ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

"Ναρκοπέδιο" το Πολυνομοσχέδιο για τους αγρότες - Υπέρογκες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών

ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

"Καίει" τον αγροτικό πληθυσμό της Ελλάδας το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση, για την εξασφάλιση της υποδόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, τόσο για τις απανωτές επιβαρύνσεις που έρχεται να τους τις επιβάλει όλες μαζί από την πρώτη μέρα του νέου χρόνου, όσο και για μια σειρά από παγίδες, που βρίσκονται... καλά "καμουφλαρισμένες". 


Όμως, η "Νέα Κρήτη" τις ανίχνευσε και παρουσιάζει σήμερα τα σημεία εκείνα στα οποία φαίνεται να είναι κρυμμένες "νάρκες" έτοιμες να εκραγούν και να τινάξουν στον αέρα τους εναπομείναντες αγρότες!
Η μία κωλοτούμπα διαδέχεται την άλλη μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και στη μέση... οι αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι), που καλούνται να πληρώσουν τη νύφη, είτε στα ασφάλιστρα του ΟΓΑ, είτε στο λεπτό σημείο της θεωρίας του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη» και του υποτιθέμενου "αφορολόγητου" και "ακατάσχετου" ορίου...
Αναλυτικότερα, με το πρώτο άρθρο του πολυνομοσχεδίου - που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τρίτη στη Βουλή - μεταφέρεται 2 χρόνια νωρίτερα η αύξηση στο 6,95% της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΟΓΑ. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι η αύξηση στο 6,95% τίθεται σε ισχύ από 1/1/2017 και όχι από 1/1/2019 που θα έφτανε σταδιακά.
Όμως, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο προέβλεπε κλιμακωτή αύξηση της εισφοράς στο 4,73% το 2017, στο 5,84% το 2018 και εντέλει στο 6,95% από 1/11/2019. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μέσα από τη διαδικασία αυτή υπολογίζεται αύξηση εσόδων κατά 37,36 εκατομμύρια ευρώ μόνο το 2017.

«Μας κοροϊδεύουν»

«Ό,τι μας έχουν πει, κάνουν τα αντίθετα», σχολιάζει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου και της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρος Χιλετζάκης.
Πέρα από το θέμα των απανωτών εισφορών προς τον ΟΓΑ, υπάρχει ανάλογη συμπεριφορά και στην προκαταβολή φόρου. «Μας είχαν πει το 2015 ότι θα πληρώναμε προκαταβολή φόρου 27% και μετά που πληρώσαμε την προκαταβολή, μας την έκαναν 55% και πήγαμε και πληρώσαμε τη διαφορά της προκαταβολής του 27% με το 55%»...
Μάλιστα, ανάλογα ισχύουν και ως προς τον ΟΓΑ. Όπως εξηγεί ο κ. Χιλετζάκης, «για το 2015 μας ήρθε να πληρώσουμε αναδρομικά και κατά μέσο όρο περίπου 500 ευρώ ο κάθε παραγωγός». Όσο για την απότομη αύξηση του 6,95%, ο συνεταιριστής λέει πως δεν τον εκπλήσσει αυτή η ιστορία.
«Έτσι κι αλλιώς, όλο εκπλήξεις είναι η σημερινή κυβέρνηση για να αφανίσει τον αγροτικό χώρο. Άλλα μας λένε, άλλα κάνουνε και άλλα έρχονται», σχολιάζει συγκεκριμένα. Και αναφέρεται παρακάτω στην παγίδα των κατασχέσεων των επιδοτήσεων.

Ποιο ακατάσχετο;

Εδώ τώρα, βάσει πολυνομοσχεδίου, προκύπτουν ένα σωρό "παγίδες". Και ας δούμε τι αναμένεται να γίνει στο θέμα των οφειλών προς τον ΟΓΑ. Οι ασφαλισμένοι πλέον δε θα μπορούν, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, να πληρώσουν τα νέα ασφάλιστρα. Η κυβέρνηση λέει ότι θα εισπράξει τα χρέη τους προς τον ΟΓΑ από τις επιδοτήσεις.
«Τι να πρωτοπάρουν από την έρμη την επιδότηση;», διερωτάται ο Μύρος Χιλετζάκης. «Πού είναι το ακατάσχετο των επιδοτήσεων, που έλεγε ο ίδιος ο πρωθυπουργός; Δεν ισχύει ούτε αυτό. Και συνεπώς ο παραγωγός δε θα πάρει επιδότηση, γιατί θα του τα κρατήσουν λόγω χρεών προς τον ΟΓΑ»...

Ποιος "επαγγελματίας";

Και πάμε στον όρο "κατά κύριο επάγγελμα αγρότης". Βάσει του πολυνομοσχεδίου, «επαγγελματίας αγρότης θεωρείται, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, αυτός που έχει γεωργικά εισοδήματα κατά τουλάχιστον 50% του συνολικού εισοδήματός του (άρθρο 65 παρ. 1).
Η έκπτωση φόρου (αφορολόγητο) θα ισχύει από τα εισοδήματα του 2016 μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (άρθρο 44 παρ. 3).
Εάν κάποιος έχει εισόδημα από ατομική επιχείρηση που εντάσσεται στον ΟΓΑ, αλλά και από γεωργική δραστηριότητα, τότε η έκπτωση φόρου (αφορολόγητο) θα ισχύσει μόνο για το μέρος του εισοδήματος που προέρχεται από τη γεωργική δραστηριότητα (άρθρο 44 παρ. 3).
Αλλάζουν οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για φυσικά πρόσωπα, καθώς και ο συμπληρωματικός συντελεστής για παραγωγική γη, που ανήκει σε ατομικές επιχειρήσεις και ορίζεται σε ένα τοις χιλίοις ή 0,1% (άρθρο 50 παρ. 2)».
Κι ενώ έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι το αφορολόγητο δεν αφορά το σύνολο όσων έχουν αγροτικό εισόδημα, αλλά εκείνους που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, εδώ υπάρχει επίσης μείζον ζήτημα.
Διότι, βάσει του πολυνομοσχεδίου, έχουμε αυστηροποίηση του ορισμού του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη (πρέπει πλέον να έχει τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός του από την αγροτική δραστηριότητα, ενώ μέχρι τώρα αρκούσε το 35%) και έτσι, από τη μια βγαίνει έξω από το αφορολόγητο ένα μεγάλο μέρος παραγωγών, που με βάση όσα ισχύουν μέχρι σήμερα θα μπορούσε να είχε ενταχθεί, και ταυτόχρονα έχουμε και τη σύγχρονη πραγματικότητα, της αδυναμίας των αγροτών να μπορούν να είναι... "κατά κύριο επάγγελμα αγρότες" λόγω των ζημιών στην παραγωγή τους κατά τα τελευταία χρόνια!
«Διευκρινιστικές δεν έχουμε πάρει για τίποτα. Επομένως, μένουμε στα σενάρια. Κι εγώ θα σας δώσω ένα πραγματικό σενάριο. Ο νομοθέτης λέει ότι "όταν μια χρονιά έχεις μηδενικό εισόδημα, το φορολογικό αυτό εισόδημα θα φορολογηθεί βάσει τεκμηρίων. Όταν θα φορολογηθεί ο αγρότης βάσει τεκμηρίων, εφόσον ο αγρότης δε θα έχει το 50% από αγροτικά εισοδήματα, θα έχει το αφορολόγητο; Η απάντηση είναι προφανώς "όχι"»...

Ένα παράδειγμα

Αυτή τη διάσταση βάζει στη "Νέα Κρήτη" ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρος Χιλετζάκης. Και φέρνει το εξής παράδειγμα:
«Έχω έναν αγρότη, ο οποίος για διάφορους λόγους δεν έχει βγάλει εισόδημα. Έρχεται το κράτος και του λέει ότι τη χρονιά που δε θα δηλώσει το εισόδημα θα τον φορολογήσει βάσει τεκμηρίων διαβίωσης. Τη χρονιά λοιπόν εκείνη, όπως μπορούμε να καταλάβουμε, θα χάσει τον όρο του "κατά κύριο επάγγελμα αγρότη" εφόσον δε θα έχει εισοδήματα της τάξης του 50%, κάτι που ισχύει φέτος για το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών σε ολόκληρη τη χώρα».
Και καταλήγοντας, τονίζει: «Με όλα αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι πολύ εύκολο να μείνει για μια χρονιά ένας παραγωγός χωρίς εισόδημα. Αυτή τη στιγμή στον ΕΛΓΑ εκκρεμούν 70.000 δηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για ζημιές που δεν έχουν ακόμα εκτιμηθεί.
Στο μεταξύ, να πούμε ότι και η αποζημίωση που λαμβάνουν οι αγρότες δε θεωρείται γεωργικό εισόδημα. Οι επιδοτήσεις θεωρούνται γιατί φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, αλλά πλέον ο μέσος όρος των επιδοτήσεων των αγροτών στη χώρα μας δεν ξεπερνάει τα 5.000 ευρώ το χρόνο»...
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1353411&srv=364 

Δεν υπάρχουν σχόλια: