ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης
Όταν η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" έγραφε πάλι για τη σωτήρια βροχή της 23ης Σεπτεμβρίου, ασφαλώς και δεν περιμέναμε ότι από τότε θα περνούσε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να ξαναβρέξει και επομένως, για τον ελαιόκαρπο, τελικά οι χθεσινές βροχές φαίνεται πως ήταν οι πιο σωτήριες. Μάλιστα, όπως εξηγούν οι γεωπόνοι, το "στρες" των ελαιοδέντρων ήταν περισσότερο μετά τη βροχή του φθινοπώρου, αφού εκεί που το δέντρο είχε συνηθίσει στη λειψυδρία, ξαφνικά ποτίστηκε και μετά έπρεπε ξανά να μπει σε διαδικασία προσαρμογής, σε ένα περιβάλλον χωρίς σταγόνα βροχής και χωρίς υγρασία στην ατμόσφαιρα!
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που λέει στη "Ν.Κ." ο αγροτοσυνεταιριστής και ελαιοπαραγωγός ο ίδιος, Μιχάλης Καμπιτάκης: «Είναι σαν να έχεις ένα αμπέλι το καλοκαίρι. Δεν το έχεις ποτίσει καθόλου και ξαφνικά πας και του βάζεις λίγο νερό και το ξαναφήνεις απότιστο. Αυτό το αμπέλι βράζει. Ή σαν ένας άνθρωπος, μέσα στο κατακαλόκαιρο, μέσα στη ζέστη, και να του δώσουμε ένα ποτήρι νερό και μετά να τον αφήσουμε χωρίς νερό. Δεν είναι καλύτερα να μην του δώσουμε καθόλου; Έτσι γίνεται και με τις ελιές. Είχαν πάρει το δρόμο τους. Τα δέντρα ήταν "σφιγμένα". Κι έβρεξε. Ανακουφίστηκαν και μετά έπρεπε να ξαναμπούν στον προηγούμενο δρόμο. Αυτό ήταν σίγουρα χειρότερο»...
Για τις χθεσινές έντονες βροχοπτώσεις ο Μιχάλης Καμπιτάκης εκτιμά: «Το νερό φαίνεται καλό. Τώρα πραγματικά θα δούμε τον ελαιόκαρπο να "λαδώνει". Αλλά θα πρέπει αυτές οι βροχές να έχουν και διάρκεια. Για να δούμε».
«Τώρα είμαστε αισιόδοξοι»
Την κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει και ο τεχνολόγος γεωπόνος Αριστείδης Κοζής, που τώρα όμως δηλώνει αισιόδοξος για την αποκατάσταση της ζημιάς που είχε γίνει στα ελαιόδεντρα λόγω της ανομβρίας. «Η βροχή της 23ης Σεπτεμβρίου, όπως είχαμε πει και τότε, ήταν ευεργετική. Αλλά μετά η ανομβρία, οι ζέστες και οι νοτιάδες, αυτό το ξηροθερμικό κλίμα, "στρέσαραν" τα δέντρα και τα πήγαν πάλι πίσω. Και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και να ήταν και χειρότερο το αποτέλεσμα από εκείνες τις βροχές, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας μέχρι σήμερα. Όμως, σήμερα (σ.σ. χθες) ήταν ό,τι καλύτερο. Και όπως δείχνει ο καιρός θα συνεχίσει. Θα έχουμε πάλι βροχές και μετά τις 8 του μήνα. Οπότε μπαίνουμε σε μια καλή σειρά, ώστε να ξεμπλοκάρει αυτό που είχε δημιουργηθεί, αυτό το συνεχόμενο, ξηρό περιβάλλον για τα δέντρα».
Όπως εξηγεί ο Αριστείδης Κοζής, «από τη στιγμή που δεν είχαν υγρασία, αναγκάζονταν τα δέντρα να τραβήξουν εσωτερική υγρασία, με αποτέλεσμα, εκεί που είχαμε ελιές που δεν ποτίζονταν, να σουφρώσουν. Κι αυτό γίνεται γιατί η ελιά τραβάει τα ίδια της τα υγρά για να συντηρηθεί. Οπότε τώρα θα ανακάμψουν τα δέντρα και πολύ δυναμικά και σωστά».
Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Κοζή, αυτές οι βροχές ήταν τέτοιες που θα «σώσουν την κατάσταση» ακόμα και σε λιόφυτα "ξεγραμμένα". Μάλιστα, μετρήσεις που έχουν γίνει δείχνουν ότι είναι και μια χρονιά όπου μπορεί το λάδι να είναι λιγότερο από πέρυσι, υπάρχει όμως καλή απόδοση ως προς την περιεκτικότητα του ελαιοκάρπου σε λάδι.
Η λίπανση των δέντρων
Τόσο στην ελιά όσο και στις άλλες δεντρώδεις καλλιέργειες, ο Αριστρείδης Κοζής συμβουλεύει για τη λίπανση: «Είναι ακόμη λίγο νωρίς. Πρέπει να πιάσουμε κάποια ποσοστά υγρασίας στο έδαφος. Η ριζόσφαιρα να έχει ένα αρκετά καλό ποσοστό υγρασίας για να μη "στρεσαριστούν" πιο πολύ τα δέντρα από τη λίπανση. Αλλά θα περιμένουμε μια-δυο βροχές ακόμη και μετά μπορούμε να ξεκινήσουμε τη λίπανση. Αν ισχύουν και οι προβλέψεις που κάνουν ορισμένοι, ότι θα έχουμε βροχές και μετά τις 8 του μήνα μέχρι και τις 12, θα μπορούμε από τα μέσα του Νοέμβρη και μετά να ξεκινήσουμε και τις λιπάνσεις».
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, «θα μπορούμε να βάλουμε σύνθετα λιπάσματα που απαιτούν και περισσότερη υγρασία για να λειώσουν. Και αυτό ισχύει γενικά, για όλες τις δεντρώδεις καλλιέργειες».
Μετά τις βροχές
Φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις
Σε ό,τι αφορά τις φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις που απαιτούνται μετά τις βροχές, ο Αριστείδης Κοζής μάς λέει: «Σε κηπευτικά καλό θα είναι να γίνουν επεμβάσεις με κάποια μυκητοκτόνα, για προστασία από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες».
Επίσης για τις δεντρώδεις καλλιέργειες, και κυρίως την ελιά, είναι πολύ καλό να γίνει επέμβαση με χαλκούχα σκευάσματα για να προστατευτούν τα δέντρα από τα "καρκινώματα" που δημιουργούνται στον κορμό και τους βλαστούς του δέντρου. Αυτά τα ψεκάσματα, τα οποία είναι απολύτως ακίνδυνα, χρειάζονται για τους κορμούς και το φύλλωμα των δέντρων.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1362640&srv=127
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου