ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Καυτός μήνας για τα "κόκκινα" δάνεια

Λεκάκης Αντιπρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ
 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης




"Καυτός" Νοέμβριος έρχεται για... 250.000 ελληνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στη "δίνη" των "κόκκινων" δανείων, με την κυβέρνηση να εμφανίζει ως εμπόδια μέτρα που της ζητά η ΓΣΕΒΕΕ, υποστηρίζοντας ότι αυτά προσκρούουν στην... επιθυμία των δανειστών. 

 
Όπως και να είναι όμως, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ και αντιπρόεδρος στη Συνομοσπονδία των Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, Μπάμπης Λεκάκης, λέει στη "Νέα Κρήτη" σήμερα ότι αρχές Νοεμβρίου θα πρέπει το επίμαχο νομοσχέδιο να έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, ενώ η κάθε μέρα που χάνεται χωρίς να γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση αυτή είναι μία ακόμη μέρα προς την απόλυτη καταστροφή!
Οι όροι βιωσιμότητας, ο χρόνος ισχύoς του νόμου που θα ψηφιστεί (δηλαδή αν είναι για ένα ή για δύο χρόνια), και το αν θα μπορούν μέχρι την ψήφιση του νόμου να υποβάλουν αίτημα ακόμα και στο παρά πέντε κάποιες επιχειρήσεις που θα είναι υπερχρεωμένες, είναι τα τρία βασικά σημεία στα οποία η κυβέρνηση εμφανίζεται να διαφωνεί με τους δανειστές.
Ο νέος νόμος λέει «βλέπουμε τι χρωστάει η επιχείρηση σε τράπεζες, τι χρωστάει σε Δημόσιο και σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, τι χρωστάει σε προμηθευτές και τι χρωστάει σε εργατικό δυναμικό. Όλα αυτά μαζί θα συγκεντρώνονται και από 'κει και πέρα θα μπαίνουν, μέσω του θεσμού διαμεσολάβησης, σε διαδικασία. Θα κάθονται όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και θα λένε πώς θα μπορέσει η επιχείρηση να μείνει όρθια και να μη βάλει λουκέτο αύριο το πρωί»...
Ωστόσο, με βάση το νέο νόμο, έτσι όπως προωθείται, χρειάζεται να συμφωνήσει το 60% των πιστωτών της επιχείρησης για να μπορέσει να γίνει "κούρεμα" και επιμήκυνση πληρωμών. Και συνήθως αυτό το ποσοστό ανήκει σε τραπεζικά ιδρύματα λόγω των "κόκκινων" δανείων. «Αν λοιπόν η τράπεζα συμφωνήσει να κάνει "κούρεμα" χρεών, οι υπόλοιποι είναι υποχρεωμένοι να συμφωνήσουν», εξηγεί ο Μπάμπης Λεκάκης.
«Ο νόμος στην περίπτωση που το 60% είναι σε τράπεζα απαλλάσσει των ευθυνών τους όσους μετέχουν στη διοίκηση της τράπεζας. Στη συνέχεια συντάσσεται ένα δικόγραφο και δικάζεται στο δικαστήριο χωρίς την παρουσία κανενός, μόνο του δικηγόρου, και το οποίο είναι εκτελεστέο. Με την προϋπόθεση όμως ότι ο επιχειρηματίας θα καλύπτει τις υποχρεώσεις του από 'δω και πέρα. Σε περίπτωση που δεν καλύπτει τις υποχρεώσεις του, επανέρχεται στο προηγούμενο καθεστώς, με συνέπεια το κλείσιμο, την εκποίηση της περιουσίας του, κ.λπ.»...
Όπως λέει στη "Ν.Κ." ο Μπάμπης Λεκάκης, «οι δανειστές μάς ζητάνε αυτός ο νόμος να καλύπτει τις επιχειρήσεις που ήταν υπερχρεωμένες στο διάστημα μέχρι ένα εξάμηνο πριν την ψήφισή του. Σε αυτό η κυβέρνηση διαφωνεί. Επίσης η κυβέρνηση ζητάει διάρκεια του χρόνου ισχύος του νόμου μέχρι δύο χρόνια. Δηλαδή, από την ημέρα που θα δημοσιευτεί να μπορεί, μέχρι και σε δύο χρόνια, ένας επιχειρηματίας που είναι σε δυσμενή θέση να ενταχθεί στο νόμο.
Οι δανειστές λένε να μην υπερβαίνει τον ένα χρόνο», εξηγεί χαρακτηριστικά. Και προσθέτει: «Οι δανειστές, όπως κι εμείς, πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται η χώρα να έχει ανακάμψει τα επόμενα δύο χρόνια, σε αντίθεση με τους δανειστές, που πιστεύουν ότι η χώρα θα παρουσιάσει ανάπτυξη το 2017»!
Και λέει παρακάτω ο Μπάμπης Λεκάκης: «Εμείς πιστεύουμε ότι δε θα αρχίσει η ανάπτυξη το 2017. Τόσο η ανάπτυξη που παρουσίασε όσο και τα πρωτογενή πλεονάσματα που παρουσιάζει η χώρα τα τελευταία χρόνια, αλλά και τον τελευταίο χρόνο, είναι εικονικά, γιατί υπάρχει στάση πληρωμών του Δημοσίου»...

Σημεία διαφωνίας
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εμφανίζεται να συμφωνεί με τη ΓΣΕΒΕΕ, αλλά να διαφωνεί με τους δανειστές στους όρους βιωσιμότητας όπως θα κρίνονται στην κάθε επιχείρηση για να εγκριθεί ή όχι το αίτημά της για ένταξη στο νόμο.
Το δεύτερο ζήτημα είναι το αίτημα που βάζει η ελληνική πλευρά - αλλά διαφωνούν οι δανειστές - μέχρι και την τελευταία μέρα δημοσίευσης του νόμου, όλες οι επιχειρήσεις που έχουν βρεθεί σε δυσμενείς θέσεις να μπορούν να μπουν. Καθώς και στη χρονική διάρκεια του νόμου, για το αν θα ισχύσει δηλαδή το ένα έτος που ζητούν οι δανειστές ή τα δύο χρόνια που ζητάει η Ελλάδα.
«Είχαμε συνάντηση την περασμένη Κυριακή. Αλλά οι συναντήσεις έχουν διακοπεί, με εξαίρεση τις συναντήσεις της ΓΣΕΒΕΕ και του υπουργείου Οικονομικών, για να μπορέσουμε να τεκμηριώσουμε τις θέσεις μας και τους όρους που θα πρέπει να προτείνει το υπουργείο προς τους Θεσμούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία», τονίζει στην εφημερίδα μας ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπης Λεκάκης.
Στο μεταξύ, ο ίδιος εκτιμά ότι αυτές οι συναντήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, γιατί στις αρχές του Νοέμβρη ο νόμος αυτός θα πρέπει να έχει ψηφιστεί. «Και, δυστυχώς, καθυστερούμε, με αποτέλεσμα πάρα πολλές επιχειρήσεις μέχρι σήμερα να βάζουν λουκέτο, μη μπορώντας να υπαχθούν στο νόμο και να δουν με ένα καλύτερο μάτι το αύριο»...

"Ματωμένα" χρόνια
Στο σημείο αυτό ο κ. Λεκάκης κάνει αναφορά στο νόμο Δένδια, λέγοντας ότι, «ενώ έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που ψηφίστηκε, δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να έχουμε τεράστιες επιπτώσεις στην αγορά.
Θα είχαμε γλιτώσει πάρα πολλά. Και το κράτος θα είχε γλιτώσει χρήματα και οι τράπεζες θα είχαν εισπράξει χρήματα και δε θα ήταν στη δυσάρεστη θέση σήμερα τα επιχειρηματικά δάνεια να πάνε στα funds τα οποία θα μπουν στην αγορά και θα την αλώσουν, με πρώτο κομμάτι τον τουρισμό, ο οποίος είναι ο μοναδικός τομέας που αυτή τη στιγμή έχει ανάπτυξη».
Αν είχε ενεργοποιηθεί εδώ και τρία χρόνια ο νόμος του προηγούμενου υπουργού Ανάπτυξης επί της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., Νίκου Δένδια, δε θα είχαμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση, όπως τονίζει κατηγορηματικά στη "Ν.Κ." ο Μπάμπης Λεκάκης.
«Ο νόμος Δένδια, λοιπόν, προέβλεπε ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων, "κούρεμα" του κεφαλαίου σε πολλές περιπτώσεις όπου χρειαζόταν, και μακροχρόνια αποπληρωμή έτσι ώστε η επιχείρηση, με συγκεκριμένα κριτήρια, να μπορέσει να γίνει βιώσιμη», λέει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων του νομού Ηρακλείου.

Ξαφνικός "θάνατος": Στη δεινή κατάσταση 250.000 επιχειρήσεις
Στην κατάσταση της υπερχρέωσης και των "κόκκινων" δανείων βρίσκονται σήμερα στη χώρα μας 250.000 επιχειρήσεις. «Δηλαδή, αν και σήμερα δε δοθεί λύση, πάμε σε ένα ξαφνικό "θάνατο" 250.000 επιχειρήσεων, που θα προστεθούν στο κύμα των επιχειρήσεων που έκλεισαν στο πρώτο διάστημα της κρίσης», υπογραμμίζει ο Μπάμπης Λεκάκης...
Και καταλήγει λέγοντας ότι στα πρώτα χρόνια της κρίσης, και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του 2015, έκλεισαν 260.000 επιχειρήσεις και χάθηκαν 800.000 θέσεις εργασίας.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1362744&srv=159

Δεν υπάρχουν σχόλια: