ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...
Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΟΚ…Χημικά στο πιάτο μας – Η αλόγιστη χρήση σκοτώνει… Η μεγάλη έρευνα του 2010

Ένας μαιευτήρας, ο Σταύρος Σηφάκης αριστερά στο πάνελ, αποκάλυψε ανατριχιαστικά στοιχεία... Ένας επίσης γιατρός με έρευνα στο παρελθόν γύρω από τα ζητήματα αυτά, ένας γεωπόνος - ερευνητής, ένας κτηνίατρος και ο πρόεδρος των οπωροπωλών στο πάνελ της πρώτης εκπομπής για τα φυτοφάρμακα, προκάλεσαν...πολλές αναταράξεις στα λιμνάζοντα νερά...

Εν μέσω σφοδρής θαλασσοταραχής, τον Απρίλιο του 2010, η Κιβωτός παλεύει με τα κύματα, ετούτη τη φορά στον γεμάτο «υφάλους» και «σκοπέλους» κόσμο των φυτοφαρμάκων. 
Το Kivotosblog αναδημοσιεύει σήμερα από το αρχείο της τα στοιχεία και επαναφέρει τα βίντεο των δύο συνεχόμενων εκπομπών, σε μία συνολική ανάρτηση που προφανώς και είναι χρήσιμη για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, γιατί δυστυχώς, το πρόβλημα δεν έπαψε ποτέ να είναι "εδώ"...
Μια σειρά από μεταβολίτες φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην Κρήτη ανιχνεύτηκαν στα κόπρανα 50 νεογνών, σε έρευνα της Μαιευτικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, που έγινε με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. 


    ΕΔΩ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ:

Η ανακάλυψη αυτή έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για μια διεθνή προσπάθεια απάντησης των γιατρών στο βασικό ερώτημα αν και κατά πόσον το έμβρυο εκτίθεται σε φυτοφάρμακα, ενώ υπάρχει δρόμος ακόμα να δοθούν και απαντήσεις για τη συσχέτιση ή όχι των φυτοφαρμάκων με επιμέρους συγγενείς ανωμαλίες ή για επιπλοκές στις εγκυμονούσες γυναίκες.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε στη διάρκεια της εκπομπής, ο μαιευτήρας-γυναικολόγος και τότε υπεύθυνος της Μονάδας Προγεννητικού Ελέγχου του ΠΑΓΝΗ Σταύρος Σηφάκης. 

Σοκάρουν τα στοιχεία της επιστημονικής έρευνας στα νεογνά, που πριν γεννηθούν έχουν "βομβαρδιστεί", από φυτοφάρμακα στην Κρήτη!...

Στο δείγμα των επτακοσίων γυναικών έχει γίνει κατηγοριοποίηση και ομαδοποίηση, για την εξαγωγή πιο ασφαλών συμπερασμάτων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Σηφάκη, «έχουμε την κατηγορία γυναικών που δουλεύουν σε θερμοκήπια. Ή έχουμε γυναίκες που δουλεύουν σε αγροτικές περιοχές. Ή γυναίκες που ζουν σε αστικές περιοχές. Αλλά, βέβαια, η έκθεση σε φυτοφάρμακα δεν είναι μόνο στον αγρό ή στο θερμοκήπιο. Φυτοφάρμακα καταναλώνουμε και στην οικιακή χρήση, από άλλα τρόφιμα κ.λπ.». 

Ο κ. Σηφάκης εξέφρασε όμως και την άποψή του για το γενικότερο πρόβλημα των φυτοφαρμάκων, λέγοντας ότι «αυτό που πραγματικά λείπει είναι ο κεντρικός έλεγχος στη δοσολογία, στην εφαρμογή, στα αποτελέσματα. Ειδικότερα, δε, ο ρόλος ο δικός μας ως γιατρών είναι ο εξής: Ξέρουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα φυτοφάρμακα και την ανθρώπινη υγεία. Στον καρκίνο. Σε μια σειρά από νοσήματα. Υπάρχουν χιλιάδες άρθρα γύρω από αυτό. Νομίζω ότι ο δικός μας ο ρόλος είναι να συγκεκριμενοποιήσουμε στο δικό μας πληθυσμό, εάν πραγματικά υπάρχει πρόβλημα παραπάνω έκθεσης. Δε νομίζω ότι είμαστε σε θέση να πούμε ότι υπάρχει κίνδυνος για συγγενείς ανωμαλίες, για επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, εκτός κι αν γίνει μια πάρα πολύ μεγάλη, μακροχρόνια σχεδιασμένη μελέτη. Αυτό πρέπει να γίνει σε μεγάλα πανεπιστήμια και σε μεγάλες χώρες. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι η δικιά μας δουλειά είναι να αποδείξουμε ότι ο μαιευτικός πληθυσμός από τη δικιά μας τη σκοπιά ή γενικότερα ο πληθυσμός εκτίθεται. Και να το αποδείξουμε μετρώντας ακριβώς τις ίδιες τις ουσίες αυτές, τους μεταβολίτες, σε διάφορα βιολογικά υλικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Και από τη στιγμή, που έχουμε ήδη στοιχεία τα τελευταία χρόνια ότι οι ουσίες αυτές ανευρίσκονται στην έγκυο γυναίκα και γενικότερα στα παιδιά, σημαίνει ότι εκτιθέμεθα...». 

Η Τοξικότητα

«Σήμερα δεν μπορούμε να παράγουμε αγροτικά προϊόντα χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών», ξεκαθάρισαν όλοι όσοι συμμετείχαν στο πάνελ της εκπομπής, διευκρινίζοντας όμως ότι «το πρόβλημα δεν είναι στην παρούσα φάση τα φυτοφάρμακα, αλλά η αλόγιστη χρήση τους από τους αγρότες». 

Έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση του διευθυντή του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών και του Γεωργικού Σταθμού Μεσαράς του ΕΘΙΑΓΕ Λευτέρη Λιγοξυγκάκη. «Σήμερα δεν μπορούμε να παράγουμε χωρίς φυτοφάρμακα. Μπορούμε όμως να προχωρήσουμε σταδιακά στην ολοκληρωμένη καταπολέμηση και βαθμιαία ένα ποσοστό της παραγωγής να σχετίζεται με τη βιολογική παραγωγή. Να έχετε υπόψη σας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια έχει περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των φυτοπροστατευτικών, εξαιτίας του γεγονότος ότι θέλει να προστατέψει τη δημόσια υγεία και φυτοφάρμακα τα οποία μέχρι πρότινος έδειχναν καλή συμπεριφορά όσον αφορά στην καταπολέμηση συγκεκριμένων ασθενειών σε συγκεκριμένες καλλιέργειες αποσύρονται εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουν υψηλή τοξικότητα».

Τόσο ο κ. Λιγοξυγκάκης όσο και οι υπόλοιποι κάλεσαν τους παραγωγούς να τηρούν αυστηρά τους χρόνους αναμονής μεταξύ του χρόνου επέμβασης και συγκομιδής και να εφαρμόζουν πλήρως τα αναγραφόμενα πάνω στις συσκευασίες των φυτοφαρμάκων. Ξεκαθάρισαν επίσης ότι οι αγρότες δεν έχουν τις γνώσεις και δεν ευθύνονται αυτοί για την αλόγιστη χρήση, όσο οι ιδιώτες γεωπόνοι που τους "φορτώνουν" φάρμακα για να μπορούν να τα πουλήσουν με κάθε ευκαιρία.

Φυτοφάρμακα...τρόμου!

Σε δύο διαδοχικά βίντεο,  (από το 1: 06:00'') ο γεωπόνος Κωστής Παπαδάκης, κυριολεκτικά έκοψε την ανάσα της κοινής γνώμης, με όλα τα στοιχεία που κατέθεσε για τις ανάγκες της δημοσιογραφικής έρευνας της Κιβωτού.

"Έκοψαν την ανάσα" οι μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις του γεωπόνου Κωστή Παπαδάκη. Όπου πήγαινε στη συνέχεια για αρκετούς μήνες, όποιος τον έβλεπε τον ρωτούσε για την επικινδυνότητα των φυτοφαρμάκων. 

"Η μέχρι πρότινος άγνοια της επικινδυνότητας των χημικών ουσιών αυτών, που σε ένα ποσοστό υπάρχει και σήμερα, οφείλεται στην παντελή έλλειψη ενημέρωσης των παραγωγών, που πρωτίστως όφειλε να παρέχει το κράτος. Ακόμη και σήμερα, ουδείς φορέας υπάρχει για σχετική ενημέρωση παραγωγών και καταναλωτών, με την άγνοια να επιτείνει ακόμη περισσότερο τους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων. Και η άγνοια δεν είναι ευθύνη των παραγωγών, οι οποίοι επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για έγκυρη ενημέρωση.

Και το ενδιαφέρον αυτό αποτυπώθηκε με τις δυο πρόσφατες εκπομπές σχετικά με τα φυτοφάρμακα που πραγματοποίησε η τοπική τηλεόραση ΚΡΗΤΗ TV στην γεωργική εκπομπή ΚΙΒΩΤΟΣ. Εξέπληξε δε το γεγονός ότι, πέρα από τη μεγάλη ακροαματικότητα, που, κατά γενική ομολογία έτυχε η εκπομπή, εντύπωση έκανε και το εύρος των κοινωνικών τάξεων, μη γεωργών, που παρακολούθησε την εκπομπή, παρά το προχωρημένο της ώρας. 

Να σημειωθεί ότι οι εκπομπές της ΚΙΒΩΤΟΥ συνέβαλλαν σημαντικά στο να γίνει κατανοητό στον απλό κόσμο αυτό που η επιστήμη σήμερα έχει συμπεράνει, ότι δηλαδή η χρήση των φυτοφαρμάκων, παρά τους κινδύνους που περικλείουν, είναι επιβεβλημένη, αν θέλουμε να έχουμε βιώσιμη οικονομικά γεωργία. Κάθε άλλη θεωρία που υποστηρίζει την ολοσχερή απαλλαγή από τα φυτοφάρμακα και την καλλιέργεια με βάση τους αστέρες, τους πλανήτες, το ράντισμα με νερό κ.α απορρίπτεται ως ανεδαφική".


Συνέχεια της έρευνας και...
μια επεισοδιακή νύχτα...
Ήταν το προτελευταίο ταξίδι της Κιβωτού λίγο πριν τη νύχτα της 12ης Μάη 2010 όταν θα ρίχναμε τις άγκυρες για πάντα. Και τη βραδιά ετούτη, γίναμε στόχος επίθεσης από στέλεχος της ΟΑΣΝΗ. Τόσο ο δημοσιογράφος, όσο και οι καλεσμένοι του, που ήταν ο γεωπόνος Κωστής Παπαδάκης από αριστερά, ο γεωπόνος από την Ιεράπετρα και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτών Γεωπόνων Γιώργος Γεννιατάκης, ο εξαγωγέας Λάμπρος Περβολαράκης, ο πρόεδρος των χονδρεμπόρων της κεντρικής λαχαναγοράς Γιώργος Πουλινάκης, ο πρόεδρος των οπωροπωλών Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης και ο πρόεδρος των παραγωγών στις λαϊκές αγορές Βασίλης Θεοδωράκης.  

"Στο μάτι του κυκλώνα" - λίγο πριν ρίξει τις άγκυρες για πάντα -  βρέθηκε τη νύχτα εκείνη η Κιβωτός, ολοκληρώνοντας το ταξίδι της στον κόσμο των φυτοφαρμάκων. 

44:28' μετά την έναρξη της εκπομπής,  ζητάει να παρέμβει στο τηλέφωνο της εκπομπής, ο τότε γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Γιώργος Ντισπυράκης.

Ήδη είχαν γίνει συγκλονιστικές αποκαλύψεις, αφού εμείς πήγαμε στο Τυμπάκι και μιλήσαμε με τους αγρότες. Είχαν προηγηθεί οι συνεντεύξεις της οικογένειας Χονδράκη μέσα στο θερμοκήπιο της, όπου ο Γιάννης Χονδράκης είχε επιβεβαιώσει πλήρως τη δημοσιογραφική έρευνα της Κιβωτού. 
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ

"Είστε όλοι άσχετοι", είπε περίπου ο κ. Ντισπυράκης. Και κατηγόρησε το δημοσιογράφο για άρθρο του στη "Ν.Κρήτη" και ρεπορτάζ γύρω από τα φυτοφάρμακα, παραποιώντας προς την κοινή γνώμη, το περιεχόμενο τους. Για παράδειγμα ο κ. Ντισπυράκης έλεγε πως στα εν λόγω δημοσιεύματα ο δημοσιογράφος είχε γράψει πως "όλα τα συμβατικά προϊόντα είναι καρκινογόνα και μόνο τα βιολογικά είναι καλά"! 
Μα ούτε ένα μωρό παιδί δεν έγραφε τέτοια ανοησία...

"Όλα τα προϊόντα της Κρήτης είναι πεντακάθαρα", τόνισε, "ενώ εσείς αυτό που κάνετε απόψε είναι να παραπληροφορείτε τον κόσμο", πρόσθεσε ο αγροτοσυνδικαλιστής, για να πάρει αμέσως την απάντηση του μέσα από το επόμενο βίντεο, που είχε θέμα "αν δεν ψεκάσεις να τι παθαίνεις"...
"Αν δεν ψεκάσεις να τι παθαίνεις. Αλλά όχι υπερβολές"...

Η απάντηση της εκπομπής σε όλα αυτά είχε δοθεί ήδη από την οικογένεια του Γιάννη Χονδράκη. 

Μάλιστα, ο γιος του, δείχνει τις αγγουριές στο θερμοκήπιο τους πως έχουν καταντήσει επειδή δεν ψέκασαν σε βαθμό τέτοιο που να καταπολεμήσουν ή να προλάβουν τις ασθένειες...

Από την πλευρά του ο Γιάννης Χονδράκης ήταν καταπέλτης λέγοντας πως για να τον εμπιστευτούν οι άνθρωποι στη λαϊκή, τρώει κι αυτός μπροστά τους... "Τρώγω εγώ για να φάνε κι αυτοί. Αλλιώς δεν πιστεύουν. Φοβούνται", λέει. Μάλιστα επιβεβαίωσε και τις καταγγελίες που έγιναν στην εκπομπή για κατάχρηση στα φυτοφάρμακα από πολλούς παραγωγούς, αλλά και ότι στον χώρο των λαϊκών δεν γίνονται οι έλεγχοι που θα έπρεπε για υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων. 
Την άλλη μέρα ο Γιάννης Χονδράκης δέχτηκε επίθεση στη λαϊκή από άλλους επειδή μας είπε την αλήθεια. Ο ίδιος πάντως δεν πρόλαβε να απλώσει τα ξημερώματα τα προϊόντα του στον πάγκο και κυριολεκτικά έγιναν ανάρπαστα... Η παρουσία του την προηγούμενη νύχτα στα βίντεο της Κιβωτού, κρίθηκε θετικά από τον κόσμο, που εκτίμησε την ειλικρίνεια και την συνείδηση του μέσα από τη σκληρή δουλειά του και τον τρόπο που προσπαθεί να παράγει προϊόντα. "Αυτό δεν μου έχει ξανασυμβεί", μας έλεγε αργότερα ο ίδιος...
Το ημερολόγιο της Κιβωτού έγραφε ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: