ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Τους άφησαν χωρίς ρεύμα και... αξυγόνο, χωρίς να χρωστούν!


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Χωρίς ρεύμα άφησε η ΔΕΗ (μέσω των εργολάβων του ΔΕΔΔΗΕ) μια ακόμη φτωχή γυναίκα (μονογονεϊκής οικογένειας) σε παλιό σπίτι στο Ηράκλειο, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, με κίνδυνο για τη ζωή του γιου της, που χρησιμοποιεί μηχάνημα οξυγόνου, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά πνευμονολογικά προβλήματα. Χρειάστηκε η άμεση παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου για την επανασύνδεση του ρεύματος.



Το συνεργείο του εργολάβου κατέβασε τους διακόπτες χωρίς να υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές, απλώς και μόνο επειδή εκκρεμούσε η εκπόνηση νέου σχεδίου εγκατάστασης, για τη μεταφορά του λογαριασμού σε άλλο όνομα (από τον πεθαμένο πατέρα στην κόρη), αλλά κι αυτό έγινε ένα δεκαήμερο πριν λήξει η προθεσμία που είχε ορίσει η ίδια η ΔΕΗ!

Καθεστώς αποτελεί πλέον στο Ηράκλειο και σε ολόκληρη την Κρήτη το κατέβασμα των διακοπτών από τα συνεργεία της ΔΕΗ, σε νοικοκυριά που στεγάζονται συνήθως σε παμπάλαια σπίτια και αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στην περίπτωση της συνταξιούχου γυναίκας με το γιο της, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, φαίνεται πως υπήρχε από τη ΔΕΗ πρωτόγνωρη κατανόηση, αφού από την ώρα που ειδοποιήθηκε το ΕΚΗ και έγιναν τα πρώτα τηλεφωνήματα προς τη ΔΕΗ, ένα άλλο συνεργείο εμφανίστηκε στο σπίτι της γυναίκας και μέσα σε λίγα λεπτά της επανασυνέδεσε το ρεύμα, χωρίς καμία χρέωση.


«Απαράδεκτες ενέργειες»

Το περιστατικό μάς το κατήγγειλε η ίδια η συνταξιούχος γυναίκα, αλλά μας μίλησε γι' αυτό και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, λέγοντάς μας ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η ημερομηνία έληγε στις 29 Νοεμβρίου, ενώ το ρεύμα κόπηκε το μεσημέρι της 18ης Νοεμβρίου και μάλιστα Παρασκευή, με κίνδυνο να μην προλάβει η οικογένεια να αντιδράσει. Και στην περίπτωση αυτή, ο άνεργος και άρρωστος γιος της οικογένειας θα βρισκόταν αντιμέτωπος με σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή του, αφού χωρίς ρεύμα δε θα μπορούσε να κάνει χρήση οξυγόνου.

«Να είναι καλά ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος που βρέθηκε, μετά από δική μας έκκληση, και υπέγραψε για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή.

Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε γίνει η ειδοποίηση ότι μέχρι τις 29 του μήνα είχε το περιθώριο η γυναίκα αυτή να μεταφέρει στο όνομά της το ρολόι του σπιτιού. Αλλά η ΔΕΗ πήγε αρκετές μέρες πιο πριν και της το έκοψε, με ανάπηρο παιδί, και μάλιστα Παρασκευή απόγευμα, που αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μια δύσκολη χρονική στιγμή. Ωστόσο, με παρέμβαση στον εργοδηγό επανασυνδέθηκε, ενώ με παρέμβαση του ΕΚΗ βρέθηκε και ηλεκτρολόγος πτυχιούχος εγκαταστάτης να υπογράψει τη μεταβίβαση. Και αυτή τη στιγμή το νοικοκυριό αυτό, μονογονεϊκής οικογένειας, με ένα ανάπηρο παιδί και μια πενιχρή σύνταξη, τουλάχιστον έχει ρεύμα και ζει αξιοπρεπώς, και πληρώνει αξιοπρεπώς και το ρεύμα της», ανέφερε ο κ. Στέλιος Βοργιάς.

Ωστόσο, υπάρχει ένα ζήτημα στις περιπτώσεις αυτές, καθώς η ΔΕΗ εξαναγκάζει τους καταναλωτές να αναλαμβάνουν το κόστος της μεταβίβασης του ρολογιού από το ένα όνομα στο άλλο, πληρώνοντας πτυχιούχο εγκαταστάτη, με ποσά που υπερβαίνουν τα 150 με 200 ευρώ.


Κόβουν ρεύμα αβέρτα

Στο μεταξύ, όπως καταγγέλλει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" τόσο ο πρόεδρος Στέλιος Βοργιάς, όσο και ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και συνδικαλιστής της ΔΕΗ Γιάννης Βρέτζος, η εταιρεία που συνεργάζεται με τη ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) πλέον φέτος κατεβάζει συνέχεια διακόπτες υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αλλά υπάρχουν και άλλες ανάλογες περιπτώσεις που αφορούν σε σχέδια εγκατάστασης.

«Πάλι με σχέδια εγκατάστασης που δεν ολοκληρώνονται στην ώρα τους έχουν να κάνουν πολλές από τις διακοπές. Αλλά μιλάμε πάντα για νοικοκυριά που είναι σε άθλια κατάσταση. Ταυτόχρονα έχουμε και πάρα πολλές διακοπές για ανεξόφλητους λογαριασμούς», εξηγεί ο Στέλιος Βοργιάς.

«Εγώ πήγα και ζήτησα στοιχεία. Και εκκρεμεί να μου απαντήσουν εγγράφως, όπως μου είπαν. Αλλά είναι σίγουροι ότι οι διακοπές του ρεύματος, γενικά στα νοικοκυριά, έχουν φέτος εκτοξευτεί», μας είπε ο κ. Βοργιάς.

«Το μόνο στοιχείο που πήρα είναι ότι «για το 2014-2015 η ΔΕΗ δεν έκοβε ρεύμα, με αποτέλεσμα τώρα να έχουν πέσει με τα μούτρα στο 2016 και να έχουν γίνει πολλές διακοπές»...


«Δεν υπήρχε εργολαβία»

«Δεν κόβανε ρεύμα το 2014-2015 γιατί δεν υπήρχε εργολαβία», είπε από την πλευρά του στη "Νέα Κρήτη" ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και συνδικαλιστής των τεχνικών της ΔΕΗ Γιάννης Βρέντζος.

«Μόλις ανέλαβαν ιδιωτικά συνεργεία, άρχισαν να κόβουν το ρεύμα σε πολλά νοικοκυριά», ανέφερε ο συνδικαλιστής.

Αναφερόμενος σε τραγικές περιπτώσεις κατά τις οποίες κόπηκε το ρεύμα σε οικογένειες με ανάπηρους που είχαν ανάγκη τη χρήση ρεύματος για να μην πεθάνουν, ο κ. Βρέντζος είπε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η ΔΕΗ δεν είχε ενημερωθεί.

«Όποιος εντάσσεται στο κοινωνικό τιμολόγιο ή όποιος είχε κάνει αίτηση προς το ΔΕΔΔΗΕ και λέει ότι "εγώ μένω εκεί και ανήκω σε ευπαθή ομάδα και χρησιμοποιώ συσκευή οξυγόνου", τότε η ΔΕΗ προσπαθούσε να μην κόβει το ρεύμα στην περιοχή. Ή, αν το κόψει γιατί πρέπει να κάνει εργασίες, ειδοποιούσε τον πελάτη»...

Στην περίπτωση της άρρωστης ηλικιωμένης στα Χανιά, που πέθανε επειδή της έκοψαν το ρεύμα και δεν μπορούσε να κάνει χρήση μηχανήματος οξυγόνου, δεν είχε ενημερωθεί η ΔΕΗ, η οποία απλά έβλεπε ότι υπήρχαν ανεξόφλητοι λογαριασμοί, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Γι' αυτό και οι συνδικαλιστές καλούν τον κόσμο που ανήκει σε αυτές τις περιπτώσεις να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να αποφεύγονται αυτές οι τραγικές συνέπειες.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1368370&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: