνόλου της δηλωθείσας ποσότητας.

«Σήμερα όμως με μετριοπαθείς υπολογισμούς εκτιμάται ότι η παράνομη διακίνηση οίνων από τα οινοποιεία που εκφεύγουν της επιβολής ΕΦΚ ανέρχεται τουλάχιστον στο 40%, διαμορφώνοντας τα έσοδα του Δημοσίου στο ύψος των 14.900.000 ευρώ (υπολογισμός βάσει των δηλώσεων παραγωγής τους)», αναφέρεται.


Παραοικονομία

«Η παραοικονομία αλληλοτροφοδοτείται εκτός των δηλωμένων οινοποιείων και από αδήλωτα οινοποιεία. Τα οινοποιεία αυτά παραλαμβάνουν αδήλωτη σταφυλική παραγωγή από αμπελουργούς (που δεν υποβάλλουν Δήλωση Συγκομιδής) ή από αμπελουργούς που είτε δηλώνουν την παραγωγή τους και την οινοποιούν, είτε δεν τη δηλώνουν καθόλου και την οινοποιούν», επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ.

Παρακάτω αναφέρεται ότι «από την παράθεση των στοιχείων εκτιμάται ότι μόνο στο 35% των διακινούμενων με κάθε μορφή οίνων επιβάλλεται ΕΦΚ, ενώ το 65% (βάσει αναλογίας δηλούμενων στρεμμάτων επί του συνόλου νόμιμων και παράνομων) διακινείται παράνομα από οινοποιεία και αμπελουργούς.

Κατά την επόμενη περίοδο αναμένεται περαιτέρω ένταση του φαινομένου, εάν συνυπολογιστεί και η μεταρρύθμιση στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών, αφού η τάση για μη έκδοση παραστατικών θα ενταθεί για φορολογικούς λόγους.

Δεδομένου ότι οι πιέσεις για διακίνηση οίνων εκτός πεδίου ΕΦΚ έχει ενταθεί, η τάση αυτή έχει ήδη επεκταθεί και στο χώρο των οργανωμένων οινοποιείων. Ενδεικτικό επίσης στην κατεύθυνση αυτή είναι και η μείωση των πωλήσεων των οργανωμένων οινοποιείων το πεντάμηνο του 2016, σε σύγκριση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2015.

Μεγάλο μέρος της αδήλωτης παραγωγής διακινείται τις πρωινές και νυχτερινές ώρες από "αφανή" οινοποιεία, τα οποία δεν υποβάλλουν Δηλώσεις Παραγωγής, αλλά και από φυσικά πρόσωπα που οινοποιούν και πωλούν σε τοπικό επίπεδο την παραγωγή τους», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το υπόμνημα της κεντρικής συνεταιριστικής οργάνωσης αμπέλου και οίνου.


«Μας καταστρέφουν»

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης λέει στη "Νέα Κρήτη" για τη σοβαρή αυτή υπόθεση: «Ο φόρος στο κρασί δεν έφερε κανένα θετικό αποτέλεσμα. Αρνητικά αποτελέσματα μόνο έφερε το ένα πάνω στο άλλο. Λογικό και φυσικό είναι να φτάσουμε και στο σημείο να κινδυνεύει ακόμα και η δημόσια υγεία, όπως το λέει η ΚΕΟΣΟΕ.

Από 'κει και πέρα, φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτό μόνο από την αντιπολίτευση, που από την αρχή φώναζε. Και έχουμε και την τελευταία ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη, ότι θα πάρει το φόρο αυτό πίσω»...


«Φορολόγηση... φόρου»

Εντυπωσιακό είναι εξάλλου και το γεγονός αυτό που καταγγέλλει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών της Κρήτης Νίκος Μηλιαράκης, ότι «έρχεται ο ΕΦΚ και ενσωματώνεται στο κρασί και στη συνέχεια φορολογείται και η συνολική αξία του κρασιού με το 24%. Έχουμε δηλαδή φορολόγηση του... φόρου»!

Ο Νίκος Μηλιαράκης προσθέτει: «Το θέμα είναι μεγάλο. Γνωρίζουμε ότι διακινούνται χωρίς παραστατικά κρασιά σε μορφή χύμα, χωρίς ταυτότητα, χωρίς στοιχεία του παραγωγού ή της περιοχής προέλευσης. Και οπωσδήποτε, λόγω της επιβολής του ΕΦΚ, όσοι μπορούν και αγοράζουν χωρίς παραστατικά το κάνουν ακόμα περισσότερο απ' ό,τι στο παρελθόν, για να γλιτώσουν και αυτήν την επιβάρυνση»...

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι προφανές ότι τα ποσά που προγραμμάτιζαν να εισπράξουν δεν τα έχουν εισπράξει. Έχουν εισπράξει πολύ-πολύ λιγότερα. Ζήτημα είναι να έχουν εισπράξει το 1/10 από αυτά που υπολόγιζαν»...

Και τονίζει ότι με την επιβολή του ΕΦΚ έχει αυξηθεί κατακόρυφα και το κόστος λειτουργίας των οινοποιών. «Όταν έχεις ανάγκη να έχεις έναν άνθρωπο να δουλεύει τρεις μέρες το μήνα για να καταγράφει τα χαρτιά που πρέπει να καταθέσεις στο τελωνείο. Συν όλη την παρακολούθηση που πρέπει να έχεις σε καθημερινή βάση, διότι η αποθήκη η δική σου είναι και αποθήκη του τελωνείου. Εξάλλου, πας κάθε τέλος του μήνα και καταβάλλεις το αναλογούν ΦΠΑ στο τελωνείο και όχι στην εφορία»...

Όπως λέει ο Νίκος Μηλιαράκης, από 1/1/2016, με την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί, επιβαρύνθηκε το ταμειακό πρόγραμμα των οινοποιών μηνιαία με ποσά από 5 έως και 25.000 ευρώ, τα οποία τα εισπράττουν από τους πελάτες τους σε 2 έως και 5 μήνες από τη στιγμή που θα τα καταβάλλουν. Καταλήγοντας, μας λέει πως μπορεί φέτος να μην έχουν κλείσει οινοποιοί στην Κρήτη, αλλά «σίγουρα από του χρόνου θα δούμε και τα λουκέτα, αν δεν καταργηθεί ο φόρος».

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1353623&srv=364

Δεν υπάρχουν σχόλια: