ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Στη δικαιοσύνη καθώς οι αίγες τρώνε τα ψεκασμένα αγριόχορτα


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Όχι μόνο οι αγροζημιές, αλλά και η κατανάλωση από τα αιγοπρόβατα ψεκασμένων αγριόχορτων έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των αγροτών στο Μοχό και τη Σταλίδα, που έχουν προσφύγει στο Δασαρχείο Ηρακλείου, όπως ακόμα και στη Δικαιοσύνη, χωρίς ωστόσο να έχουν βρει το δίκιο τους, καθώς η κατάσταση παραμένει άσχημη, με αυτούς τους λίγους βοσκούς να αδιαφορούν προκλητικά.



Η "Νέα Κρήτη" παρουσιάζει σήμερα μια χαρακτηριστική επιστολή των αγροτών στη Δασική Υπηρεσία Ηρακλείου, η οποία τον περασμένο Σεπτέμβριο έδωσε μια απάντηση, εμφανίζοντας την κατάσταση βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν!

Συγκεκριμένα, δεκάδες κάτοικοι του Μοχού και της Σταλίδας απέστειλαν στη Δασική Υπηρεσία Ηρακλείου την παρακάτω καταγγελία με ημερομηνία 30 Μαΐου 2016: «Είμαστε ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στην κτηματική περιφέρεια Μοχού και Σταλίδας του δήμου Χερσονήσου. Τα ακίνητά μας είναι καλλιεργήσιμες γεωργικές εκτάσεις (ελαιόφυτα, αμπέλια, κήποι κ.λπ.), καθώς επίσης και κατοικίες με αύλειο χώρο.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε διαπιστώσει επανειλημμένα την ανεξέλεγκτη είσοδο σε αυτά αιγοπροβάτων και την καταστροφή, εξαιτίας τους, των καλλιεργειών μας και των περιφράξεων των ακινήτων μας. Έχουν εισέλθει μέχρι και σε αύλειο χώρο κατοικίας και έχουν προκαλέσει ζημιές σε κηπευτικά φυτά και καλλωπιστικά λουλούδια.

Για όλα τα προαναφερθέντα έχουμε ενημερώσει πολλές φορές τους βοσκούς της περιοχής μας και τους έχουμε επιστήσει την προσοχή, προκειμένου να συμμορφωθούν και να απομακρύνουν τα ζώα τους τόσο από τις αγροτικές περιουσίες μας, όσο και από τις κατοικημένες περιοχές. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε συναινέσει ή εγκρίνει τη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης»...


Τρώνε ψεκασμένα

Κι αμέσως παρακάτω, οι καταγγέλλοντες αναφέρουν (χωρίς να λάβουν την παραμικρή απάντηση): «Σημειωτέον ότι για την καλύτερη παραγωγή των καλλιεργειών μας πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε νομίμως ζιζανιοκτόνα σκευάσματα και λιπάσματα, με αποτέλεσμα, ενδεχομένως, τα παρανόμως και ανεξελέγκτως εισερχόμενα αιγοπρόβατα να τρέφονται με δηλητηριασμένες γι' αυτά τροφές, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η διατροφική αλυσίδα όσον αφορά στην παραγωγή κρέατος, γάλακτος και τυροκομικών ειδών.

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και συστάσεις μας, οι βοσκοί της περιοχής μας αρνούνται να συμμορφωθούν και να περιορίσουν τη βόσκηση των ζώων τους στις οριοθετημένες γι' αυτούς ζώνες, με αποτέλεσμα τα ζώα τους να καταπατούν παράνομα τις περιουσίες μας και να προκαλούν επανειλημμένα ζημιές στις καλλιέργειές μας»...


«Βελτιωμένη κατάσταση»... κατά το Δασαρχείο

Ωστόσο, απαντώντας στους αγανακτισμένους αγρότες, με καθυστέρηση 3,5 μηνών (με ημερομηνία, δηλαδή, 16 Σεπτεμβρίου), η Δασική Υπηρεσία Ηρακλείου, μεταξύ των άλλων, αναφέρει: «Η σημερινή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή εκτιμούμε ότι είναι ικανοποιητική, καθώς δε διαπιστώνουμε - αν και πραγματοποιούμε αιφνίδιους ελέγχους στην περιοχή - παραβάσεις όσον αφορά θέματα βοσκής σε γεωργικές περιοχές. Την εκτίμησή μας αυτή ενισχύει και η άποψη των πολιτών, όπως διατυπώθηκε κατά τις συναντήσεις μας με αυτούς, που θεωρεί ότι η κατάσταση είναι καλύτερη από παλαιότερα και οι κτηνοτρόφοι έχουν συμμορφωθεί»...

Παρακάτω, το Δασαρχείο αναφέρει ότι «η συνέργεια και η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων (Δήμος, Αστυνομικό Τμήμα) θα οδηγήσει στην καλύτερη, με στόχο την οριστική, επίλυση του προβλήματος. Στα πλαίσια αυτά, έχουμε πραγματοποιήσει ήδη συνάντηση με το Δήμο Χερσονήσου για επαναπροσδιορισμό σε ψηφιακούς χάρτες των γεωργικών ζωνών στην περιοχή του Δήμου, αλλά και για πρόβλημα που παρουσιάζεται με τα αδέσποτα και ανεπιτήρητα ζώα, και είμαστε σε συνεχή συνεργασία».

«Επικρατεί ατιμωρησία»


«Διαγράφονται τα αδικήματα»

Για να δούμε, όμως, τι λέει στη "Νέα Κρήτη" ένας από τους καταγγέλλοντες, που είναι και σύμβουλος στη Δημοτική Κοινότητα Μοχού, Νίκος Λαγουδάκης.

«Επικρατεί ατιμωρησία. Φανταστείτε ότι το δικαστήριο που ήταν να γίνει τον Ιούνιο, αναβλήθηκε με πρόσχημα την απεργία των δικηγόρων. Και η δίκη επρόκειτο να γίνει στις 24 Νοεμβρίου. Πήγα λοιπόν τότε και βγαίνει ο πρόεδρος στο Ειρηνοδικείο μέσα και λέει: "Όλες οι υποθέσεις που αναβλήθηκαν στις 23 Ιουνίου διαγράφονται με ειδικό νόμο από το κράτος"»!

Στο σημείο αυτό, ο κ. Λαγουδάκης διευκρινίζει ότι, όπως μπορεί να καταλάβει, οι διαγραφές αυτών των αδικημάτων γίνονται για την αποσυμφόρηση των δικαστικών υποθέσεων. Αλλά απευθύνει στον υπουργό Δικαιοσύνης το ερώτημα: «Σε ποια άλλη χώρα του κόσμου διαγράφονται αυτά τα αδικήματα;».

Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει στην εφημερίδα μας: «Εμείς έχουμε υπογράψει τη διαμαρτυρία αυτή που στείλαμε στο Δασαρχείο, πάνω από 50 άτομα. Αλλά από την απάντησή του το Δασαρχείο δείχνει ότι προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση και την περιγράφει όπως θέλουν οι βοσκοί».

Καταλήγοντας, εξάλλου, ο κ. Λαγουδάκης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο κομμάτι που αναφέρεται στα ψεκασμένα ζιζάνια που τρώνε τα αιγοπρόβατα, λέγοντας πως για το σοβαρό αυτό ζήτημα η Δασική Υπηρεσία δεν κάνει καμία συγκεκριμένη αναφορά.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1369742&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: