ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Εκατομμύρια ευρώ χάνονται από τις αγροτικές επιδοτήσεις λόγω...φορολογικού


Αντί να δίνονται περισσότερες επιδοτήσεις και να ενισχύεται, έτσι, ο παραγωγικός κόσμος της χώρας για την καλύτερη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και μεγαλύτερη παραγωγή προϊόντων, συμβαίνει το αντίθετο, όπως ακριβώς είχε προβλέψει εδώ και μήνες η "Νέα Κρήτη", με την απώλεια δικαιωμάτων αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, λόγω του φόβου των παραγωγών για άγρια φορολόγηση του εισοδήματός τους και για περικοπές συντάξεων.



Έτσι, μέχρι χθες (παραμονή της λήξης της τελευταίας προθεσμίας), πάνω από 50.000 παραγωγοί σε πανελλαδικό επίπεδο δεν είχαν ενεργοποιήσει τα δικαιώματά τους. Από αυτούς, τουλάχιστον 4.000 ανήκουν στο νομό Ηρακλείου. Σε χρηματικά ποσά; Πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ πανελλαδικά και πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ σε τοπικό επίπεδο.

Τόσα εκτιμάται ότι κινδυνεύουν να χαθούν φέτος από τα δικαιώματα που θα οδηγηθούν στο Εθνικό Αποθεματικό, για να γίνει στη συνέχεια, κάποια... στιγμή, η κατανομή τους σε νέους δικαιούχους!

Μόνο η σημερινή μέρα έμεινε για να μπορέσει ένας παραγωγός να ενεργοποιήσει τα δικαιώματά του. Και τα φαινόμενα δείχνουν ότι οι απώλειες θα είναι μεγάλες, όπως τόνισε στη "Νέα Κρήτη" χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης, ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι θα υπάρχει ένα περιθώριο μέχρι τις 10 Ιουλίου με ενεργοποίηση δικαιωμάτων, που θα γίνεται από αύριο μέχρι τότε, με ποινή 1% επί του συνόλου των δικαιωμάτων του παραγωγού για κάθε μέρα καθυστέρησης, βάσει κανονισμού.

Πόσοι από τους 50.000 πανελλαδικά και τους 4.000 στο νομό Ηρακλείου θα προλάβουν μέχρι τότε να ενεργοποιήσουν, έστω και με ποινή; Προφανώς ένα μικρό μέρος αυτών. Και μετά; Τέλος.

Τα δικαιώματα χάνονται από το όνομά τους και πάνε στον "κουμπαρά" της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στο περίφημο Εθνικό Αποθεματικό... Πού θα οδηγούν στη συνέχεια και πότε; Ερωτήματα που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία και εύλογη δυσπιστία απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση…

«Ο κανονισμός προβλέπει ποινή μετά τη λήξη της προθεσμίας. Εμείς θα κάνουμε την παρέμβασή μας στο υπουργείο και θα ζητήσουμε να μην επιβάλλονται ποινές, τουλάχιστον για λίγες μέρες ακόμη. Αλλά είναι κάτι που δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση και δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε», λέει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Στρατάκης.


"Στο Ηράκλειο θα μείνουν τα 2 εκατομμύρια των χαμένων δικαιωμάτων", λέει στο Ράδιο 9,84 ο Ανδρέας Στρατάκης. Ακούστε το απόσπασμα.



«Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μετά τις 10 Ιουλίου η κάθε αίτηση θα θεωρείται απαράδεκτη. Και θα απορρίπτεται ως απαράδεκτη», επισημαίνει ο συνεταιριστής.


Μεγάλες οι απώλειες

«Η εικόνα που έχω εγώ για όλη την επικράτεια», σύμφωνα με τον Ανδρέα Στρατάκη, «είναι μια μείωση των παραγωγών που θα ενεργοποιήσουν φέτος σε σχέση με πέρυσι, γύρω στο 7%. Δηλαδή πέρυσι ενεργοποίησαν 690.000 παραγωγοί σε όλη την επικράτεια. Και φέτος γύρω στους 50.000 παραγωγούς αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί ο αριθμός όσων δε θα ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους. Το ίδιο ποσοστό υπολογίζω ότι θα είναι και στο νομό Ηρακλείου, με μια μείωση γύρω στο 6,5%»...

Και σχολιάζει λέγοντας «όταν βλέπεις τέτοια πράγματα, σαφώς δημιουργούνται ερωτήματα για την απώλεια των ενισχύσεων. Και σίγουρα αυτά τα ερωτήματα αφορούν στις όποιες στοχεύσεις και πολιτικές στο χώρο της γεωργίας. Αυτά δεν είναι καλά σημάδια. Διότι χάνονται χρήματα. Όταν κάνουμε λόγο για ένα τέτοιο ποσοστό στο νομό Ηρακλείου μειωμένο σε σύγκριση με πέρυσι, μιλάμε, αν όχι πάνω, σίγουρα γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ απώλειας για το νομό»!

Ο Ανδρέας Στρατάκη εκτιμά ότι ο περισσότερος κόσμος που δε θα ενεργοποιήσει θα το κάνει λόγω φορολογικού αλλά και ασφαλιστικού.

«Θεωρώ ότι όλοι εκείνοι που εμπνεύστηκαν αυτά τα μέτρα δε θα πρέπει να είναι υπερήφανοι. Αντί να βοηθούμε και να ανοίγουμε δρόμους για να μπορούν να κάνουν οι παραγωγοί αιτήσεις, ούτως ώστε να διασφαλίζουμε τα χρήματα αυτά, που ιδιαίτερα αυτή την εποχή είναι τεράστιας σημασίας, έρχονται και κάνουν ένα σωρό ιστορίες για να αποτρέψουν τους ανθρώπους»...

Ακόμα και αν πρόκειται για παραγωγούς των 250 ευρώ, τους λεγόμενους μικρούς, ο Ανδρέας Στρατάκης απαντά ότι «όπου και αν ανήκουν, είναι χιλιάδες άνθρωποι. Όπου και αν ανήκουν, είναι χιλιάδες αιτήσεις. Και είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Εγώ υπολογίζω με ένα μέσο όρο δικαιωμάτων 400 ευρώ το άτομο, ώστε να συμπεριλάβουμε τόσο τους 250άρηδες όσο και παραγωγούς με μεγαλύτερα ποσά. Και με βάση αυτούς τους υπολογισμούς, βγάζουμε τα συμπεράσματά μας»...


ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ


Η κατανομή των "χαμένων"

Όσο για τη δικαιολογία «μα, τα κόβουμε για να τα κατανείμουμε δικαιότερα», η απάντηση του προέδρου της ΕΑΣΗ (αν υποθέσουμε ότι αυτή τη δικαιολογία τη χρησιμοποιήσουν οι κυβερνώντες) είναι ξεκάθαρη και εύλογη:

«Το σίγουρο είναι ότι δε θα τα πάρουν φέτος οι παραγωγοί τα χρήματα αυτά. Από 'κει και πέρα, πιστεύω αυτά τα χρήματα να πάνε στο Εθνικό Απόθεμα και να μοιραστούν στους νέους αγρότες τα επόμενα χρόνια. Να μοιραστούν εύκολα και πιστεύω δίκαια, και να πάρουν δικαιώματα πολλοί νέοι άνθρωποι, οι οποίοι τώρα και δυο-τρία χρόνια περιμένουν. Έχουν υποβάλει τα αιτήματα για να επιδοτηθούν και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ακόμα αυτό»...

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1414465&srv=364

Δεν υπάρχουν σχόλια: