ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Το εμβόλιο...των πλουσίων - Επικίνδυνο το μικρόβιο της μηνιγγίτιδας τύπου Β' - Σκοτώνει μέσα σε 48 ώρες


ΡΕΡΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Μικρόβιο-φονιάς, που "σκοτώνει" εντός το πολύ ενός 48ώρου, είναι σύμφωνα με τους περισσότερους παιδίατρους το μικρόβιο της μηνιγγίτιδας τύπου Β', με κόστος απαγορευτικό για τους φτωχούς και προσιτό μόνο στους πλούσιους. «Έχεις λεφτά; Προστατεύεσαι. Δεν έχεις; Κανένα πρόβλημα. Μπορεί και να πεθάνεις», λέει εμμέσως πλην σαφώς η σημερινή κυβέρνηση, όσο δεν το εντάσσει στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών!



Άκρως απαραίτητος ο εμβολιασμός όχι μόνο των παιδιών αλλά και του συνόλου των ανθρώπων που ζουν στη χώρα μας, όπως τονίζουν κατηγορηματικά στη "Νέα Κρήτη" για το φονικό μικρόβιο του εν λόγω τύπου μηνιγγίτιδας γνωστοί παιδίατροι του Ηρακλείου, ξεκαθαρίζοντας ότι το εμβόλιο αυτό προστατεύει τον οργανισμό του ανθρώπου για όλη του τη ζωή.


«Χτυπάει... φτωχούς»

Εμβόλιο για τους πλούσιους, αλλά ευάλωτοι κυρίως οι φτωχοί. Την άποψη αυτή εκφράζει στη "Ν.Κ." ο παιδίατρος Ζαχαρίας Στειακάκης, αφού η κάθε δόση του εμβολίου κοστίζει 104 ευρώ και δεν καλύπτεται από το κράτος ούτε κατά ένα μικρό ποσοστό.

Το εμβόλιο για την προστασία μας από τη μηνιγγίτιδα τύπου Β' είναι το Bexsero της εταιρείας GSK.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό το εμβόλιο αυτό και θα σας έλεγα ότι είναι εμβόλιο των φτωχών. Γιατί στις φτωχές, κυρίως, κοινωνικές ομάδες θα βρεθεί η μηνιγγίτιδα. Σε μια πλούσια οικογένεια υπάρχει μια παραπάνω καθαριότητα, η συνεύρεση είναι κυρίως με άτομα υψηλών κοινωνικών συνθηκών. Βέβαια το μικρόβιο δεν κάνει διαχωρισμούς. Μπορεί να παρουσιαστεί οπουδήποτε. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο μικρόβιο. Υπάρχει περίπτωση να φέρει ακόμα και το θάνατο», λέει ο Ζαχαρίας Στειακάκης.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Στειακάκης υπενθυμίζει το πρόσφατο περιστατικό της κοπέλας στη Ρόδο που προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα και χρειάστηκε να της αφαιρεθεί μέρος από το πόδι για να μην προχωρήσει περαιτέρω το μικρόβιο. «Της έκοψαν μέρος του ποδιού για να φύγει το μικρόβιο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στειακάκης, ενώ παρουσιάστηκε και δεύτερο κρούσμα ταυτόχρονα, στο ίδιο νησί, σε εκπαιδευτικό.


Χαρακτηριστικά συμπτώματα

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας κάνουν να προσφύγουμε αμέσως στο γιατρό, χωρίς να χάσουμε άλλο πολύτιμο χρόνο;

«Ο υψηλός πυρετός πρώτα και κύρια. Μιλάμε για 40 πυρετό και πάνω, που δεν υποχωρεί παρά τη χορήγηση του αντιπυρετικού. Και κάτι πολύ χαρακτηριστικό. Ενώ το παιδάκι έχει πάρει αντιπυρετικό, εντούτοις δεν έχει όρεξη, είναι σε κατάσταση υπνηλική και δε θέλει να παίξει».

Επίσης ένα τρίτο σύμπτωμα είναι η δυσκαμψία στον αυχένα, όπου και εμφανίζεται συνήθως και πόνος. «Εκτός όλων αυτών, το παιδάκι που έχει προσβληθεί από το συγκεκριμένο μικρόβιο βγάλει και ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα, σπυράκια δηλαδή, τα οποία, ενώ τα πατάμε, δεν εξαφανίζονται»...


«Χρειάζεται να ενταχθεί»

«Κατά τη γνώμη μου το εμβόλιο θα πρέπει να μπει στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού», λέει ο Ζαχαρίας Στειακάκης, «για το λόγο ότι η μηνιγγίτιδα είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια. Το υπουργείο Υγείας λέει ότι δεν υπάρχουν αρκετά κρούσματα για να εμβολιαστούμε. Αλλά θεωρώ ότι δε θα πρέπει να ξεκινήσουν να υπάρχουν κρούσματα για να ενταχθεί το εμβόλιο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, γιατί θα υπάρξει κίνδυνος να χαθούν ζωές».

Αξίζει να αναφέρουμε, εξάλλου, ότι η εταιρεία που έχει φέρει το συγκεκριμένο εμβόλιο στην Ελλάδα δραστηριοποιείται στα εμβόλια εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ το συγκεκριμένο το έχει φέρει στη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια.

Σε άλλες χώρες το εμβόλιο αυτό κυκλοφορεί μια δεκαετία, ενώ στην Αγγλία έχει μπει στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. «Οι Άγγλοι το έχουν εντάξει, καθώς είναι ευαίσθητοι σε θέματα υγείας. Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει να μπει και στην Ελλάδα. Η κάθε δόση κοστίζει 104 ευρώ. Οι μικρότερες ηλικίες χρειάζονται 4 δόσεις και τα μεγαλύτερα παιδιά χρειάζονται δύο δόσεις»...


Στις άλλες χώρες

Η παιδίατρος Νεκταρία Σεραφείδη τονίζει στη "Ν.Κ." ότι «το εμβόλιο αυτό πρωτομπήκε στο σύστημα Υγείας της Αμερικής. Φέτος μπήκε στην Αγγλία για τα βρέφη. Μπήκε πρόσφατα και στην Ιταλία. Για τη χώρα μας λένε ότι μπορεί να μπει στα βρέφη. Δεν ξέρω. Είναι πολλά τα λεφτά. Αλλά πρέπει να μπει για όλες τις ηλικίες και ας μην καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος. Ένα 25% να καλύψουν, είναι υπόθεση»...


Έρευνα στο Ηράκλειο

«Ξεκινάμε έρευνα και σε ένα μήνα ευελπιστώ ότι θα έχουμε τα αποτελέσματα αυτής», λέει από την πλευρά του προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδηλάκης.

«Εμείς θα κάνουμε την έρευνα αυτή με γιατρούς στο Ηράκλειο, αλλά προς το παρόν θα ήθελα να κρατήσουμε μια ουδέτερη σχέση, παρά το γεγονός ότι εμάς μας συμφέρει να ενταχθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμών το συγκεκριμένο εμβόλιο. Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο, φυσικά», λέει χαρακτηριστικά και ξεκαθαρίζει ότι συμμετέχει προσωπικά σε αυτή την έρευνα και όχι ως σύλλογος.

«Είναι άκρως απαραίτητο»

«Πρέπει να χορηγείται από το κράτος»

«Πρέπει να εμβολιαστούν οι πάντες», τονίζει κατηγορηματικά στη "Ν.Κ." και η παιδίατρος Νεκταρία Σεραφείδη. «Για τους άλλους τύπους μηνιγγίτιδας υπάρχουν πλέον εμβόλια για πάνω από δέκα χρόνια. Και έχει περιοριστεί πάρα πολύ το ποσοστό εμφάνισής τους. Το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β' έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα τα τελευταία 2,5 χρόνια και δεν το χορηγεί το κράτος. Κακώς δεν το χορηγεί. Η προηγούμενη Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε αποφασίσει να το χορηγήσει στις βρεφικές ηλικίες κάτω των 12 μηνών. Αλλά κάτι έγινε με τον προηγούμενο υπουργό Υγείας, τον κ. Γεωργιάδη, που ενώ έληξε η θητεία της Επιτροπής δεν την ανανέωσε»...

Όταν άλλαξε η κυβέρνηση, η Επιτροπή παρέμεινε "παγωμένη" και τον Ιανουάριο του 2016 ορίστηκε η νέα Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής ληφθεί απόφαση, παρά το γεγονός ότι η μηνιγγίτιδα αυτή "χτυπάει" στην Ελλάδα κάθε χρόνο κατά μέσον όρο γύρω στους 60 ανθρώπους.

«Αυτός που θα κολλήσει το μικρόβιο αυτό, μέσα σε 48 ώρες μπορεί να πεθάνει», λέει η Νεκταρία Σεραφείδη και προσθέτει: «Ακόμα κι όταν το προλάβει κάποιος, θα του αφήσει κουσούρια. Πέρυσι είχαμε στα Χανιά κρούσματα σε δύο παιδιά, εκ των οποίων το ένα παιδί πέθανε. Πέρυσι, επίσης, πέθαναν και στα Ιωάννινα δύο φοιτητές από μηνιγγίτιδα Β' και δεν ακούστηκε πουθενά»!

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1367050&srv=149

Δεν υπάρχουν σχόλια: