ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης
Ακόμα και ο ηλεκτρικός πίνακας τού σπιτιού μας ή για την ακρίβεια... κυρίως αυτός, εκπέμπει ακτινοβολία που απειλεί την υγεία μας, όπως λέει στη "Νέα Κρήτη" ο επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος", ο γνωστός χημικός, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Χημικών Ελλάδος και του ΕΦΕΤ Νίκος Κατσαρός.
Κινητό τηλέφωνο, ασύρματο τηλέφωνο, κουζίνα, φούρνος μικροκυμάτων, "πιστολάκι" για τα μαλλιά, τηλεόραση, υπολογιστής, ρούτερ... όλα αυτά εκπέμπουν ακτινοβολία επίσης, αλλά πόσοι από μας δεν τα έχουν όλα μαζί μέσα στο ίδιο μας το σπίτι; Όμως όχι. Δεν τρελαινόμαστε. Απλά προφυλασσόμαστε μέσα από σωστές συμβουλές, που οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας!
Καρκίνος, εγκεφαλικές βλάβες, διαταραχές συνολικά στον οργανισμό μας είναι προβλήματα που μπορεί να μας προκαλέσει η συνεχής και συσσωρευμένη έκθεσή μας στην ακτινοβολία των ηλεκτρικών συσκευών.
Η εφημερίδα μας απευθύνθηκε στον Νίκο Κατσαρό, που για άλλη μια φορά δέχτηκα να προσφέρει τις πολύτιμες γνώσεις του, αναφερόμενος πρώτα και κύρια στα κινητά τηλέφωνα.
«Απ' όλες τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, διαπιστώνεται ότι για παιδιά κάτω της ηλικίας των 10 ετών, το κινητό προκαλεί σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο. Και γι' αυτό παιδιά κάτω των 10 ετών δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το κινητό, ή τουλάχιστον αυτά που είναι από 8 ετών και πάνω, στο ελάχιστο δυνατόν. Όπου είναι απαραίτητο για 1 ή 2 λεπτά, ή 6 λεπτά την ημέρα το πολύ».
Με το Νίκο Κατσαρό στο Ηράκλειο - Φωτό αρχείου |
Τα στοιχεία αυτά, όπως ξεκαθαρίζει ο Νίκος Κατσαρός, προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μετά από μελέτες ετών και δισεκατομμύρια χρηστών.
«Η έρευνα του 1990 ήταν διαφορετική. Αλλά εμείς μιλάμε για την έρευνα του 2008, απ' όπου προκύπτουν τα συμπεράσματα αυτά. Και βέβαια, σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο δε μιλάμε στο κινητό τηλέφωνο όταν οδηγούμε», σύμφωνα με το γνωστό επιστήμονα.
Στο ερώτημά μας αν υπάρχει προστασία από τα ακουστικά (hants free), ξεκαθαρίζει ότι πράγματι αυτά μειώνουν την έκθεσή μας στην ακτινοβολία του κινητού, αλλά δεν έχει αποδειχτεί ακόμη σε ποιο ποσοστό.
Και βέβαια, ποτέ δε μιλάμε στο τηλέφωνο την ώρα που αυτό είναι συνδεδεμένο με το καλώδιό του και βρίσκεται στην πρίζα. Την ώρα που θα μιλήσουμε, μπορεί να εκραγεί, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία μας και τη σωματική μας ακεραιότητα.
Ασύρματο τηλέφωνο
Τι πρέπει να γνωρίζουμε, τώρα, σε ό,τι αφορά το ασύρματο τηλέφωνο; Ο Νίκος Κατσαρός μας λέει: «Έχει όσες επιπτώσεις έχει και το κινητό, γιατί και αυτό το βάζουμε στο αφτί μας. Και όσο μακρύτερα είμαστε από τη συσκευή, τόσο πιο έντονη είναι η ακτινοβολία που παίρνουμε»...
Όπως λέει ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" «όπως το κινητό, έτσι και το ασύρματο τηλέφωνο πρέπει να το χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερο και όσο το δυνατόν κοντύτερα στη βάση του τηλεφώνου»...
Στο σημείο αυτό ρωτήσαμε τον κ. Κατσαρό αν υπάρχει ακτινοβολία μεγάλη ή μικρή στο ασύρματο τηλέφωνο που μπορεί να το έχουμε στο υπνοδωμάτιό μας, πάνω από το κεφάλι μας, στο κομοδίνο να φορτίζει ενώ εμείς κοιμόμαστε.
«Απλώς φορτίζει. Η ακτινοβολία είναι ελάχιστη», εξηγεί ο επιστήμονας, ενώ φυσικά και είναι αυτονόητο ότι καλύτερα να μην υπάρχει ασύρματο τηλέφωνο στο χώρο που κοιμόμαστε, ή έστω να είναι σε μια απόσταση λίγων μέτρων από το μαξιλάρι μας.
Τι γίνεται όμως αν βγάλουμε το ακουστικό, το απομακρύνουμε από τη βάση και αφήσουμε τη νύχτα που κοιμόμαστε μόνο τη βάση στην πρίζα; «Δεν υπάρχει ακτινοβολία στη βάση. Αλλά αυτό ισχύει όταν δε μιλάμε. Όταν μιλάμε, η ακτινοβολία της βάσης είναι μεγαλύτερη από την ακτινοβολία του ακουστικού»!
Ηλεκτρική κουζίνα-φούρνος μικροκυμάτων
Ο φούρνος μικροκυμάτων και ο φούρνος της ηλεκτρικής κουζίνας εκπέμπουν, επίσης, σημαντική ακτινοβολία την ώρα που ζεσταίνουμε ένα φαγητό ή μαγειρεύουμε... «Γι' αυτό την ώρα εκείνη δεν πρέπει να καθόμαστε κοντά στο φούρνο. Και πρέπει μία φορά το χρόνο, τόσο στον ηλεκτρικό πίνακα όσο και στο φούρνο μικροκυμάτων και την κουζίνα μας να κάνουμε, με τη βοήθεια του ηλεκτρολόγου φυσικά, έλεγχο για τυχόν διαρροές ηλεκτρικού ρεύματος».
Ηλεκτρική κουβέρτα
Αλλά ακόμα και η ηλεκτρική κουβέρτα εκπέμπει ακτινοβολία, σύμφωνα με τον Νίκο Κατσαρό.
«Για να σε ζεστάνει, οπωσδήποτε εκπέμπει ακτινοβολία και την έχεις και κολλητά πάνω στο σώμα σου, στο δέρμα σου»!...
"Πιστολάκι" για τα μαλλιά
Αλλά ακτινοβολία εκπέμπει και το "πιστολάκι" με το οποίο στεγνώνουμε τα μαλλιά. «Και αυτό εκπέμπει πολλή ακτινοβολία», λέει ο Νίκος Κατσαρός, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρέπει να το ακουμπάμε στο δέρμα μας, ούτε βέβαια να το χρησιμοποιούμε συχνά και για πολλή ώρα.
Στην τηλεόραση
«Για να είναι κανείς απόλυτα ασφαλής από την ακτινοβολία που εκπέμπει η τηλεόραση, θα πρέπει να τη βλέπει από απόσταση, τουλάχιστον 4 μέτρων», λέει επίσης ο Νίκος Κατσαρός. Και συνιστά, το βράδυ που κοιμόμαστε να έχουμε κλείσει όσες συσκευές μπορούμε, όπως την τηλεόραση, το ρούτερ ή τον υπολογιστή μας.
Για το αν είναι χρήσιμο να αερίζουμε το χώρο ώστε να φεύγει η ακτινοβολία, ο Νίκος Κατσαρός τονίζει: «Η επικινδυνότητα εξαρτάται πολύ από την απόσταση και από το χρόνο. Όσο για τον αερισμό, να πούμε ότι η ακτινοβολία δεν εγκλωβίζεται. Μπορεί και απορροφάται, μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια, ή αντανακλάται και φεύγει από γωνίες, χαραμάδες κ.λπ. Δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Το σπίτι πρέπει να το αερίζουμε αλλά για άλλους λόγους. Για να μη συγκεντρώνουμε μικρόβια. Όχι για την ακτινοβολία».
Ηλεκτρικοί πίνακες
Χειρότεροι και από κινητό
Στο μεταξύ, δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό, αλλά οι ηλεκτρικοί πίνακες, όπως τονίζει ο Νίκος Κατσαρός, είναι πολύ χειρότεροι από τα κινητά και ασύρματα τηλέφωνα ως προς την ακτινοβολία που εκπέμπουν!
«Ο πίνακας του σπιτιού με τις ασφάλειες του ρεύματος εκπέμπει πολύ μεγαλύτερη ακτινοβολία... Και αν και είναι σπάνιο, είναι λάθος να έχουμε τον πίνακα εκεί που είναι το κρεβάτι, ή εκεί που καθόμαστε στον καναπέ και βλέπουμε τηλεόραση με τις ώρες»... Για την ακτινοβολία του πίνακα διευκρινίζει, εξάλλου, ότι «όσο μεγαλύτερη ισχύ έχει, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ακτινοβολία που εκπέμπει».
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1368088&srv=127
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου