ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Διεύθυνση Δασών: Πως και γιατί σκότωσαν τα Κρι Κρι στη Ντία!



Ρεπορτάζ: Victor Κουμαντάκης


Μεγάλες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει το θέμα από τις εικόνες των νεκρών αγριοκάτσικων που δημοσιεύουν με… καμάρι κρητικοί κηνυγοί.

 
Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από την καταγγελία στην Ζωόφιλη Δράση αρκετοί ήταν αυτοί που αντέδρασαν για το αν ήταν νόμιμη η θανάτωση των ζώων αλλά και το πόσο ηθική και παράνομη ήταν η κοινοποίηση των φωτογραφιών.
>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΕΣΦΑΞΑΝ ΤΑ ΣΠΑΝΙΑ ΚΡΙ ΚΡΙ… ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΣΑΝ!
Το neakriti.gr, επικοινώνησε με την καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία, την Διεύθυνση Δασών Ν. Ηρακλείου που ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Ο αναπληρωτής διευθυντής και Δασολόγος κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, επιβεβαίωσε τις αποκαλύψεις του neakriti.gr σχετικά με την προέλευση των επίμαχων φωτογραφιών.
«Πριν από 20 χρόνια είχε μπει σε εφαρμογή ένα σχέδιο εξυγίανσης για να μείνουν τα καθαρόαιμα ζώα στο νησί Δία. Πράγματι, κάποιοι βοσκοί αρκετά χρόνια πριν είχαν δημιουργήσει προσμίξεις με οικόσιτες κατσίκες, με αποτέλεσμα υβρίδια. Έτσι δώσαμε ειδικές άδειες σε κυνηγούς οι οποίοι με την παρουσία μας και μόνο θα μπορούσαν να θανατώσουν τα υβρίδια και να διατηρήσουμε τους πληθυσμούς των καθαρόαιμων.
Ανοίγαμε τη θήρα όμως μόνο για αυτό και υπήρχε υπάλληλος μας εκεί. Όπως επίσης υπάρχουν και οι εγκαταστάσεις μας ακόμα και σήμερα εκεί.»
Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν σήμερα λαθροθήρες και το πώς βλέπει τις αποτρόπαιες δημοσιεύσεις, είπε: «Η τελευταία φορά που δώσαμε άδειες ήταν το 2010. Αν έχει γίνει κάτι από τότε και μετά είναι καθαρά παράνομο! Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν υπάρχουν λαθροθήρες, αλλά κάνουμε τακτικά ελέγχους στο νησί για παν ενδεχόμενο.

Όσο ήμασταν παρόντες, δίναμε άδειες και μέχρι το 2010 δεν υπήρχε κανένας περιορισμός στη θήρα για τα αγριοκάτσικα. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι αυτό που έκαναν ήταν σωστό. Δεν μου άρεσε καθόλου να βλέπω τα νεκρά ζώα σαν τρόπαια σε φωτογραφίες.»
Σχετικά με το αν υπάρχουν σήμερα υβρίδια (πρόσμιξη Κρι Κρι και κατσίκας) στη Ντία, είπε: «Ναι ακόμα και σήμερα υπάρχουν, όσα πρόλαβαν να αναπαραχθούν στο μεσοδιάστημα.»
Πάντως, αναμένεται να γίνει έρευνα για το αν τελικά οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν πρόσφατα ή είναι παλαιότερες, αν είναι από τη Ντία (όλα συγκλίνουν στο γεγονός ότι είναι) και αν είχαν άδεια οι συγκεκριμένοι κυνηγοί.
Στο ηθικό πάντως κομμάτι, τα σχόλια που «φυτρώνουν» τις τελευταίες ώρες το διαδίκτυο είναι άκρως καυστικά για την πράξη των κυνηγών, αναφορικά όμως με τους «τιμητές» των πράξεων αυτών μάλλον πως θα πρέπει να αναρωτηθούν για το αν όντως εννοούν αυτά που σκέφτονται λίγο καλύτερα.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1354330&srv=149

Δεν υπάρχουν σχόλια: