Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης
"Θερίζει" η υπέρταση στους ενήλικες και η "οριακή υπέρταση" στα παιδιά στην Κρήτη, όπου τα κρούσματα είναι ανησυχητικά πολλά, ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μόλις το 35% των ασθενών ρυθμίζει σωστά την αρτηριακή του πίεση.
Ένα άλλο 35% των Κρητικών δε γνωρίζει ότι πάσχει από υπέρταση και το υπόλοιπο 30% των υπερτασικών δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τον κατάλληλο τρόπο. Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να μας κάνουν όλους μας να δούμε πολύ "ζεστά" το θέμα, είτε για τους εαυτούς μας είτε για τα παιδιά μας, τόσο σε προληπτικό όσο και σε "κατασταλτικό" επίπεδο!
Η "Νέα Κρήτη" φιλοξενεί σήμερα ενδιαφέροντα στοιχεία από ένα γνωστό επεμβατικό καρδιολόγο και ένα διατροφολόγο, που δραστηριοποιείται στο χώρο της εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο, που και οι δύο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας τους Κρητικούς να είναι περισσότερο προσεκτικοί στον τρόπο ζωής και διατροφής τους.
Συγκεκριμένα, είναι πολλοί οι ασθενείς που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση στην Κρήτη και δεν το ξέρουν, όπως τονίζει στην εφημερίδα μας ο επεμβατικός καρδιολόγος Κώστας Βαρδάκης. Μάλιστα, στο ερώτημά μας για τα συμπτώματα που υπάρχουν, ο κ. Βαρδάκης απαντά ότι «όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα, η κατάσταση είναι πολύ προχωρημένη. Δηλαδή, επειδή συνήθως η αρτηριακή πίεση αυξάνεται σιγά-σιγά, χρειάζεται να φτάσει σε πολύ ψηλά ύψη για να γίνεται απόλυτα αντιληπτή. Φυσιολογικά είναι κάτω από 13 η μεγάλη και κάτω από 8 με 8,5 η μικρή.
Αυτά τα συμπτώματα, ποια μπορεί να είναι;
«Κεφαλαλγία, το λεγόμενο "βαρύ κεφάλι". Να νιώθουμε τους παλμούς μας στο κεφάλι. Και στον αυχένα κοκκινίσματα, φουσκώματα κ.λπ. Και ίσως και ζαλάδες», επισημαίνει.
Στο σημείο αυτό, ο Κώστας Βαρδάκης εξηγεί πως «αρκετός κόσμος έχει πρόβλημα με υπέρταση. Διότι ο μόνος πραγματικός τρόπος για να το συνειδητοποιήσει είναι να μετρά την πίεσή του. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος»...
Εδώ όμως υπάρχουν κάποια ζητήματα. Σύμφωνα με τον επεμβατικό καρδιολόγο, «η πίεση που μετράμε σε φαρμακεία, ιατρεία κ.λπ. δεν είναι πίεση ηρεμίας. Δεν είναι μια πίεση που έχει κάποιος ασθενής όταν είναι χαλαρός και ήρεμος. Γι' αυτό λοιπόν συνήθως είναι πιο ανεβασμένη απ' ό,τι κανονικά πρέπει να είναι. Γι' αυτό, λοιπόν, το λόγο θα πρέπει κανείς να μετράει την πίεση στο σπίτι του σε ήρεμο περιβάλλον, 5' ανάπαυση σε καθιστική θέση και δύο μετρήσεις απανωτές. Αξιολογούμε και τις δύο μετρήσεις. Αυτή είναι η διαδικασία. Αλλιώς, το να τρέχω στο δρόμο, να μπαίνω σε ένα φαρμακείο και να παίρνω την πίεση δε σημαίνει κάτι. Και υψηλή να τη βρούμε, δε σημαίνει ότι υπάρχει υπέρταση»...
Ο ίδιος προσθέτει ότι για παράδειγμα στο τεστ κοπώσεως ο γιατρός θεωρεί ότι η πίεση του εξεταζόμενου μπορεί να ανέβει μέχρι το 18, χωρίς να υπάρχει παθολογικό πρόβλημα για να γίνει αυτό. «Ανεβαίνουν και οι δύο πιέσεις. Και είναι άλλος μεγάλος μύθος ότι η μικρή πίεση είναι της καρδιάς και η άλλη δεν είναι. Και οι δύο πιέσεις της καρδιάς είναι. Και οι δύο είναι το ίδιο επικίνδυνες», διευκρινίζει ο γνωστός επιστήμονας.
Αλάτι-αλκοόλ
Ο Κώστας Βαρδάκης χαρακτηρίζει ως παράγοντες που ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση ή που μπορεί να την ανεβάσουν μελλοντικά στους σημερινούς μη πάσχοντες ανθρώπους το αλάτι και το αλκοόλ, ενώ ο ίδιος δεν είναι της κατηγορίας των γιατρών εκείνων που υποστηρίζουν ότι, πίνοντας ένα χυμό λεμόνι και ένα χυμό πορτοκάλι, θα ρίξουμε την πίεση. «Αυτά είναι σημαντικά», όπως λέει, «ως προς την υγιεινή διατροφή και την πρόληψη, όχι για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όταν θα παρουσιαστεί»...
Εξάλλου, προσθέτει στο σημείο αυτό ότι «το αλάτι, αν είναι από τα Ιμαλάια, ή αν είναι από τη Ροδιά, ή αν είναι από τη Σητεία, είναι αλάτι. Το αλάτι ανεβάζει την πίεση απ' όπου και αν είναι. Υπάρχει μόνο υποκατάστατο αλατιού, δηλαδή το φαρμακευτικό αλάτι, που είναι μισό χλωριούχο νάτριο και μισό χλωριούχο κάλιο. Δηλαδή για την ίδια δόση που βάζεις, το νάτριο είναι λιγότερο»...
Στο σημείο αυτό επιμένει: «Όσο γίνεται λιγότερο αλάτι έως και καθόλου»...
«Ένας που τρώει αλάτι 10 χρόνια και κάνει κατάχρηση, θα του ανέβει η πίεση κάποια στιγμή, άσχετα από την ηλικία», τονίζει ο Κώστας Βαρδάκης. Μάλιστα, ξεκαθαρίζει στο σημείο αυτό ότι «ο ανθρώπινος οργανισμός έχει πάρα πολύ μεγάλες αντοχές. Αλλά κάποια στιγμή θα εμφανιστεί το πρόβλημα»...
Εξάλλου, υπάρχει και το θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ. «Αμέσως μετά την κατανάλωση αλκοόλ, η πίεση είναι χαμηλή. Χρειάζεται αρκετή ώρα για να ανεβεί παραπάνω», λέει ο επεμβατικός καρδιολόγος.
Και μας εξηγεί τι γίνεται με το κρασί για όσους έχουν υπέρταση αλλά δεν την έχουν ρυθμίσει. «Το αλκοόλ ανεβάζει την πίεση. Απλά μια μικρή ποσότητα κόκκινου κρασιού έχει περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα μειονεκτήματά του. Δηλαδή έχει ουσίες οι οποίες βελτιώνουν την αιμάτωση της καρδιάς και η αύξηση που προκαλεί στην πίεση είναι ασήμαντη. Αλλά μιλάμε για ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα. Από 'κει και πέρα ανεβάζει την πίεση. Ο υπερτασικός, δηλαδή, μπορεί να πίνει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Το άσπρο κρασί έχει ακριβώς την ίδια επίδραση στην πίεση που έχει το κόκκινο. Αλλά δεν έχει τις ίδιες ευεργετικές ουσίες που έχει το κόκκινο. Επίσης, το ένα ποτηράκι ρακή έχει το ίδιο αλκοόλ με ένα ποτήρι κρασί».
Από 'κει και πέρα, όπως λέει, «η ρυθμισμένη αρτηριακή πίεση δημιουργεί συνθήκες για μεγαλύτερο περιθώριο στην κατανάλωση αλκοόλ. Αλλά απαιτείται μια ρυθμισμένη πίεση τεκμηριωμένα και οι ποσότητες να είναι ελεγχόμενες και να μην ξεφεύγουμε»...
Επισημαίνει όμως ότι ένας υπερτασικός που λαμβάνει θεραπευτική αγωγή να είναι σίγουρος ότι παραμένει ρυθμισμένη η πίεσή του, θα πρέπει να τη μετράει μία φορά την εβδομάδα. Οι μετρήσεις γίνονται πρωινή ώρα, μετά την πρωινή μας υγιεινή.
«"Πίνω τα φάρμακά μου και είμαι καλά", αυτό δεν ισχύει χωρίς να γίνεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ο έλεγχος αυτός», ξεκαθαρίζει ο Κώστας Βαρδάκης.
Παρακάτω, μας λέει ότι «πάνω από το 60% με 70% των υπερτασικών έχουν αρρωστήσει λόγω κακής διατροφής και καθιστικής ζωής. Οι υπόλοιποι θα έκαναν πίεση γονιδιακώς, έτσι κι αλλιώς»...
Ποιο είναι όμως το μυστικό προκειμένου να μην αποκτήσει πίεση κάποιος, ο οποίος καθημερινά έχει άγχος λόγω της δουλειάς του και τρέχει "πανικόβλητος"; «Το μυστικό είναι σωματική δραστηριότητα αερόβια, τρεις φορές την εβδομάδα. Ιδανικό σωματικό βάρος. Όχι κατανάλωση αλκοόλ. Όχι κατανάλωση αλατιού. Και μέτρια κατανάλωση καφέ».
Και αν δεν προλαβαίνουμε να γυμναστούμε; «Κανένα πρόβλημα. Φροντίζουμε να αφήσουμε το αυτοκίνητό μας λίγο μακριά από τη δουλειά μας, για να περπατήσουμε λίγο παραπάνω κάποιες φορές. Αυτό, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα, είναι αρκετό»...
Και καταλήγει με το εξής παράδειγμα: «Είναι χειρότερο για την πίεση να φας αλατισμένα βλίτα, από το να φας μια ανάλατη μπριζόλα»...
Χρειάζεται προσοχή
Επικίνδυνη και ύπουλη ασθένεια
Πόσο επικίνδυνη είναι όμως η πίεση στον άνθρωπο; «Πάρα πολύ», απαντά ο Κώστας Βαρδάκης. «Διότι συνήθως είναι κάτι που έχει κάποιος πολλά χρόνια και έχει φθορές στα αγγεία του».
Και τι μπορεί να πάθει; «Το πιο συνηθισμένο είναι οι καρδιοπάθειες και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, αιμορραγικά. Όχι επειδή βουλώνουν οι αρτηρίες, αλλά επειδή σπάνε. Καλό είναι γενικώς να μη φτάνουμε σε αυτήν την αντιμετώπιση τέτοιων επιπλοκών», λέει ο επεμβατικός καρδιολόγος προς την εφημερίδα μας.
Τρόφιμα- "θησαυρός"
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή μας
«Στην Κρήτη η εικόνα που έχουμε είναι ανησυχητική», λέει στην εφημερίδα μας και ο διατροφολόγος-διαιτολόγος Χάρης Χαρωνίτης. «Από τις κουβέντες που έχω με τους παιδιάτρους, έχω βγάλει το συμπέρασμα ότι πολλά παιδιά σε μικρές ηλικίες αντιμετωπίζουν "οριακή υπέρταση". Αλλά "οριακή υπέρταση" στα παιδιά, κατά κανόνα μπορεί να σημαίνει υπέρταση όταν θα μεγαλώσουν»!
Σε πολύ μεγάλο ποσοστό αυτή η κατάσταση έχει σχέση με την κακή διατροφή, σύμφωνα με τον Χάρη Χαρωνίτη. «Τα παιδιά τρώνε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα, πολλά κονσερβοποιημένα, ίσως "γρήγορα". Και τα τρόφιμα που είναι συσκευασμένα συνήθως κρύβουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν συντηρητικό. Και η έλλειψη από την άλλη μεριά κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών».
Όπως προσθέτει ο ίδιος, «ειδικότερα σε τέτοιες ηλικίες ξέρουμε ότι τα παιδιά δεν καταναλώνουν και πολλά φρούτα και λαχανικά, και όταν υπάρχει και από το σπίτι μια συνολικότερη εικόνα διατροφής γύρω από αυτά τα πρότυπα, τότε δημιουργείται μεγαλύτερο πρόβλημα».
Εξάλλου, και ο ίδιος είναι καθημερινά αποδέκτης της ανησυχίας των γονιών για τα παιδιά τους. «Δυστυχώς, όπως γνωρίζουμε, τα ποσοστά αυξάνονται διαρκώς. Υπάρχουν τέτοιες κουβέντες με γονείς που ανησυχούν. Και εμείς τους συμβουλεύουμε κατάλληλα γιατί οι συνθήκες μπορούν να βελτιωθούν και στους ήδη υπερτασικούς»...
Βάρος
«Αν υπάρχει αυξημένο βάρος, με μια μικρή απώλεια βάρους άμεσα υπάρχει ταυτόχρονα μείωση της αρτηριακής πίεσης», τονίζει κατηγορηματικά ο διατροφολόγος-διαιτολόγος Χάρης Χαρωνίτης. «Αυτό το βλέπουμε καθημερινά με τους ανθρώπους που παρακολουθούμε, που χάνουν βάρος, και βλέπουμε την πίεση και μειώνεται και μάλιστα, αν χάσει παραπάνω βάρος, τότε συνίσταται ξανά η επαφή του με το γιατρό του, για να του μετρήσει εκ νέου την πίεση, και συνήθως μειώνουμε τα χαπάκια της πίεσης».
Από 'κει και πέρα, έχουμε τα ζητήματα διατροφής. «Γνωρίζουμε ότι η κρητική διατροφή είναι η πλέον κατάλληλη. Διότι η πρόσληψη καλίου μέσω των φρούτων και των λαχανικών βοηθάει πάρα πολύ στην εξισορρόπηση του νατρίου και του καλίου στο σώμα μας και κατά συνέπεια εξισορροπείται και η αρτηριακή πίεση. Από την άλλη, πρέπει να μην καταναλώνονται αλμυρές τροφές και να αποφεύγουμε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα οποία είναι πολύ αλμυρά. Προτιμάμε και στα λαχανικά τα φρέσκα από τα κονσερβοποιημένα, και γενικότερα αποφεύγουμε τις τροφές που έχουν αλάτι. Και βεβαίως μια πολύ καλή επιλογή είναι να πίνουμε αρκετό νερό».
Επίσης, «τα κορεσμένα λιπαρά, όπως είναι το κόκκινο κρέας, όπως είναι το ξίγκι, να αποφεύγονται, γιατί και αυτά μπορεί να δράσουν συνδυαστικά στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και, σε συνδυασμό με άλλες κακές συνήθειες, να φτάσουμε σε αλλοίωση της αρτηρίας και σε έμφραγμα».
Για το αλκοόλ, ο κ. Χαρωνίτης τονίζει κατηγορηματικά ότι «θα πρέπει να προτιμούμε το κόκκινο κρασί. Ένα και δύο ποτηράκια τη μέρα κάνουν καλό, γιατί το κόκκινο κρασί είναι ευεργετικό για τη λειτουργία της καρδιάς. Αλλά όχι παραπάνω».
Καταλήγοντας, ο κ. Χαρωνίτης τονίζει ότι «σε καθημερινή βάση όλοι πρέπει να τρώμε 4-5 φρούτα και μια σαλάτα οπωσδήποτε. Είναι πολύ σημαντική πηγή λήψης καλίου στον οργανισμό μας, για την εξισορρόπηση του καλίου και του νατρίου»...
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1353915&srv=149
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου