ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης
Την ώρα που το αιγοπρόβειο γάλα της Κρήτης μένει στα αζήτητα ή διατίθεται σε εξευτελιστικές τιμές προς τις τυροκομικές μονάδες του νησιού, κάτι το οποίο ισχύει και για την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου οι βιομηχανίες γάλακτος και τυριού θησαυρίζουν από το "λευκό χρυσό" των Ελλήνων κτηνοτρόφων τους οποίους αφήνουν να "φυτοζωούν" με τιμές πείνας για το προϊόν που παράγουν, φαίνεται πως υπάρχει κύκλωμα ελληνοποίησης αιγοπρόβειου γάλακτος, που κάνει εισαγωγές από βαλκανικές χώρες.
Αυτά τα "ψευτογάλατα" που έρχονται προκαλούν τεράστια ζημιά στο εξαιρετικής ποιότητας γάλα της Κρήτης και γενικότερα της ελληνικής επικράτειας, αλλά, όπως αναφέρουν πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα "Νέα Κρήτη", το ελληνικό κράτος μάλλον είναι κοντά στην εξάρθρωση του κυκλώματος και την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει στην Αθήνα, για την υπόθεση αυτή, μια μεγάλη σύσκεψη που θα βασίζεται σε στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας!
Φέρνουν "ψευτόγαλα" από διάφορες βαλκανικές χώρες, το διοχετεύουν στην παραγωγής της χώρας φέτος και γενικότερα στον τυροκομικό τομέα, όπου γίνεται και το τελικό "βάπτισμα" του γάλακτος σε υποτιθέμενο ελληνικό...
Μάλιστα, υπάρχουν και άλλες καταγγελίες, που γίνονται προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με τις οποίες, μόνο το τελευταίο εξάμηνο, εισήχθησαν συνολικά πάνω από 80 χιλιάδες τόνοι αιγοπρόβειου γάλακτος, απορρυθμίζοντας την εγχώρια παραγωγή...
Οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, εξάλλου, καταγγέλλουν τους γαλακτοβιομηχάνους ότι προσπαθούν να πιέσουν τις τιμές, εισάγοντας ρουμάνικες και βουλγάρικες παγοκολόνες πρόβειου γάλακτος που αγοράζουν στην τιμή των 65 λεπτών το κιλό, παραδοτέο στην Ελλάδα.
Μάλιστα, στην προσπάθειά τους αυτή, λέγεται πως διευκολύνονται από τους αναποτελεσματικούς ελέγχους της Πολιτείας, ενώ χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως άλλα στοιχεία έδινε ο ΕΛΓΟ το 2016 για τις εισαγωγές γάλακτος (11.632 τόνους εισαγόμενου γάλακτος διαφόρων τύπων) και άλλα η ΕΛ.ΣΤΑΤ. (23.119 τόνους)...
Ελέγχους ζητούν οι Θεσσαλοί
«Κάντε τους απαραίτητους ελέγχους τώρα, γιατί διαφορετικά θα μας βρείτε έντονα απέναντί σας», προειδοποιούν την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι.
«Έχουν αποθρασυνθεί τόσο πολύ, που αναφέρουν στους κτηνοτρόφους ως αιτία τη χαμηλή τιμή του εισαγόμενου πρόβειου γάλακτος», καταγγέλλει αναφορικά με τους γαλακτοβιομηχάνους η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.
Όταν οι αριθμοί... "μιλάνε"
"Μάτι βγάζουν", όμως, οι αριθμοί που έδωσε στη "Νέα Κρήτη", χθες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος. Είναι στοιχεία που έχει ο ίδιος καταθέσει στα συναρμόδια υπουργεία. Και, μάλιστα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χθες ενημέρωσε το ΣΕΚ ότι την ερχόμενη εβδομάδα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς - ΕΛΟΓ, ΕΦΕΤ και γενικά όλοι οι εποπτεύοντες οργανισμοί και οι υπηρεσίες - θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους παραγωγούς στην Αθήνα και θα συντονίσουν τη δράση τους.
«Να δούμε πώς μπορεί να δικαιολογηθεί», λέει ο Τάκης Πεβερέτος, «ότι εμφανίζεται αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος στην Ελλάδα το 2016 κατά 70.000 τόνους, σε σχέση με το 2015. Και στη φέτα από 99.000 τόνους που είχαμε το 2015, το 2016 εμφανίζεται να έχει αυξηθεί κατά 16.000 τόνους. Δηλαδή, εδώ μιλάμε για τρελά πράγματα»...
Όπως λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, την περίοδο του 2016 υπήρξε η βαρυχειμωνιά που ταλαιπώρησε τα ζώα, ενώ τόσο τη χρονιά εκείνη, όσο και την προηγούμενη χρονιά, υπήρξαν μεγάλες απώλειες αιγοπροβάτων από διάφορες ασθένειες, όπως τον καταρροϊκό πυρετό, που είχε πλήξει, μάλιστα, όχι μόνο την Πελοπόννησο, τη βόρεια και τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και την Κρήτη.
«Εμάς οι πληροφορίες μας λένε ότι έχουν γίνει εισαγωγές γάλακτος και ζητάμε να μας πουν τι έγινε αυτό το γάλα. Τι το έκαναν. Το έκαναν κεφαλοτύρι; Το έκαναν κεφαλογραβιέρα; Το έκαναν φέτα; Και ζητάμε αυστηρούς ελέγχους σε όλες τις βιομηχανίες. Γιατί οι μικροί τυροκόμοι δε φέρνουν γάλα από άλλες χώρες, οι μεγάλοι το φέρνουν», καταγγέλλει στη "Ν.Κ." ο Τάκης Πεβερέτος.
«Κυρίως από το Σαρδηνία έρχεται γάλα, από 85 έως 87 λεπτά το λίτρο, στο τυροκομείο, και "χτυπάει" όλη την κλίμακα του γάλακτος σε όλη την Ελλάδα, στην Κρήτη και παντού», όπως επισημαίνει ο παλαίμαχος συνδικαλιστής.
Πέρα από το κομμάτι της παραπλάνησης και της νοθείας, εδώ υπάρχει και το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι των σωστών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν το ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα.
«Χρειάζονται από 5 έως 6 λεπτά το λίτρο μόνο για τη συγκέντρωση του γάλακτος στις δικές μας βιομηχανίες, που το μαζεύουν και το πληρώνουν από 90 έως 95 λεπτά το λίτρο προς τον παραγωγό. Ενώ αυτοί που παρανομούν το φέρνουν με 87 λεπτά και το κάνουν προφανώς φέτα. Γι' αυτό ζητάμε ελέγχους», σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο.
Στη Βουλή
Προ ημερών ο Τάκης Πεβερέτος κατέθεσε στη Βουλή ένα κείμενο με συγκεκριμένα νούμερα για την τιμή του γάλακτος σε δραχμές και σε ευρώ... «Για να καταλάβουν και οι βουλευτές σε τι κατάσταση βρίσκεται το αιγοπρόβειο γάλα, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το 1999 το πρόβειο γάλα πουλιόταν από 275 έως 335 δραχμές, ενώ σήμερα η μέση τιμή του είναι 92 λεπτά το λίτρο. Ξεκινάει από 78 λεπτά και φτάνει μέχρι 95 λεπτά το λίτρο...
Και πάμε στις βασικές ζωοτροφές. Κριθάρι: 25 δραχμές το αγοράζαμε τότε, 25 λεπτά το αγοράζουμε εμείς σήμερα, ενώ στην Κρήτη φτάνει ακόμα πιο ακριβά. Το τριφύλλι το αγοράζαμε 20 δραχμές και σήμερα το αγοράζουμε τουλάχιστον 22 λεπτά στην υπόλοιπη Ελλάδα και 40 λεπτά στην Κρήτη. Και πάμε στην ενέργεια, που είναι το δεύτερο μεγάλο επίπεδο κόστους. Πληρώναμε το αγροτικό ρεύμα 2 δραχμές την κιλοβατώρα και τώρα το αγοράζουμε στα 10 λεπτά την κιλοβατώρα»!
Καταλήγοντας, τονίζει: «Το 2009 ήμασταν 125.000 αιγοπροβατοτρόφοι. Το 2016 έχουμε μείνει 84.000»...
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1411112&srv=127
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου