ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Noam Chomsky : Προπαγάνδα και κοινός νους


Συγγραφέας :Noam Chomsky

Τίτλος βιβλίου : Προπαγάνδα και κοινός νους

Εκδοτικός Οίκος : Α.Α. Λιβάνη


3 - Το κρατικό συμφέρον

σελίδες 153-155

(σημείωση: οι ερωτήσεις πραγματοποιούνται από τον Ντέιβιντ Μπαρσαμιάν και οι απαντήσεις από τον Νόαμ Τσόμσκυ, όλες)



- Ερώτηση: 
Στα γραπτά σας σπάνια αναφέρεστε στη λογοτεχνία. Υπάρχει μία μεγάλη εξαίρεση. Στο Necessary Illusions αναφέρεστε στο κεφάλαιο του "Μεγάλου Ιεροεξεταστή" από τους Αδελφούς Καραμαζόφ. Τι ήταν αυτό για το οποίο έγραφε ο Ντοστογιέφσκι που σας τράβηξε την προσοχή;


- Απάντηση:
Είναι ένα ιδιαίτερο εντυπωσιακό σημείο. Μιλά για την κατασκευή της συναίνεσης. Είναι μια πολύ γλαφυρή και ακριβής παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο το μυστήριο, η τελετουργία, ο φόβος, ακόμα και η χαρά, χρησιμοποιούνται ώστε να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι πρέπει να είναι υφιστάμενοι άλλων. Είναι μία αποκήρυξη του Χριστού, επειδή ο Χριστός προσπαθούσε να απελευθερώσει τους ανθρώπους από αυτά τα δεσμά. Ο Χριστός δεν καταλάβαινε ότι αυτό ήθελαν οι άνθρωποι. Θέλουν να υποτάσσονται στο μυστήριο, τη μαγεία και τον έλεγχο. Έτσι ο Χριστός είναι στην πραγματικότητα εγκληματίας. Αυτό ήταν το επιχείρημα.

- Ερώτηση:
Και ότι η εκκλησία πρέπει να διορθώσει το κακό που έκανε ο Χριστός, κατά κάποιο τρόπο. Θεωρήσατε ότι αυτό αναφέρεται στο κράτος.

-Απάντηση:
Ο Ντοστογιέφσκι αναφέρεται απλώς στην ισχύ. Μην ξεχνάτε ότι έγραφε στη Ρωσία. Είναι λοιπόν ένας συνδυασμός της εκκλησίας και του τσάρου, τα οποία είναι πολύ στενά συνδεδεμένα.

-Ερώτηση: 
Λέτε: "Ελάχιστοι φτάνουν το επίπεδο σοφιστείας του Μεγάλου Ιεροεξεταστή".

-Απάντηση:
Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής διατυπώνει την άποψη ότι η ελευθερία είναι επικίνδυνη και οι άνθρωποι χρειάζονται -σε κάποιο επίπεδο μάλιστα θέλουν- υποταγή, μυστήριο, αυθεντία κ.λπ. Αυτή είναι μια εκλεπτυσμένη εκδοχή της κατασκευής συναίνεσης.

-Ερώτηση:
Συνάντησα μια φράση του Τζορτζ Όργουελ που ίσως έχει σχέση με την κατασκευή συναίνεσης. Λέει: "Τα σκυλιά στο τσίρκο πηδούν όταν ο εκπαιδευτής χτυπά το μαστίγιο, αλλά το καλοεκπαιδευμένο σκυλί είναι αυτό που κάνει τούμπες στον αέρα όταν δεν υπάρχει μαστίγιο".

-Απάντηση:
Υποθέτω ότι μιλά για διανοούμενους. Η τάξη των διανοούμενων υποτίθεται ότι είναι όσο καλά εκπαιδευμένη ώστε δεν χρειάζεται μαστίγιο. Απλώς οι διανοούμενοι αντιδρούν ενστικτωδώς με τρόπους που εξυπηρετούν εξωτερικά συμφέροντα ισχύος, χωρίς να το συνειδητοποιούν, πιστεύοντας ότι κάνουν τίμιο έργο. Αυτό κάνει ένα πραγματικά εκπαιδευμένο σκυλί.
Βάζω στοίχημα ότι αν το σκεφτείτε σε αυτό το πλαίσιο, σε κάτι τέτοιο αναφέρεται.

Δημοσιεύτηκε Yesterday από τον χρήστη Nickolaos Bagiartakis
http://protagorasnews.blogspot.gr/2016/11/noam-chomsky.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: