ΡΕΡΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης
Αν η γρίπη αποδειχτεί πιο... γρήγορη από το ΑΣΕΠ και την... "πολιτική βούληση" της κυβέρνησης, τότε τι θα συμβεί στο Ηράκλειο; «Ο Θεός να βάλει το χέρι Του σε μια τέτοια περίπτωση», λέει χαρακτηριστικά στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Γιώργος Χονδροζουμάκης, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση.
Τα "κλειστά" κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ μπορούν να αποβούν σωτήρια, αλλά για να "φιλοξενήσουν" ασθενείς σε μια ενδεχόμενη επιδημία γρίπης ασφαλώς και χρειάζεται προσωπικό πάνω από 25 και πλέον εργαζόμενους περίπου, γεγονός όμως που δε δείχνει να βρίσκεται στις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης!
Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έδειχνε για τον τομέα της δημόσιας υγείας τον υπερβάλλοντα ζήλο που δείχνει με το περίφημο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, προφανώς και θα είχε βρει λύση, να ξανανοίξει τα κλειστά κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου και του ΠΑΓΝΗ.
Όπως λέει στη "Νέα Κρήτη" ο Γιώργος Χονδροζουμάκης, «μια επιδημία γρίπης θα βρει ανοχύρωτη τη Δημόσια Υγεία στο Ηράκλειο. Καταρχήν, δεν έχουμε κρεβάτια στην Εντατική Θεραπεία. Πρέπει να "ανοίξουν" κρεβάτια, οπωσδήποτε. Διότι, αν έχουμε ένα βαρύ περιστατικό και απειλείται η ζωή του ασθενούς, πρέπει να νοσηλευτεί στη ΜΕΘ. Αλλά δε θα μπορεί να "ανοίξει" ένα επιπλέον κρεβάτι, γιατί δεν έχει κόσμο. Δεν έχει τους εργαζόμενους που απαιτούνται»...
Όσο για τις δυνατότητες μεταφοράς του ασθενούς προς το ΠΑΓΝΗ, ο ίδιος απαντά: «Να τον βάλουνε πού; Να φύγει ο ασθενείς από μας να τον πάνε στο ΠΑΓΝΗ; Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν κι εκεί. Εδώ βλέπεις γίνεται τροχαίο και κάνουν μπαλάκι γύρω-γύρω στον κακομοίρη που πρέπει να νοσηλευτεί. Τη μια πάει στον Άγιο Νικόλαο, την άλλη πάει στη Σητεία και δε συμμαζεύεται. Εντάξει, έχουν "ανοίξει" κρεβάτια, αλλά δεν επαρκούν»...
Ο Γιώργος Χονδροζουμάκης λέει ακόμη ότι υπάρχουν 9 κρεβάτια στη ΜΕΘ του Βενιζελείου και καλύπτονται. Αλλά είναι άλλα τρία κρεβάτια "κλειστά". Και για κάθε κρεβάτι χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις εργαζόμενοι, δηλαδή για τα τρία κρεβάτια 12. Περισσότερα είναι τα "κλειστά" κρεβάτια στο ΠΑΓΝΗ.
Το σοβαρό αυτό ζήτημα τέθηκε από τον κ. Χονδροζουμάκη στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, το πρωί της περασμένης Παρασκευής, κατά την επίσκεψή του στο Βενιζέλειο, αλλά οι απαντήσεις ήταν αόριστες.
«Μας είπε και ο κ. Ξανθός ότι οι προσλήψεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ πάνε με ρυθμούς χελώνας. Μιλάμε για 950 άτομα που επρόκειτο να στελεχώσουν τις ΜΕΘ, αλλά με τους καβγάδες που είχε ο κ. Πολάκης με το διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, αυτές οι προσλήψεις έχουν μπλοκάρει. Εμείς πάμε να πάρουμε γύρω στα 5 άτομα, με τα οποία θα ανοίγαμε ένα επιπλέον κρεβάτι», εξηγεί ο συνδικαλιστής και προσθέτει: «Καταλαβαίνετε τι θα γίνει στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, εάν έρθει μια επιδημία της γρίπης. Θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Θα το παλέψουμε βέβαια εμείς εκεί πάλι, αλλά με μεγάλες δυσκολίες. Θα γίνει πάλι χαμός. Δε θα μπορεί ο κόσμος να πάρει ούτε άδεια, ούτε ρεπό, ούτε τίποτα, όπως γίνεται και τώρα. Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο, επειδή έχουμε έλλειψη, κάθε μέρα πάνε άτομα από κλινική σε κλινική να βοηθήσουν μία, δύο ώρες, όλη μέρα, εξαρτάται. Για να μπορεί να βγει η δουλειά. Παίρνουμε κάθε μέρα αναρρωτικές από υπερκόπωση. Γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο κάθε μέρα να σου λένε "πήγαινε από δω", "πήγαινε από 'κει", "έλα εδώ", "έλα εκεί", να μην παίρνεις καθόλου ρεπό, να μην παίρνεις καθόλου άδεια. Έτσι δουλεύει το νοσοκομείο»!
Οι πραγματικές ανάγκες
Στο ερώτημά μας ποιες είναι οι οργανικές θέσεις του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, ώστε να λειτουργήσει σωστά και να καλύπτει τις μεγάλες και πιεστικές ανάγκες στην υγεία του ηρακλειώτικου λαού, ο συνδικαλιστής αναφέρεται στα "τρικ" της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας.
«Με ένα νόμο που είχε βγάλει ο κ. Λοβέρδος το 2012, δεν υπάρχει... ούτε μία κενή οργανική θέση όχι μόνο στο νοσοκομείο το δικό μας, αλλά σε κανένα νοσοκομείο της χώρας! Αλλά οι πραγματικές ανάγκες στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 450 άτομα σε όλες τις ειδικότητες. Γύρω στα 150 με 160 άτομα θέλει αυτή τη στιγμή το Βενιζέλειο σε νοσηλευτικό προσωπικό, για να πεις πως θα είναι στελεχωμένο, και οι υπόλοιποι είναι σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Και αν γίνει και η επέκταση του νοσοκομείου, θα φτάσουμε να θέλουμε 200 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό».
Στο μεταξύ, δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι για να καλύψουν τις ανάγκες των νοσοκομείων, κυρίως παθολόγοι και πνευμονολόγοι, που είναι και οι πιο αναγκαίες ειδικότητες στην περίπτωση μιας επιδημίας γρίπης.
Την ίδια ώρα, γίνονται αυτήν την περίοδο και τα εμβόλια κατά της γρίπης. «Πρέπει να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος. Μιλάμε για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τους πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις», ξεκαθαρίζει ο κ. Χονδροζουμάκης.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1364070&srv=127
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου