ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης
Μόλις η τυμπακιανή ντομάτα "έπιασε" ικανοποιητική τιμή, ξέφρενες εισαγωγές από βαλκανικές χώρες, και κυρίως από Τουρκία, Αλβανία και Σκόπια, άρχιζαν να εκτοπίζουν το δικό μας προϊόν, από τις αρχές Μαΐου και μετά, με την άνοδο της τιμής, από τη μια, και το άκουσμα της απεργίας των ναυτεργατών, από την άλλη, να αποτελούν πολύ καλά "άλλοθι" των εισαγωγέων της ντομάτας, για να δικαιολογήσουν την επιχειρηματική αυτή δραστηριότητα, που τίναξε στον αέρα την ντόπια παραγωγή.
Αντί να στηρίξουν τους παραγωγούς του Τυμπακίου, συγκεκριμένοι εμπορικοί κύκλοι γέμισαν και εξακολουθούν να γεμίζουν με ντομάτες πάμφθηνες και αμφιβόλου ποιότητας, λόγω ανύπαρκτου ελέγχου από τις αρμόδιες κρατικές Αρχές, τις αγορές της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, ακόμα και της Κρήτης, με την ντομάτα του Τυμπακίου να μένει στα αζήτητα ή να πουλιέται σε τιμές πολύ κάτω του κόστους παραγωγής!
Η "Νέα Κρήτη" φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα καταγγελίες αγροτικών στελεχών του Τυμπακίου, που αναφέρονται στις μεγάλες ζημιές της φετινής χρονιάς, ξεκαθαρίζοντας ότι η απεργία της ΠΝΟ χρησιμοποιήθηκε από κάποιους για να μπορέσουν έτσι να δικαιολογήσουν τις εισαγωγές τους, ενώ το ελληνικό κράτος όχι μόνο δε δρομολόγησε το πλοίο ασφαλείας τις ημέρες της απεργίας, αλλά ούτε καν έχει βγάλει κλιμάκια στην αγορά για να ελέγξουν την ποιότητα και τον τρόπο διάθεσης της ξένης ντομάτας.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Φαιστού προχωρά δικαστικά κατά του ελληνικού κράτους, χωρίς σε καμία περίπτωση να θεωρεί υπαίτιους τους ναυτεργάτες για τη ζημιά που έχουν υποστεί.
Αναλυτικότερα, ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου, Μανόλης Ορφανουδάκης, καταγγέλλει στη "Ν.Κ.": «Αμέσως μόλις ακούστηκε η απεργία της ΠΝΟ, κάποιοι έμποροι της κεντρικής λαχαναγοράς, οι οποίοι μέχρι εκείνη τη στιγμή έπαιρναν ντομάτα αποκλειστικά από το Τυμπάκι, άρχισαν τις εισαγωγές. Και στην αγορά εκείνη την περίοδο μπορούσαν να βρουν ντομάτες από Σκόπια, από Τουρκία και Αλβανία. Και επειδή το πιθανότερο είναι οι αλβανικές να μην επαρκούσαν, θεωρούμε ότι οι περισσότερες ποσότητες που έχουν μπει στην αγορά είναι από Τουρκία. Αυτές τις πληροφορίες είχαμε εμείς από την κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης»...
Ήταν όμως η απεργία ο πραγματικός λόγος; Ή μήπως χρησιμοποιήθηκε σαν πρόσχημα; Η απάντηση του Μανόλη Ορφανουδάκη είναι χαρακτηριστική. «Επειδή οι τιμές της δικής μας ντομάτας ήταν υψηλές, έψαχναν μια δικαιολογία για να βρουν φτηνότερες ντομάτες να φέρουν στην αγορά»...
Όσο για το ενδεχόμενο ελληνοποιήσεων; Ο συνδικαλιστής μάς απαντά: «Παλαιότερα είχαμε και αυτά τα φαινόμενα. Εμείς ζητήσαμε από το υπουργείο να γίνουν έλεγχοι στην αγορά για να δούμε με ποιον τρόπο μπήκαν αυτές οι ντομάτες κι αν τηρούν τις προδιαγραφές, γιατί εμείς καλλιεργούμε με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκές Ένωσης. Και φυσικά δε χρησιμοποιούμε απαγορευμένα φυτοφάρμακα. Ενώ αυτές οι χώρες, επειδή δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιούν και φάρμακα που δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούμε εμείς. Αλλά εμείς, απ' ό,τι γνωρίζουμε, έλεγχοι στην αγορά δεν έγιναν. Διότι στέλνουμε κι εμείς προϊόντα στις ίδιες αγορές και μιλάμε με τους εμπόρους που συνεργαζόμαστε. Και ρωτήσαμε αν μπήκαν κλιμάκια του υπουργείου να ελέγξουν και μας είπαν ότι δεν μπήκαν»!
Έτσι, το σίγουρο, όπως καταγγέλλει ο κ. Ορφανουδάκης, είναι ότι «γέμισε η ελληνική αγορά με ξένες ντομάτες που δεν ήταν και στην καλύτερη ποιότητα. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέσει η τιμή»...
Καταλήγοντας, ο νέος πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Φαιστού Μανόλης Ορφανουδάκης μάς λέει ότι στις άμεσες δράσεις του συνδικαλιστικού οργάνου είναι η έντονη διαμαρτυρία για την κατάσταση αυτή από τη μια, και από την άλλη η συνέχιση των διαδικασιών νομικής προσφυγής κατά του ελληνικού κράτους, μέσω του Ηρακλειώτη δικηγόρου Γιώργου Φραγκούλη, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις που πάρθηκαν σε πρόσφατη σύσκεψη στο Τυμπάκι.
Ούτε το κόστος: «Η ζημιά είναι τεράστια»
«Ούτε το κόστος παραγωγής δεν έχουν καλύψει φέτος οι ντοματοπαραγωγοί του Τυμπακίου», λέει με αγανάκτηση, από την πλευρά του, προς την εφημερίδα μας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου Βαγγέλης Τσιμπραγάκης. «Στη διάρκεια του χειμώνα, λόγω του κρύου, η παραγωγή ήταν χαμηλή. Και επειδή η τιμή ήταν σε υψηλά επίπεδα, δεν μπορούσαμε να πουλήσουμε. Μόλις έπιανε πάνω από το 1,5 ευρώ, η ντομάτα έμενε απούλητη. Ήρθαν και οι εισαγωγές και φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδά μας. Αυτή τη στιγμή, αν ο παραγωγός έπιανε 20 λεπτά το κιλό, θα μπορούσε τουλάχιστον να βγάλει τα καλλιεργητικά του έξοδα. Αλλά, δυστυχώς, από την πώληση της ντομάτας, δεν εξασφαλίζει ούτε αυτά τα 20 λεπτά το κιλό»!
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, οι τιμές της ντομάτας για τον παραγωγό κυμαίνονται από 10 έως το πολύ 30 λεπτά το κιλό στην εξαιρετικής ποιότητας ντομάτα!
Χαμηλές είναι όμως οι τιμές και στα άλλα προϊόντα, με το αγγούρι να μην πωλείται πάνω από 30 λεπτά. «Τα αγγούρια είναι και ένα προϊόν που έχει καλή ποιότητα και καλές τιμές στα πρώτα χέρια συγκομιδής και στη συνέχεια πέφτει η ποιότητα και συνεπώς μειώνονται και οι τιμές. Σήμερα πουλιούνται μόνο τα "αστέρια" σε τιμές από 20 έως 30 λεπτά. Τα άλλα θα μείνουν απούλητα, ή θα πάνε σε μανάβικα και μπακάλικα, αφού οι καλύτερες ποιότητες θα πάνε στα σούπερ-μάρκετ και από 'κει και πέρα γίνεται η κατανομή στις υποδεέστερες αγορές», επισημαίνει ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης.
Σε ό,τι αφορά τις πιπεριές, εκεί όπου υπάρχουν συμβόλαια με τους παραγωγούς, οι τιμές είναι καλύτερες σε σχέση με τις υπόλοιπες πιπεριές. «Όσοι δεν είναι στο συμβόλαιο, πουλάνε πιπεριές κίτρινες 20 με 30 λεπτά το κιλό εδώ και 20 μέρες. Οι κόκκινες πιπεριές (Φλωρίνης) κρατάνε λίγο στα 60 λεπτά το κιλό.
Οι υπόλοιπες πιπεριές "φλάσκες" και "ντολμάδες" είναι γύρω στα 50 λεπτά το κιλό. Οι μελιτζάνες είναι στα 40 λεπτά το κιλό. Τα πεπόνια μόνο κάτι κάνουν και τώρα που θα ανέβουν οι θερμοκρασίες περιμένουμε ότι θα αυξηθεί η ζήτησή τους», καταλήγει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1412316&srv=364
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου