ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης
Ακόμα και ένα εκατομμύριο ευρώ κινδυνεύουν να χάσουν πάνω από 600 αμπελουργοί του νομού Ηρακλείου, για τον περίφημο Περονόσπορο του 2011 λόγω ενστάσεων που δεν έχουν πληρωθεί, αν στις 31 Δεκεμβρίου δεν "πέσουν" οι τελικές υπογραφές και δεν δώσει το υπουργείο Οικονομικών προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τις πολυπόθητες εντολές για να πληρωθούν οι δικαιούχοι.
Κι αυτό διότι, βάσει των κοινοτικών κανονισμών, στα ΠΣΕΑ αν περάσει μία πενταετία, οι αποζημιώσεις των δικαιούχων παραγράφονται και θα πρέπει μετά να γίνουν προσφυγές των παραγωγών στη δικαιοσύνη!
Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν ακόμα για να αποζημιωθούν, επιτέλους, οι αμπελουργοί που καταστράφηκαν από τον περίφημο Περονόσπορο του καλοκαιριού του 2011; Οι περισσότεροι έχουν πάρει τις αποζημιώσεις τους, έστω και με καθυστέρηση, έστω και αν δόθηκαν κυριολεκτικά ψίχουλα.
Όμως πάνω από 600 παραγωγοί έχουν υποβάλλει ένσταση και αυτή η ένσταση δεν έχει πληρωθεί εδώ και τουλάχιστον 1,5 χρόνο, ενώ είναι και ένα 5% του συνόλου των δικαιούχων παραγωγών, που περιμένουν να πάρουν τα χρήματα τους αλλά δεν υπάρχει καμία ενημέρωση...
Όπως καταγγέλλει στη "Ν.Κρήτη" ο αμπελουργός από τις Αρχάνες Νίκος Λυδάκης, "είχαμε υποβάλλει ένσταση γιατί μας είχαν εγκρίνει ψίχουλα για τον Περονόσπορο του 2011. Οι ενστάσεις μας, εκδικάστηκαν. Δικαιωθήκαμε. Μας κοινοποίησαν τα τελικά ποσά που θα πέρναμε, αλλά εδώ και 1,5 χρόνο, δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Πότε θα μας πληρώσουν;" διερωτάται ο αμπελουργός.
Ανησυχούν έντονα
Το ζήτημα αυτό έχει βάλει σε πολύ μεγάλη ανησυχία την Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης. Ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Μύρος Χιλετζάκης, είχε χθες το μεσημέρι επικοινωνία για το θέμα, με τη διευθύντρια του ΕΛΓΑ στην Αθήνα Ήρα Χασιώτη και όπως λέει στη "Ν.Κρήτη" δεν πείστηκε ο ίδιος, ότι πραγματικά θα προλάβει ο κρατικός μηχανισμός τις αναγκαίες διαδικασίες πριν λήξει η τρέχουσα χρονιά, δηλαδή έως τα τέλη του επόμενου μήνα…
"Όλα τα προγράμματα ΠΣΕΑ και τα κοινοτικά προγράμματα που φέρουν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν διάρκεια πενταετίας. Η πενταετία του Περονοσπόρου, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2016. Δηλαδή σε λίγο καιρό", λέει στην εφημερίδα μας ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και προσθέτει:
"Οι καταστάσεις έχουν φύγει από τον τοπικό ΕΛΓΑ. Έχουν πάει στο λογιστήριο στα κεντρικά του ΕΛΓΑ στην Αθήνα, έχουν εγκριθεί τα ποσοστά ζημιάς των παραγωγών, έχουν αναρτηθεί σε πίνακες και τα έχουν δει οι παραγωγοί, αλλά δεν έχουν γίνει οι πληρωμές. Επομένως εάν η πληρωμή αυτή δεν γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου, πάει προς κατάρρευση όλο το κομμάτι των ενστάσεων του περονοσπόρου"...
Στο σημείο αυτό, ο Μύρος Χιλετζάκης λέει στην εφημερίδα μας επίσης, ότι ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Κουρεμπές, σε ερώτηση της Ομάδας Αμπελουργών όταν είχε κατέβει στο Ηράκλειο, είχε δεσμευτεί ότι η πληρωμή θα γίνει "μέσα στον Δεκέμβριο".
Αλλά όπως λέει ο κ. Χιλετζάκης, "από πληροφορίες που έχουμε εμείς σαν Ομάδα Αμπελουργών, μαθαίνουμε ότι χρειάζεται έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να γίνει η πληρωμή.
"Η έγκριση αυτή, δεν έχει δοθεί ακόμη. Είναι θέμα υπουργείου Οικονομικών και καλό θα ήταν για να μην χαθούν αυτά τα λεφτά των παραγωγών, να γίνει άμεσα η έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών και να δοθούν τα χρήματα άμεσα στους παραγωγούς. Γιατί από 31 Δεκεμβρίου και μετά όλα αυτά τα χρήματα χάνονται. Και μιλάμε για πάρα πολλά λεφτά"...
Τεράστιο ποσό
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μύρωνα Χιλετζάκη, "μιλάμε για πάνω από 600 παραγωγούς στο νομό Ηρακλείου που έχουν υποβάλλει ένσταση και περιμένουν, ενώ κατά μέσον όρο ο κάθε παραγωγός "κάνει να παίρνει" γύρω στα 2.000 ευρώ. Μπορεί το συνολικό ποσό, δηλαδή, να φτάνει μέχρι και το 1 εκατομμύριο ευρώ στο νομό Ηρακλείου"!
Αυτά τα χρήματα μαζί με τις εκκρεμμότητες για το 5% των δικαιούχων, σαφώς και δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. "Κάθε μέρα μας παίρνουν τηλέφωνο χιλιάδες παραγωγοί του νομού Ηρακλείου και μας ρωτούν τι συμβαίνει", καταλήγει ο κ. Χιλετζάκης.Κηπευτικά Ιεράπετρας
Αν και έχουν περάσει επτά και πλέον μήνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας Λασιθίου Κρήτης που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων, θερμοκηπίων με κηπευτικά, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις και κατέστρεψαν δίκτυα και θερμοκήπια, με ανυπολόγιστες ζημιές τόσο σε ζωικό όσο και φυτικό κεφάλαιο, δεν προχωρεί ικανοποιητικά η εξατομίκευση των ζημιών.
Αυτό αναφέρει σε ερώτηση του ο Γραμματέας ΚΟ Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου.
Και συνεχίζει καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την αδράνεια που δείχνει στο θέμα της ολοκλήρωσης εξατομίκευσης των ζημιών". Και την ίδια ώρα, όπως προσθέτει, "έρχεται εντελώς παράνομα και απαιτεί από τους πληγέντες την καταβολή εισφορών στον ΕΛΓΑ για δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως οι ελαιοκαλλιέργειες, για τις οποίες θα απαιτηθούν τουλάχιστον 5-6 χρόνια προκειμένου να επανέλθουν στην παραγωγή".
Και συνεχίζει αναφέροντας ότι "επειδή οι κάτοικοι της περιοχής νιώθουν οργή και αγανάκτηση για τον εμπαιγμό τους από μεριά της Κυβέρνησης, ερωτάσθε:
* Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να απαλλαγούν οι πληγέντες των ανωτέρω περιοχών από την υποχρέωση να καταβάλλουν εισφορές στον ΕΛΓΑ για μια ανύπαρκτη παραγωγή;
* Ποιο το χρονοδιάγραμμα εκτίμησης των ζημιών και πληρωμής των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς";
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1367533&srv=127
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου