ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Οι δανειστές πιέζουν για μεγαλύτερες θυσίες στα εργασιακά

κουαρτέτο θεσμοι δανειστές
Του Χριστόφορου Παπαδάκη

Εν αναμονή του πορίσματος της "επιτροπής σοφών" για τα εργασιακά, αποχώρησαν από τη νέα τους συνάντηση στην Αθήνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο οι δανειστές, που επιμένουν, μεταξύ των άλλων, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και στη χαλάρωση και αύξηση των ομαδικών απολύσεων στη χώρα μας.



Και μπορεί τώρα να ήρθαν "διερευνητικά", αλλά ξεκαθάρισαν πως θα επιστρέψουν στις 17 Οκτωβρίου και τότε θα πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης!

Στη συνάντηση αυτή, κατά τον κ. Κατρούγκαλο, έγινε μια διερευνητική συζήτηση και επιβεβαιώθηκε πως η βάση για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης θα είναι το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.

Για τις ομαδικές απολύσεις, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η οποιαδήποτε ουσιαστική, δεσμευτική συζήτηση θα πρέπει να γίνει μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί προς το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, ενώ για την επιστροφή των αναδρομικών του μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου για τους μη δικαιούχους, όπως είναι οι χήρες, απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κατασχέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ πιέζει για αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% του μόνιμου προσωπικού σε επιχειρήσεις 100 έως 400 ατόμων, αλλά και την απεμπλοκή του κράτους από τις διαδικασίες απόφασης για ομαδικές απολύσεις.


Οι απαιτήσεις

Σχολιάζοντας το κείμενο των δανειστών για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας (κατώτατος μισθός, ομαδικές απολύσεις, ανταπεργία, προνόμια συνδικαλιστών κ.λπ.), ο υπουργός ανέφερε πως «πρόκειται για υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών, που θα συντάξει πόρισμα για την αποτύπωση των καλών σχετικών πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με την τρόικα μόνο τρία ζητήματα: την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο. «Τίποτε άλλο δε θα δεχτούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και, ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν, δε θα δεχτούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτε ασύμβατο με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», σημείωσε ο υπουργός.

Μάλιστα, εξαπέλυσε επίθεση προς το ΔΝΤ για τις σκληρές θέσεις που έχει επί των εργασιακών ζητημάτων και υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να «απομονώσουμε και να εξουδετερώσουμε στη διαπραγμάτευση» το Ταμείο.

Σε αυτή τη φάση, η Αθήνα καλείται να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για τα εργασιακά και το δεύτερο έλεγχο γενικότερα.


Ζητούν... "θάνατο"

Οι εκπρόσωποι των θεσμών σε κείμενό τους, που ήρθε στη δημοσιότητα τον περασμένο Ιούλιο, επέμεναν στη σκληρή γραμμή για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους, αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και κατάργηση των επιδομάτων που καταβάλλονται μέσω του 13ου και του 14ου μισθού (κατάργηση δώρων).

Συγκεκριμένα και με βάση το κείμενο εκείνο, οι θεσμοί ζητούν: Καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος. Κατάργηση της προϋπηρεσίας ή αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων.

Αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 6% που είναι σήμερα στο 10%. Και από το 2017 αλλαγή του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, με στόχο να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς (single rate) χωρίς κανένα επίδομα (ισοδυναμεί με κατάργηση 13ου-14ου μισθού), ώστε να είναι συγκρίσιμος με άλλα κράτη της Ε.Ε.


Έγγραφο- "φωτιά"

Ήταν κυριολεκτικά ένα έγγραφο- "φωτιά" 21 σελίδων, που φέρνει τα πάνω κάτω στα εργασιακά.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, το κουαρτέτο αναφέρει ότι ο κατώτατος μισθός παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες και προτείνει εμμέσως την κατάργηση της προϋπηρεσίας ή την αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων.

Παράλληλα, στο στόχαστρο μπαίνει και η κατάργηση των επιδομάτων που καταβάλλονται με τη μορφή 13ου-14ου μισθού, με τους δανειστές να αναφέρουν ότι από το 2017 ο μισθός πρέπει να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς, χωρίς κανένα επίδομα. Στις απολύσεις προτείνουν την εξέταση της αύξησης του ορίου στα ποσοστά που ορίζει η κοινοτική οδηγία, δηλαδή από το 5% στο 10%.

Επίσης, προτείνουν να υπάρξει ευελιξία στις αμοιβές, ξήλωμα του συνδικαλιστικού νόμου με κατάργηση των συνδικαλιστικών αδειών και άρση της ασυλίας στις απολύσεις. Τέλος, κάνουν λόγο για επαναφορά του δικαιώματος ανταπεργίας στους εργοδότες με τη μορφή "αμυντικού", αλλά και "επιθετικού" λοκ άουτ.


«Φυσική εξόντωση»


«Επιβάλλεται ανατροπή», λένε οι συνδικαλιστές

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς σχολίασε χθες την όλη υπόθεση: «Ο κόσμος ξεχειλίζει πια από οργή και αγανάκτηση. Αυτοί οι ελάχιστοι που δουλεύουν δεν μπορούν να καλύψουν τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις. Προφανώς, κάποιοι θέλουν τη φυσική εξόντωσή μας. Δε δικαιολογείται διαφορετικά».

Όσο για τη στάση της κυβέρνησης, που λέει ότι δίνει μάχες για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα, ο πρόεδρος του ΕΚΗ απαντά: «Ο καθένας κρίνεται από το αποτέλεσμα. Και μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει δείξει ότι δίνει μάχες»...

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε από την πλευρά του και το στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, λέγοντας στη "Ν.Κ." ότι «κάθε αξιολόγηση της κυβέρνησης κλείνει με αιματηρό τρόπο για τους εργαζομένους.

Σήμερα αυτό που επιβάλλεται είναι οι εργαζόμενοι μαζί με τα λαϊκά στρώματα να αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική, γιατί έρχεται η νέα αξιολόγηση, που θα φέρει κι άλλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στις συλλογικές συμβάσεις και στις απολύσεις, σύμφωνα με τις "βέλτιστες" πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτές οι πρακτικές είναι που έχουν οδηγήσει και τους λαούς της Γερμανίας και της Αγγλίας να δουλεύουν κατά εκατομμύρια με 400 ευρώ το μήνα και με συμβάσεις μηδενικού χρόνου. Άρα ο λαός μας και μέσα από τη δική του πείρα πρέπει να αντιπαλέψει αυτήν την πολιτική. Και να δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις, ώστε να ανατραπεί αυτή η πολιτική».

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1351089&srv=364

Δεν υπάρχουν σχόλια: