ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Πηγαίνουν στα χωράφια και βρίσκουν τις ελιές στο έδαφος - Εκτός από το δάκο, υπάρχει και μια πρωτόγνωρη θεομηνία αλλά οι επιστήμονες...άφαντοι!


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Χωρίς να... "βγάζουμε λάδι" το δάκο της ελιάς, επιβεβαιώνεται πλέον τις τελευταίες μέρες ότι το έντομο αυτό είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες μιας καταστροφής στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης, που δεν έχει προηγούμενο. Λίγες περιοχές έχουν βεντέμα ή μισοβεντέμα, ενώ στις υπόλοιπες είτε δεν έχει μείνει καρπός πάνω στα δέντρα, είτε ο καρπός πέφτει σε χρόνο-ρεκόρ, με τους παραγωγούς να πηγαίνουν τη μια μέρα και να κάνουν το σταυρό τους και σε λίγα 24ωρα, που πάνε να μαζέψουν, να τραβάνε τα μαλλιά τους, βλέποντας τις ελιές να έχουν πέσει κάτω σχηματίζοντας "χαμόστρωμα"!



Υπό αυτές τις συνθήκες, όσοι έχουν ακόμα κάμποσες ελιές περιμένουν με αγωνία τις πρώτες τιμές εκκίνησης για το φρέσκο λάδι που θα παραχθεί από τώρα και μετά, με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου να έχει αποφασίσει να καθορίσει και να ανακοινώσει τις τιμές την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο μεγάλης εκδήλωσης στις εγκαταστάσεις του τυποποιητηρίου στη Βιομηχανική Περιοχή.

Όπως αποκαλύπτει στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης, στην εκδήλωση αυτή θα προσκληθούν να λάβουν μέρος οι συνεταιρισμοί-μέλη της οργάνωσης, ενώ θα γίνει και ο αγιασμός για την έναρξη της φετινής λειτουργίας της μονάδας, με τη συνεργασία ιδιωτικής εταιρείας.


Τραγικό παράδειγμα

Στο χωριό του, τη Ροδιά Μαλεβιζίου, η κατάσταση είναι άκρως χαρακτηριστική, όπως λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης. «Στη Ροδιά έχουμε συνολικά 155.000 ελαιόδεντρα. Με βάση την ανθοφορία που είχαν αρχικά, περιμέναμε ότι θα βγάζαμε ως χωριό τουλάχιστον 400 τόνους λαδιού. Και σήμερα βλέπουμε ότι, αν "πιάσουμε" 75 τόνους, θα πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι»!

Ο συνεταιριστής επαναλαμβάνει αυτό που προ καιρού έχει ξαναπεί, ότι «το νησί μας βρίσκεται σε μια μεγάλη και επικίνδυνη καταστροφή που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και για την επόμενη χρονιά»!


«Επιστήμονες, βγείτε έξω»

«Ό,τι και αν συμβαίνει, πρέπει να το εντοπίσουν οι επιστήμονες. Και εγώ καλώ τους γεωπόνους να βγουν από τα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Ηρακλείου, που μόνο στα λόγια είναι υπηρεσία Αγροτικής Ανάπτυξης. Να πάνε στα χωριά και να δουν τι συμβαίνει. Γιατί κάτι συμβαίνει. Δεν είναι φυσιολογική αυτή η κατάσταση», τονίζει ο Ανδρέας Στρατάκης.

Η κατάσταση αυτή επικρατεί και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, με εξαίρεση ελάχιστες περιοχές, που προς το παρόν διατηρούν μια ικανοποιητική παραγωγή, αλλά ο κόσμος θα πρέπει να βιαστεί να μαζέψει τη σοδειά του, αν δε θέλει να τη δει "χαμόστρωμα". Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει να έχουν τηρηθεί και οι χρόνοι αναμονής μετά το τελευταίο ψέκασμα για την καταπολέμηση του δάκου, όπου και εφόσον... έχει γίνει...

«Εγώ περίμενα ότι θα έβγαζα γύρω στους 2 τόνους. Και είναι ζήτημα αν θα βγάλω 200 κιλά λάδι», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας.

Όπως λέει ο συνδικαλιστής, προχθές άλεσαν για πρώτη φορά στο Ρέθυμνο δέκα παραγωγοί. Και οι περισσότεροι, εκτός της μειωμένης παραγωγής, έβγαλαν "βαρύ" λάδι άνω του ενός οξέος, κάτι που επίσης χαρακτηρίζει και το νομό Χανίων, όπως και το νομό Ηρακλείου.


ΕΘΙΑΓΕ


«Προτιμούν τα... κηπευτικά»

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες που έχουν μείνει στο ΕΘΙΑΓΕ είναι ελάχιστοι. Και κάνουν μελέτες για τα κηπευτικά, κυρίως, και όχι τόσο για τις ελιές, καθώς οι μελέτες στα κηπευτικά έχουν πιο γρήγορα αποτελέσματα και τους αποδίδουν γρηγορότερες... χρηματοδοτήσεις!

Την ενδιαφέρουσα αυτή πληροφορία έδωσε στη "Ν.Κ." χθες ο πρώην ερευνητής Αμπέλου, συνταξιούχος γεωπόνος Βαγγέλης Βαρδάκης, που καλεί τον αγροτικό κόσμο να πιέζει τους επιστήμονες και να απαιτεί από αυτούς να δίνουν απαντήσεις.

«Πρέπει να πιέζουν τον επιστήμονα. Να πιέζουν το κράτος. Ο παραγωγός πρέπει να διεκδικεί», λέει ο γνωστός επιστήμονας.

Ο κ. Βαρδάκης εκτιμά ότι, πέρα από τις καιρικές συνθήκες, υπάρχει και μια άσχημη κατάσταση σε σχέση με τη δακοκτονία. «Δε γίνονται οι ψεκασμοί όταν πρέπει να γίνουν. Δεν τηρούνται οι ημερομηνίες που πρέπει», λέει χαρακτηριστικά.

Όσο για τους εναπομείναντες επιστήμονες, τονίζει ότι «θέλουν όσο γίνεται πιο γρήγορα να εκδώσουν μια μελέτη για να προαχθούν. Και να χρηματοδοτηθούν από το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κοιτάζουν, λοιπόν, περισσότερο τα κηπευτικά που έχουν μικρότερο βιολογικό κύκλο από τις ελιές. Η ντομάτα έχει έξι μήνες βιολογικό κύκλο, ενώ η ελιά είναι δέντρο πολυετές. Έτσι η ντομάτα θα δώσει εύκολα αποτελέσματα και θα φέρει ευκολότερα και γρηγορότερα τη χρηματοδότηση της μελέτης».
Εγκατάλειψη στις εγκαταστάσεις του πάλαι ποτέ γεωργικού σταθμού του ΕΘΙΑΓΕ στο Σκαλάνι

«Πρέπει να αλλάξει το σύστημα δακοκτονίας», συμφωνεί και ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης, που καλεί τους αγρότες να προβαίνουν σε καταγγελίες, όταν διαπιστώνουν ότι τα συνεργεία των εργολάβων δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. «Συνέχεια η εκάστοτε κυβέρνηση υπόσχεται αλλαγές, αλλά πάντα μας επιβάλλουν το ίδιο σύστημα δακοκτονίας», καταλήγει.

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1366214&srv=149


ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΙΑΓΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ

http://kivotosblog.blogspot.gr/2016/03/blog-post_97.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: