ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης | |
Ως
«υπόθεση όλης της κοινωνίας» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Παραρτήματος
Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ και γνωστός κτηνίατρος του νησιού μας Αλέκος
Στεφανάκης την "τραγωδία" των νεκρών αιγοπροβάτων, επιβεβαιώνοντας ότι
μόνο μέσα στο 2015 (εφόσον συμπεριλάβουμε και τα νεογνά αρνάκια) ψόφησαν
άνω των 200.000 ζώων.
Η αποκάλυψη αυτή μέσω της "Ν.Κ." από τον πρόεδρο των "Κρητικών Μιτάτων" Μανόλη Τιτομιχελάκη προκάλεσε χθες εντύπωση στην κοινή γνώμη, καθώς αυτός ο τεράστιος αριθμός ζώων θα ήταν εκπληκτική πηγή τροφής (σε κρέας και γάλα), για τους καταναλωτές της Κρήτης, που δε γίνεται να συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση, σαν απλοί θεατές! >>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΨΟΦΗΣΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ ΛΟΓΩ.. ΠΕΙΝΑΣ Όπως εξηγεί ο γνωστός επιστήμονας, «εμείς ως κοινωνία πρέπει να αποφασίσουμε αν θα στηρίξουμε ή όχι τη δική μας παραγωγική βάση και θα σοβαρευτούμε, να αρχίσουμε να καταναλώνουμε τα δικά μας τοπικά προϊόντα». Ο Αλέκος Στεφανάκης τονίζει ότι «θα πρέπει να αντιδράσουμε όλοι μαζί σαν κοινωνία συνολικά. Πρέπει να καταξιώσουμε προϊόντα. Να καταξιώσουμε ανθρώπους που τα παράγουν. Να ξαναγαπήσουμε τον τόπο μας. Αλλιώς, οι κτηνοτρόφοι θα κάθονται, θα σφάζουν τα αρνάκια τους και θα τα τρώνε, θα απολαμβάνουν ποιότητα στη ζωή τους κι εμείς οι άλλοι που ζούμε στις πολιτείες θα τρώμε τα επεξεργασμένα και λοιπά τρόφιμα και θα είμαστε... διαρκώς "ευτυχισμένοι" και άρρωστοι»... Ψοφούν λόγω πείνας Αναλυτικότερα, όπως γράψαμε χθες, σύμφωνα με τα "Κρητικά Μιτάτα", μόνο μέσα στο 2015, από την πείνα αλλά και τις αρρώστιες λόγω της κακής θρέψης των ζώων και της έλλειψης οικονομικής δυνατότητας αγοράς τω αναγκαίων φαρμάκων, ψόφησαν πάνω από 200.000 με 300.000 αιγοπρόβατα στην Κρήτη. Όπως λέει ο Αλέκος Στεφανάκης, οι τιμές στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες, επειδή είναι είδη χρηματιστηριακά, δεν έχουν υποστεί καμία μείωση παρά τη μείωση των υπόλοιπων πρώτων υλών που λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν υποστεί υποτίμηση. «Άρα το παραγωγικό σύστημα που λέγεται κτηνοτροφία καλείται με μειωμένες τιμές των τελικών προϊόντων σε αρνί και γάλα να ανταπεξέλθει, έχοντας αυξημένο κόστος παραγωγής. Διότι μένει σταθερό ή αυξάνεται το κόστος διατροφής που είναι το 60% με 70% του κόστους παραγωγής. Τα πετρέλαια και η θέρμανση έχουν ανέβει 30% επάνω. Η ΔΕΗ άλλο τόσο. Τα ασφάλιστρα 1.000%. Από πού λοιπόν θα μείνει βιώσιμο το σύστημα;», διερωτάται ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ. Ο Αλέκος Στεφανάκης εξηγεί ότι οι μη οργανωμένοι άνθρωποι έχουν τρομερά προβλήματα. «Οι άνθρωποι που στηρίζονταν κυρίως λίγο στο παραγόμενο εισόδημα και πολύ στην επιδότηση, επειδή την επιδότηση τη χρησιμοποιούσαν για την επιβίωσή τους, έχουν οδηγήσει τα ζώα τους σε μαρασμό. Δεν ταΐζουν σωστά, δεν εμβολιάζουν, άρα έχουμε υποβάθμιση του ζωικού κεφαλαίου. Αυτό είναι μια πραγματικότητα»... Και εξηγεί παρακάτω: «Ένας κτηνοτρόφος ξέρει ότι, αν αφήσει ένα αρνί να βυζαίνει τη μαμά του και να περιμένει 60 μέρες για να γίνει το αρνί 9 κιλά γάλακτος και να το πουλήσει 4,5 ευρώ, το αρνί θα θέλει για κάθε κιλό βάρους 5 κιλά γάλα. Και κάνοντας τον πολλαπλασιασμό, βλέπει ότι στο κάθε αρνί γάλακτος που πουλάει χάνει 20 ευρώ. Κατά συνέπεια τον συμφέρει να το εγκαταλείψει. Να μην το μεγαλώσει, έως και να το σκοτώσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Άρα οι κτηνοτρόφοι τι κάνουν; Δεν πασχίζουν για να σώσουν τα αρνιά τους. Λένε "άσ' το να αρρωστήσει, να πάει στο καλό. Θα αρμέξω τη μαμά και τελείωσε"»... Όπως εξηγεί στο σημείο αυτό, «άμα βάλουμε την αξία του γάλακτος 90 λεπτά το κιλό, το κάθε αρνί κοστίζει 4,5 ευρώ μέχρι να πουληθεί σαν αρνί γάλακτος. Άρα δεν υπάρχει ενδιαφέρον και η θνησιμότητα από το 5% άντε 10% που δουλεύαμε προ κρίσης και όταν υπήρχε ενδιαφέρον για το προϊόν έχει ανέβει στο 20%, για το 1 εκατομμύριο αιγοπρόβατα που έχει η Κρήτη». Την ίδια ώρα, όπως καταλήγει ο κ. Στεφανάκης, «έχουμε και έναν μεγάλο αριθμό ενήλικων ζώων που δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα ταΐσουμε, τα αφήνουμε στους βοσκοτόπους, οι οποίοι υποφέρουν από υπερβόσκηση, άρα ασφαλώς ταΐζουμε τα άγρια πουλιά της Κρήτης»... φωτογραφία αρχείου http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1363492&srv=364 |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου