ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Έτοιμος ο δάκος για το μεγάλο φαγοπότι στην Κρήτη


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Υπουργείο Προστασίας του Δάκου, και όχι των ελαιοπαραγωγών, αποδεικνύεται για άλλη μια χρονιά φέτος το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού, ενώ φτάνουμε στα μέσα Ιουνίου και η Περιφέρεια Κρήτης είναι έτοιμη να ξεκινήσει δράση κατά του καταστροφικού εντόμου, με την έναρξη της τοποθέτησης των παγίδων, την ίδια ώρα δεν έχει γίνει η μειοδοσία που απαιτείται για την προμήθεια των φαρμάκων προς τις κατά τόπους Περιφέρειες της χώρας.



Βέβαια, ο δάκος δεν έχει ακόμα κάνει την εμφάνισή του, αλλά ιδιαίτερα η φετινή χρονιά, λόγω καλής βεντέμας στο νησί μας, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να δουλεύει... για πάρτη του, σίγουρα θα του μείνει αξέχαστη απ' το μεγάλο... φαγοπότι!

Η βεντέμα στην Κρήτη - τουλάχιστον στις περισσότερες περιοχές - εμφανίζεται ως καλή και η χρονιά εξελίσσεται θετικά ως προς το ύψος της παραγωγής του ελαιοκάρπου. Κι ενώ οι παραγωγοί βλέπουν με ικανοποίηση την εξέλιξη της σοδειάς τους, από την άλλη κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, διαπιστώνοντας ότι καθυστερούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να ξεκινήσει η δακοκτονία και να γίνει με το σωστό τρόπο, χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος όπως είχε συμβεί ιδιαίτερα πέρυσι, που υπήρξαν ολόκληρες περιοχές οι οποίες δεν ψεκάστηκαν καθόλου.


«Ψάχνουμε φάρμακα από παντού»

Αποκαλυπτικός χθες προς την εφημερίδα μας ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευριπίδης Κουκιαδάκης. «Έχουν δίκιο οι άνθρωποι να ανησυχούν», λέει χαρακτηριστικά. «Καθυστερεί η μειοδοσία για την προμήθεια των φαρμάκων. Εγώ δεν μπορώ να διαβεβαιώσω τίποτα σε ό,τι αφορά τις ενέργειες του υπουργείου. Υπάρχει πρόβλημα. Μισό ψεκασμό, ας πούμε, μπορεί να καταφέρουμε να τον κάνουμε στα βόρεια παράλια του νομού Ηρακλείου. Αλλά από 'κει και πέρα υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία. Δεν ξέρω τι συμβαίνει. Προφανώς κάποιος σε επίπεδο υπουργείου δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Και ένας κρίκος να μη λειτουργεί σωστά, δημιουργεί προβλήματα σε ολόκληρη την αλυσίδα»!

Στο σημείο αυτό, ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης υπενθυμίζει ότι από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης είχε γίνει στις αρχές του έτους η πρόβλεψη ότι, «όπως φαίνεται, θα μας "κρεμάσουν" φέτος με τα φάρμακα. Και να που δυστυχώς συμβαίνει. Εγώ ψάχνω να βρω από άλλες Περιφερειακές Ενότητες κάποια φάρμακα. Θα μου δώσουν μερικά οι άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης. Αύριο (σ.σ. σήμερα) έχω ραντεβού με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας. Θα βρεθούμε και στην Αθήνα και μου είπε ότι το ψάχνει να δει αν μπορεί να μου δώσει. Δηλαδή κάνουμε πράγματα που κανονικά δε θα έπρεπε να γίνονται»!

Μάλιστα, όπως λέει ο κ. Κουκιαδάκης, φέτος το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επειδή δεν είχε κάνει διαγωνισμό για την προμήθεια φαρμάκων έγκαιρα, πέταξε το μπαλάκι στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Εμείς αντιδράσαμε και στο τέλος παρέμεινε ο διαγωνισμός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αλλά αυτό που εμείς ζητούμε πάντα είναι να μας δώσουν εμάς αυτό το δικαίωμα. Να μας δώσουν όλο το πρόγραμμα»...


«Οι εργολαβίες προχωρούν»

Στο μεταξύ, όπως απαντά ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης, «οι εργολαβίες προχωρούν. Και εκτός από μία εργολαβία στη Μεσαρά και μία στις Γούβες, όλες οι άλλες εργολαβίες είναι εντάξει. Σχεδόν έχουμε τελειώσει. Δε θα έχουμε με τις εργολαβίες πρόβλημα. Θα το αντιμετωπίσουμε, υπό την προϋπόθεση να έχουμε φάρμακα»...


«Έχουμε παραγωγή και ανησυχούμε»

«Η Περιφέρεια κάνει ό,τι μπορεί. Αλλά υπάρχει πρόβλημα γενικότερο με το σύστημα της δακοκτονίας», λέει από την πλευρά του στη "Νέα Κρήτη" ο ελαιουργός και τυποποιητής ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης. «Φέτος είναι μια χρονιά με πολύ καλή παραγωγή. Οι άνθρωποι έχουν λιπάνει. Έχουν κλαδέψει. Έχουν περιποιηθεί τα λιόφυτά τους. Και δε βλέπουν ότι θα γίνει έγκαιρα ο ψεκασμός κατά του δάκου. Και δεν ξέρω και με τις εργολαβίες τι γίνεται. Διότι εάν δώσει χαμηλή προσφορά ένας εργολάβος και πάρει το έργο, δεν ξέρω ποιος θα τον ελέγχει για τον αν κάνει σωστά τη δακοκτονία. Για παράδειγμα, πέρυσι η Ροδιά δεν ψεκάστηκε καθόλου. Βγάζαμε λάδι 1,5 και 2 οξέα, όταν τα προηγούμενα χρόνια βγάζαμε 2,5 και 3 γραμμές λάδι»!

Τόσο ο ίδιος όσο και ο συνέταιρός του ελαιουργός Κώστας Κωστάκης μάς είπαν χθες ότι θεωρούν πως οι διαδικασίες έχουν ήδη καθυστερήσει, ενώ συνιστούν στους παραγωγούς, όπου και όπως μπορούν, να κάνουν ψεκασμούς και μόνοι τους στις ελιές τους, γιατί διαφορετικά οι απώλειες θα είναι, δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, μεγάλες...
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1414246&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: