ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016

"Έρχεται" η εξισωτική αποζημίωση σε υπερδιπλάσιους δικαιούχους


Έρχονται ως το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, με διαφοροποιήσεις που εντάσσουν πολύ περισσότερο κόσμο, τα χρήματα της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2016. Μπαίνει όριο το 67ο έτος ηλικίας των δικαιούχων, αλλά δίνεται και το δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα, χωρίς περιορισμούς στα εκτάρια, όχι μόνο του ενός, αλλά και των δύο μελών του ζευγαριού της αγροτικής οικογένειας. Οι εγκεκριμένοι παραγωγοί αναμένεται να κυμανθούν γύρω στους 270.000 δικαιούχους σε ολόκληρη τη χώρα, από περίπου 70.000 δικαιούχους των τελευταίων ετών.Όπως αποκαλύπτει στη "Ν.Κ." ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, «από φέτος υπερδιπλασιάζονται οι δικαιούχοι της εξισωτικής. Ενώ δικαιούταν στο ζευγάρι να παίρνει εξισωτική ο ένας, τώρα δικαιούνται και οι δύο», λέει ο κ. Χιλετζάκης και προσθέτει ότι, με βάση την ενημέρωση που έχει, «έχει μπει όριο ηλικίας μέχρι τα 67 χρόνια και αυτό θεωρώ ότι είναι καλό, γιατί δικαιώνονται κάποιοι παραγωγοί που δεν έπαιρναν, καθώς θα δίνονται χρήματα σε τουλάχιστον διπλάσιο κόσμο».

Η αύξηση των δικαιούχων προκύπτει απ' το γεγονός ότι έχει γίνει αλλαγή και ως προς την κατάργηση του ορίου των 2 εκταρίων. Άρα, οποιοσδήποτε διαθέτει μια έκταση που πληροί τις προϋποθέσεις της αποζημίωσης μπορεί να καταστεί δικαιούχος ακόμα και αν η έκταση αυτή είναι μικρότερη των 2 εκταρίων (20 στρεμμάτων).

Οι ενστάσεις για τους ενδιαφερόμενους έχουν ξεκινήσει να γίνονται δεκτές από τις 15 Νοεμβρίου, με καταληκτική ημερομηνία στις 29 του μήνα.

«Μην ακούμε τη λέξη "ορεινή" και πάει το μυαλό μας σε βουνά. Ορεινή περιοχή είναι και οι Βασιλειές, ο Άγιος Βλάσης, οι Αρχάνες κ.λπ. Αλλά και στο δήμο Χερσονήσου, για παράδειγμα, η Χερσόνησος δεν έχει αυτόν το χαρακτηρισμό, αλλά τον έχουν οι ορεινές περιοχές της. Άρα είναι ένα πρόγραμμα που στηρίζει οικονομικά πολύ κόσμο σε πολλές περιοχές», ξεκαθαρίζει ο Μύρων Χιλετζάκης.

«Στο διαδίκτυο, στη σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει αναρτηθεί ο πίνακας με τα ποσά που εγκρίνονται σε κάθε παραγωγό. Το "ταβάνι" είναι στα 2.650 ευρώ. Και η εξισωτική του 2016 θα δοθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου», λέει ο κ. Χιλετζάκης, που επισημαίνει επίσης ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες από το 2015 αλλά αυτές είναι ελάχιστες.

Στο ερώτημά μας αν και ο ίδιος ανησυχεί για μείωση των ποσών που θα δοθούν λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης του αριθμού των δικαιούχων, η απάντησή του είναι ότι δεν περιμένει κάτι τέτοιο για τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των ενταγμένων παραγωγών. «Η μείωση θα υπάρχει προφανώς για εκείνους που ελάμβαναν τα μεγαλύτερα ποσά, ενώ μέχρι τώρα εξισωτική έπαιρναν οι κτηνοτρόφοι, στις περισσότερες περιπτώσεις, και όχι οι απλοί αγρότες. Τώρα θα παίρνουν και πολλοί από τους υπόλοιπους αγρότες».

Αν λάβουμε υπόψη και το όριο των 67 χρόνων που μπαίνει για πρώτη φορά επίσης, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι, σε ό,τι αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αυτό σημαίνει ότι βγαίνουν εκτός πολλοί συνταξιούχοι. Αλλά στους χώρους των υπόλοιπων παραγωγών, που είναι ασφαλισμένοι σε άλλους φορείς και απλά ασχολούνται και με την αγροτική οικονομία, αναμένεται να υπάρξουν και συνταξιούχοι που θα επωφεληθούν από τις νέες αυτές αλλαγές. «Μην ξεχνάμε», λέει τέλος ο Μύρων Χιλετζάκης, «ότι δικαιούχοι είναι όσοι έχουν αγροτική εκμετάλλευση σε ορεινή και μειονεκτική περιοχή, ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ ή σε άλλα ταμεία, του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα».
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1367853&srv=364

Δεν υπάρχουν σχόλια: