ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ - Ο πυρηνικός εφιάλτης είναι εδώ!


Το πάνελ της εκπομπής με διακεκριμένους επιστήμονες, οι αποκαλύψεις των οποίων προκάλεσαν αίσθηση στην κοινή γνώμη. Από αριστερά προς δεξιά, ο γυναικολόγος-μαιευτήρας κ. Δημήτρης Μαλαθράκης, ο πνευμονολόγος του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου κ. Γιάννης Μπιμπάκης, ο Ηρακλειώτης δικηγόρος κ. Γιώργος Φραγκούλης, ο πρόεδρος της "Οικολογικής Παρέμβασης" Ηρακλείου και πυρηνικός φυσικός κ. Μιχάλης Προμπονάς και το μέλος του Παγκρήτιου Οικολογικού Δικτύου "Οικοκρήτη" Αριστείδης Παπαδάκης.

Την οικονομία τους προστάτευαν και όχι τους λαούς τους όλες οι κυβερνήσεις των χωρών που μολύνθηκαν από τη ραδιενέργεια του Τσέρνομπιλ - μετά το φοβερό πυρηνικό ατύχημα της Ουκρανίας - αναπροσαρμόζοντας αμέσως προς τα κάτω τα ελάχιστα επιτρεπόμενα όρια για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και σιτηρά μετατράπηκαν σε "ασφαλή" με τις ευλογίες των αρμόδιων οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από προσμείξεις.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ





Η αποκάλυψη αυτή έγινε, στη διάρκεια της εκπομπής Κιβωτός από την ΚΡΗΤΗ ΤV, όπου έγιναν συγκλονιστικές επισημάνσεις από τους γιατρούς που βρίσκονταν στο πάνελ της συζήτησης για το ορατό ενδεχόμενο οι άγνωστης αιτίας καρκίνοι που εμφανίζονται στη χώρα μας, αλλά και όσοι θα εμφανιστούν στο μέλλον, να οφείλονται στη μόλυνση από το Τσέρνομπιλ, κατά ένα σημαντικό ποσοστό, που είναι δύσκολο να ανιχνευτεί! 


Η εκπομπή ασχολήθηκε με ρεπορτάζ, έρευνες και συνεντεύξεις τόσο με τα γεγονότα εκείνης της περιόδου όσο και με τις πιθανές επιπτώσεις τους στο μέλλον. 




Το ατύχημα συνέβη εξαιτίας ενός πειράματος, στις 25 προς 26 Απριλίου του 1986. Ήταν γύρω στα μεσάνυχτα, όταν τεχνικοί του πυρηνικού σταθμού στο Τσέρνομπιλ αποπειράθηκαν να κάνουν ένα πείραμα για να ελέγξουν τα συστήματα ασφαλείας. 

Στη 1:20 το πρωί της 26 Απριλίου, αλυσιδωτή αντίδραση στον αντιδραστήρα της τέταρτης μονάδας προκαλεί διαδοχικές εκρήξεις, οι οποίες τινάζουν στον αέρα το κάλυμμα του αντιδραστήρα. Τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα. Οι ελλείψεις εξοπλισμού και συστημάτων ασφαλείας έδειξαν ότι το προσωπικό που είχε βάρδια υποτίμησε τους κινδύνους. Πολλοί από αυτούς, που προσπάθησαν να περιορίσουν την καταστροφή, πέθαναν από τη ραδιενέργεια μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 

Στους πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο κανείς δεν είπε τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν από το ραδιενεργό καπνό. Χρειάστηκαν 24 ολόκληρες ώρες για να αποφασίσουν οι Αρχές ότι πρέπει να ενημερώσουν τον τοπικό πληθυσμό για την απειλή αυτή και να εκκενώσουν τις κοντινές πόλεις. Πάνω από 200 άνθρωποι μπήκαν επειγόντως στο νοσοκομείο και 31 πέθαναν. Κι αυτή ήταν μόνο η αρχή, αφού η ραδιενέργεια άρχιζε το ταξίδι της σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ραδιενεργό υλικό κινήθηκε δυτικά και σε δυο μέρες έφτασε στη Γερμανία, τη Σουηδία και την Πολωνία, ενώ 4 μέρες αργότερα βρισκόταν στη Γαλλία και τη Βρετανία, φέρνοντας ραδιενεργό βροχή. Έδαφος, νερό, τρόφιμα, φυτά και ζώα μολύνθηκαν. 


Στην Ελλάδα 

Λίγες μέρες αργότερα, ένα τρίτο σύννεφο φέρνει τη ραδιενέργεια στα Βαλκάνια και τη Βόρεια Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί έντρομος τα γεγονότα, όπως αυτά μεταδίδονται τότε από τα δύο κανάλια της ΕΡΤ, τα μόνα που υπήρχαν εκείνη την εποχή στη χώρα μας. 

Οι Έλληνες την ημέρα εκείνη βρίσκονταν επί ποδός, για τον εορτασμό του Πάσχα. Ήταν Μεγάλη Τετάρτη. Και ο πανικός ξέσπαγε για τα καλά στη χώρα μας. Πολύς κόσμος κατηγορούσε τότε τον "Δημόκρητο", που άφηνε τους Έλληνες ανενημέρωτους να αγοράζουν λαχανικά για το Πάσχα. Ο κόσμος άρχισε να αποφεύγει τα λαχανικά και πολλοί μετανάστευσαν προσωρινά από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα. Και δεν ανησυχούσαν άδικα. 

Στα μεγάλα δάση της ανατολικής πλευράς του Ολύμπου Γάλλοι ερευνητές είχαν μετρήσει το 2002 - δηλαδή πρόσφατα - συγκεντρώσεις καισίου. Τα ευρήματα ήταν εξαιρετικά ανησυχητικά. Βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις στα ανώτατα στρώματα του εδάφους, σε βακτήρια του δάσους, στη μικροπανίδα και στη μικροχλωρίδα. Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε είδη φρούτων, όπως είναι τα άγρια βατόμουρα και οι άγριες φράουλες που βρίσκονται σε αφθονία στην περιοχή. 

Το συμπέρασμα ήταν ότι η μόλυνση μειώνεται αργά ή παραμένει σταθερή ιδίως στα πολυετή είδη χλωρίδας. Ο Όλυμπος δηλαδή φαίνεται να λειτούργησε ως φυσικό σύνορο για τη χώρα μας. Η Ήπειρος στους χάρτες εμφανίζεται καθαρή από ραδιενέργεια. Αντίθετα η Θεσσαλία, η Κεντρική Μακεδονία και τμήμα της Στερεάς Ελλάδας παρουσιάζουν υψηλές συγκεντρώσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες. 

Το Φίχτι είναι ένα μικρό χωριό στο νομό Αργολίδας. Λίγες μόνο ημέρες αφού το ραδιενεργό νέφος ήρθε πάνω από την Ελλάδα, μια τοπική βροχή ξέσπασε πάνω από το χωριό στην περιοχή περιμετρικά του. Τα ραδιενεργά στοιχεία έπεσαν στο έδαφος. Αυτό το μικρό χωριό παρουσίασε και εξακολουθεί να παρουσιάζει έως σήμερα υψηλές τιμές καισίου»...


 Το ημερολόγιο της Κιβωτού έδειχνε ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ παληκάρι της Δημοσιογραφίας. Δε ξέρεις πόσο με συγκίνησες και πάλι. Τι ειρωνείες δεν εισπράξαμε και τότε, ανάλογες με τα chemtrails!! Αλλά, είπαμε, “μερικοί γεννιούνται μεταθανάτιοι” [Φρ. Νίτσε]!—
http://gf1957.wordpress.com/2013/11/26/τσερνόμπιλ-ο-πυρηνικός-εφιάλτης-είνα/#more-16843

Χριστόφορος Παπαδάκης είπε...

Καλημέρα φίλε μου. Αν και θέλω να ξεχάσω τις ειρωνείες δεν μπορώ να μην θυμηθώ ότι χτύπησα πολλές πόρτες γιατρών και κατά...παράδοξο τρόπο, ευγενικά μου...τις έκλειναν πριν ανοίξουν. Κι όμως. Όλοι παραδέχονταν ότι το Τσέρνομπιλ "είναι εδώ"... Και κάτι άλλο. Πρωινή δημοσιογραφική εκπομπή στο Ηράκλειο, διαβάζοντας την άλλη μέρα της εκπομπής το σχετικό δημοσίευμα στη "Ν.Κρήτη" έκανε το εξής σχόλιο: "Μα καλά. Πού το θυμήθηκαν αυτοί το Τσέρνομπιλ"; Κατάλαβες Γιώργο γιατί τελικά πείστηκα κι εγώ ότι τότε, 22 χρόνια μετά, ακόμα και παλιοί δημοσιογράφοι της Κρήτης δεν ήξεραν ότι οι καρκίνοι που εμφανίζονται σήμερα μπορεί να έχουν σε μεγάλο ποσοστό σχέση με τη φοβερή εκείνη τραγωδία;
Να λοιπόν που με τέτοια σχόλια, κατάλαβα από τότε, ότι η εκπομπή εκείνη δεν ήταν "άλλο ένα μνημόσυνο" για το Τσέρνομπιλ. Ήταν εκπομπή μνήμης αλλά κυρίως ενημέρωσης και δημόσιας κατακραυγής για τους εγκληματίες του πυρηνικού λόμπι. Παρακολούθα τη συνέχεια του μπλοκ Γιώργο Φραγκούλη. Γιατί η μάχη συνεχίζεται...

Unknown είπε...

Φυσικά συνυπογράφω την απάντηση Σου. Το δε ιστολόγιο Σου το έχω βάλει στους προτεινόμενους Συνδέσμους μου στον Out-sider μου. Και φυσικά Σε παρακολουθώ. Η ΚΙΒΩΤΟΣ έγραψε Ιστορία στο χώρο της δημοσιογραφίας [όχι μόνο στην Κρήτη!].