ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Aγωνία για δανειολήπτες, πότε καταργείται ο νόμος Κατσέλη


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Υπέρ του δανειολήπτη είναι η καθυστέρηση της εκδίκασης της προσφυγής του μέσω του νόμου Κατσέλη, για να σώσει από τους πλειστηριασμούς την πρώτη κατοικία, όπως ξεκαθαρίζει μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης, όσο υπάρχει η προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου και εκκρεμεί η οριστική εκδίκαση της υπόθεσης.



Η εφημερίδα μας απευθύνθηκε τόσο στον Νίκο Τζανάκη, όσο και στο γνωστό δικηγόρο Γιώργο Φραγκούλη και κατέγραψε ενδιαφέροντα στοιχεία, που είναι ξεκάθαρα ως προς το γεγονός της απόλυτης προστασίας των δανειοληπτών, που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη και υπάρχει και η πρώτη - προσωρινή - απόφαση του Ειρηνοδικείου, που προβλέπει να πληρώνουν ένα μηνιαίο ποσό στην τράπεζα μέχρι να συζητηθεί η οριστική απόφαση.

Είναι πολλές οι υποθέσεις αυτές. Και αυτό έχει σχέση με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των δικηγόρων, αλλά και με την πληθώρα των υποθέσεων που έχουν κατατεθεί, μπροστά μάλιστα στην κατάργηση του νόμου Κατσέλη, όπως προβλέπεται από το τελευταίο μνημόνιο, για το 2018. Μέχρι τότε, δηλαδή, όποιος προλάβει πρόλαβε, ώστε να μπορέσει να γλιτώσει την πρώτη του κατοικία από τους πλειστηριασμού, σε περίπτωση που ανήκει και αυτός στους λεγόμενους υπερχρεωμένους Έλληνες με τα "κόκκινα" δάνεια προς το τραπεζικό σύστημα.


«Να μη φοβούνται»

Αναλυτικότερα, ο Νίκος Τζανάκης λέει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη": «Έχει βγει δικαστική απόφαση. Δεν μπορεί κανείς, μέχρι να γίνει η οριστική δίκη, να πειράξει το δανειολήπτη. Ο στρατός να έρθει δεν μπορεί να τον "κουνήσει" από το σπίτι του το δανειολήπτη»!

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου έχει στο ενεργητικό της την έκδοση πολλών τέτοιων προσωρινών διαταγών. «Εμείς έχουμε πάρα πολλές αποφάσεις και πολύ καλές αποφάσεις. Αλλά έχουμε καθυστερήσεις επειδή δεν προχωρά γρήγορα η Δικαιοσύνη», όπως λέει.

Απευθυνόμενος και σε όποιον άλλο δανειολήπτη αδυνατεί να είναι συνεπής στην τράπεζα για το στεγαστικό που έχει πάρει, ο Νίκος Τζανάκης τον καλεί «να έρθει στην Ένωση Καταναλωτών ή να απευθυνθεί σε δικηγόρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου. Όχι σε τίποτα "δανειοσωτήρες" και "περιπλανώμενους μάγους" από άλλες περιοχές της χώρας, που του τάζουν διάφορα. Και εμείς θα τους δώσουμε οδηγίες για το τι θα πρέπει να κάνουν».

Παρακάτω, ο Νίκος Τζανάκης λέει ότι η ένταξη στο νόμο Κατσέλη εξακολουθεί να αποτελεί το μόνο τρόπο προστασίας ενός δανειολήπτη στεγαστικού δανείου για την πρώτη κατοικία.

«Σε ό,τι αφορά το γενικότερο νομικό πλαίσιο, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος Κατσέλη. Θα πρέπει να δει η κεντρική διοίκηση τι θα κάνει. Θα "κουρέψει" τα χρέη; Θα προβεί σε άλλες διαδικασίες ώστε να διευκολυνθούν οι άνθρωποι που δεν είναι αφερέγγυοι από μόνοι τους, αλλά τους προκάλεσε η κρίση αυτήν την αφερεγγυότητα; Πρέπει να τους βοηθήσει να ανασάνουν. Γιατί δεν είναι μόνο το στεγαστικό. Τους κυνηγά η εφορία, τους κυνηγά ο ΕΝΦΙΑ, τους κυνηγά το ΙΚΑ, αν είναι επιχειρηματίες, και πάει λέγοντας»...

Στο ερώτημα αν ο ίδιος θα συνιστούσε στους δανειολήπτες να πηγαίνουν στις τράπεζες όταν λαμβάνουν σχετική ειδοποίηση για να κάνουν προσπάθεια εξωδικαστικού διακανονισμού, ο κ. Τζανάκης απαντάει θετικά, αλλά ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει πρώτα να περνούν από την Ένωση Καταναλωτών για να ενημερώνονται.


«Έχουν απόλυτη προστασία»

«Είναι τρία τα στάδια», λέει στην εφημερίδα μας και ο δικηγόρος Γιώργος Φραγκούλης, για να διευκρινίσει και ο ίδιος ότι ο δανειολήπτης, αφού έχει προχωρήσει έστω και στην αίτηση ένταξής του στο νόμο Κατσέλη, δεν πρέπει να ανησυχεί.

«Το πρώτο στάδιο είναι η υποβολή της αίτησης. Δηλαδή, κάνει την αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη ο δανειολήπτης και δηλώνει "τα περιουσιακά μου στοιχεία είναι αυτά, τα εισοδήματά μου είναι αυτά, δεν μπορώ να αντεπεξέλθω και ζητάω να μου κάνετε ρύθμιση χρεών". Από τη στιγμή που θα καταθέσεις την αίτηση στο Ειρηνοδικείο, απαγορεύεται οποιοδήποτε μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον σου. Όπερ σημαίνει ότι απαγορεύεται να κατασχεθεί οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο»!

Στο μεταξύ, από το 2015 και μετά, οι νέες τροποποιήσεις που έχουν ψηφιστεί αναφέρουν ότι θα πρέπει ο δανειολήπτης που προχωρεί σε αυτή τη διαδικασία να πληρώνει μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του κάποια ελάχιστα ποσά.

«Πρόκειται για τροποποιήσεις τού κ. Σταθάκη. Αλλά εγώ λέω στους πελάτες μου ότι, αν κάνουμε τις τροποποιήσεις αυτές, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει ο δανειολήπτης να πληρώνει κάποιο ποσό, το οποίο το καθορίζει ο Κώδικας Τραπεζικής Δεοντολογίας, θα κάνουμε τον τραπεζίτη να γίνει και δικαστής. Και εγώ στους δικούς μου τους πελάτες συνιστώ να μην καταβάλλουν κανένα ποσό, αφού για να προχωρήσουν σε αυτές τις διαδικασίες, σημαίνει ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν».

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο στάδιο, αυτό έχει να κάνει με την επικύρωση ή την απόρριψη του εξωδικαστικού συμβιβασμού. «Έρχεται το δικαστήριο και λέει στο δανειολήπτη: "Εσύ λες ότι μπορείς να πληρώνεις 100 ευρώ; Εγώ θα σου βγάλω προσωρινή απόφαση βάσει της οποίας θα πληρώνεις 50 ευρώ", για παράδειγμα».

Και το τρίτο στάδιο είναι η οριστική εκδίκαση της υπόθεσης, οπότε έρχεται το δικαστήριο και αποφασίζει πόσα διαγράφονται από τα χρέη του δανειολήπτη, τι απομένει και πώς ρυθμίζεται από τώρα και στο εξής, ώστε να μπορέσει να γίνει η αποπληρωμή του.


ΑΝΗΣΥΧΙΑ


Έρχονται και "ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί"

«Είναι η οριστική απόφαση, που θα κρίνει πράγματι τι από αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα θα ισχύσουν ή όχι», τονίζει ο κ. Φραγκούλης, λέγοντας ότι, αν ο δανειολήπτης πάει μόνος του στην τράπεζα, ο όποιος διακανονισμός θα γίνει μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι στην κατεύθυνση της επιμήκυνσης του χρέους και της περαιτέρω επιβάρυνσης του δανειολήπτη.

Καταλήγοντας, ο κ. Φραγκούλης λέει ότι στην παρούσα φάση οι πλειστηριασμοί γίνονται κανονικά και οι συμβολαιογράφοι απεργούν μόνο για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, ενώ εκφράζει την ανησυχία του για το λεγόμενο "ηλεκτρονικό πλειστηριασμό", που δεν έχει ψηφιστεί ακόμα, αλλά κανείς δεν ξέρει ούτε πότε θα ψηφιστεί και ούτε τι ακριβώς θα προβλέπει.

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1369515&srv=364

Δεν υπάρχουν σχόλια: