Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης
Οι καταστροφές από τις πλημμύρες και τις χαλαζοπτώσεις σε περιοχές όπως τις Αρχάνες είναι η μια όψη του νομίσματος. Έχουμε όμως και την άλλη όψη, που είναι η μεγάλη ευλογία για τον τόπο μας, όπως μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το νερό, τόσο για τα φυτά και τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους. Και αυτά δεν τα λέμε εμείς. Απευθυνθήκαμε στους ειδικούς του γεωτεχνικού χώρου και καταγράψαμε ενδιαφέροντα στοιχεία.
Κτηνοτροφικά φυτά
Ο γνωστός κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκος Στεφανάκης, λέει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη": «Τώρα έχουν αρχίσει οι πρώτες βροχές. Έχει "ανασάνει" το σύστημα μετά από μια τρομερά ξηρή χρονιά, η οποία έχει επηρεάσει τρομερά όλο τον αγροτικό τομέα - φυτική και ζωική παραγωγή - με τρομακτικές επιπτώσεις. Έχει τραβήξει το σύστημα πάρα πολύ πίσω».
Και συνεχίζοντας, ο κ. Στεφανάκης λέει στην εφημερίδα μας ότι πλέον, «από τώρα και μετά, αρχίζει να αλλάζει ο χώρος και να καθαρίζει η ατμόσφαιρα και ασφαλώς σε ό,τι αφορά τα κτηνοτροφικά φυτά, οι κτηνοτρόφοι ετοιμάζονται να καλύψουν τη ζημιά με την καλλιέργεια των φυτών αυτών, όπου μπορούν. Είναι πολύ αισιόδοξοι. Περιμένουν να κάνει μια δεύτερη καλή βροχή για να ξεκινήσει η σπορά. Γιατί μια εκμετάλλευση, η οποία εξασφαλίζει τη χοντροειδή ζωοτροφή της, είναι βιώσιμη. Διαφορετικά η βιωσιμότητά της δεν είναι εφικτή».
Στο ερώτημά μας αν θα χρειαστεί πρώτα να γίνει όργωμα και επομένως θα πρέπει να περιμένουν λίγο καιρό για να στεγνώσουν τα εδάφη, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ μάς λέει: «Εδώ είναι το μεγάλο περιβαλλοντικό θέμα. Τα κτηνοτροφικά φυτά που καλλιεργούμε στην Κρήτη, που είναι η ταγή και το κριθάρι, θέλουν πολύ επιφανειακή καλλιέργεια, σύμφωνα με τους γεωπόνους. Και άρα δεν κάνουμε βαθιές αρόσεις. Αντενδείκνυνται μάλιστα. Κάνουμε επιφανειακές αρόσεις με καλλιεργητές».
Μάλιστα, ο ίδιος επισημαίνει ότι όχι μόνο δε χρειάζεται να περιμένουμε να στεγνώσει η γη, αλλά αντίθετα είναι καλό να πέσει λίγο νερό ακόμη. «Δεν μπαίνει θέμα να στεγνώσει. Μπαίνει θέμα να κατέβει η υγρασία σε ένα βάθος 10-15 πόντους, που να μπορεί να είναι το χωράφι οργώσιμο και να μπορεί να βρει υγρασία ο σπόρος να φυτρώσει»...
Στο ερώτημά μας αν μπορούμε να προχωρήσουμε τώρα σε αμειψισπορά, σε λιόφυτα και σε χωράφια, για τον εμπλουτισμό της γης με φυσική λίπανση, ο Αλέκος Στεφανάκης απαντά ότι «επειδή μιλάμε για ψυχανθή, είναι πολύ νωρίς ακόμα. Συνήθως πρέπει να ακολουθήσουν αρκετές βροχές για να μπορούν να φυτρώσουν. Βέβαια, αυτό καθορίζεται από τον κάθε παραγωγό, το πώς θα οργανώσει και πώς θα επιλέξει και θα φτιάξει τα χωράφια και τα είδη των κτηνοτροφικών φυτών που θα σπείρει. Αλλά σίγουρα, τα ψυχανθή γενικά χρειάζονται περισσότερη βροχή, άρα θα μείνουν λίγο παραπίσω».
Αρχίζουμε φυτέματα
Στο μεταξύ, όλοι εμείς ακόμα και σε περιοχές γύρω από την πόλη, αλλά φυσικά και οι ίδιοι οι αγρότες που δουλεύουν στη γη για να βγάλουν εισόδημα και να ζήσουν τις οικογένειές τους θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τώρα μπορούμε να περιμένουμε λίγο να στεγνώσει η γη για να σκάψουμε και να βάλουμε όλα τα χειμερινά φυτά.
Ήδη έχουν αρχίσει τα φυτέματα σε λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι, αλλά από τώρα και μετά είναι περισσότερη εγγυημένη η επιτυχία τους, λόγω της υγρασίας όχι μόνο στο χώμα αλλά και στην ατμόσφαιρα.
Όπως λέει στη "Νέα Κρήτη" ο τεχνολόγος γεωπόνος Άρης Κοζής, «όλα τα λαχανοειδή μπαίνουν τώρα, καθώς και φυτά όπως τα κουκκιά, τα μαρούλια, τα σπανάκια, τα ραδίκια, τα αντίδια, οι γούλες και γενικά όλα τα χορταρικά».
Αλλά στο σημείο αυτό διευκρινίζει ότι είναι νωρίς ακόμα για τις χειμερινές λιπάνσεις στις δεντρώδεις καλλιέργειες (αμπέλια, ελιές, εσπεριδοειδή κ.ά.). Τέτοιες λιπάνσεις είναι καλό να κάνουμε γύρω στο Δεκέμβριο με Ιανουάριο, αφού απαιτούνται πολύ περισσότερες βροχές για να έχουμε αποτέλεσμα.
"Χρυσάφι" παντού και ειδικά για τις ελιές
Στο ερώτημά μας, «αυτό το νερό που έχει ρήξη ουσιαστικά μαζεμένο - με τα όποια προβλήματα - πού έχει λειτουργήσει ευεργετικά και πώς;», ο Άρης Κοζής απαντά: «Πιο σημαντικό ρόλο δε θα μπορούσε να έχει παίξει στην ελιά. Τώρα προλαβαίνει να βλαστοσύρει η ελιά για να έχει παραγωγή του χρόνου. Ήταν σωτήριο αυτό το νερό. Ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει».
Για την υφιστάμενη, ήδη, παραγωγή ελαιοκάρπου, ο κ. Κοζής λέει στην εφημερίδα μας: «Στα ποτιστικά χωράφια δεν έχει παίξει κάποιο ρόλο το νερό που έπεσε. Απλά θα βοηθήσει τους παραγωγούς να γλιτώσουν κάποιο πότισμα. Αλλά στα άνυδρα χωράφια, όπου είχαν αρχίσει να σουφρώνουν οι ελιές, εκεί ο ελαιόκαρπος θα τραβήξει υγρά και θα ανταπεξέλθει καλύτερα. Και απ' ό,τι φαίνεται, θα είναι μια πάρα πολύ καλή χρονιά, γιατί δείχνουν οι ελιές να έχουν πολύ λάδι φέτος».
Καταλήγοντας, ο Άρης Κοζής τονίζει ότι ακόμα και τα λιόφυτα που ήταν "τελειωμένα" σε μεγάλο ποσοστό, με τις βροχές αυτές θα επανέλθουν, κι εκεί που ήταν ξεγραμμένη η παραγωγή τους, τελικά θα δώσουν ελαιόλαδο στον παραγωγό.
Οι πληροφορίες του Άρη Κοζή είναι μάλιστα ότι το νερό αυτό έχει πέσει στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Ηρακλείου, ενώ οι μη ποτιστικές ελιές, που τώρα "ξαναζωντανεύουν", αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής ελαιοκαλλιέργειας.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1352943&srv=127
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου