ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Η έκκληση των αγροτών: Ελάτε να αγοράζετε από μας προϊόντα


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Την πρότασή του προς τους ξενοδόχους της Κρήτης να φτιάξουν φορέα που θα έρχεται σε επαφή με τους συνεταιρισμούς της νότιας Κρήτης, για να προμηθεύεται τα οπωροκηπευτικά που παράγουν τα μέλη τους και να τα διαθέτουν για τις ανάγκες των ξένων επισκεπτών, ώστε να πάψει αυτή η συσσώρευση απούλητων προϊόντων στην αγορά και η πολύ μεγάλη κατρακύλα των τιμών παραγωγού, κάνει μέσω της εφημερίδας "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου Βαγγέλης Τσιμπραγάκης.



Μέσα από τέτοιες συμφωνίες και συζητήσεις θα μπορούν, όπως τονίζει κατηγορηματικά ο ίδιος, να βγουν κερδισμένες και οι δύο πλευρές, όπως βέβαια και η οικονομία του τόπου μας, αφού κάθε χρόνο την περίοδο αυτή τα προϊόντα των κρητικών θερμοκηπίων συσσωρεύονται στην τοπική αγορά, καθώς, λόγω χαμηλών τιμών και εισαγόμενων προϊόντων, υπάρχει αδυναμία για να εξαχθούν στο εξωτερικό!

Μια ιδιάζουσα κατάσταση περιγράφει ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης. Οι τιμές της ντομάτας, του αγγουριού και κυρίως του πεπονιού την περίοδο αυτή είναι εντελώς εξευτελιστικές.

Την ίδια ώρα εισάγονται προϊόντα από βαλκανικές χώρες που εκτοπίζουν τα δικά μας από την εσωτερική αγορά και οι μόνοι που κερδίζουν είναι οι μεσάζοντες και οι λιανέμποροι, με τους καταναλωτές να πληρώνουν δυο και τρεις φορές πάνω το προϊόν, για το οποίο ο παραγωγός, που κουράστηκε να το παράξει, δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής.

«Αυτή την περίοδο η βόρεια Ελλάδα έχει σταματήσει να ζητάει κρητική ντομάτα. Προτιμάει τα εισαγόμενα. Κι αυτό έχει κάνει πολλούς παραγωγούς να ξεπατώσουν καλλιέργειες. Είναι γεγονός ότι η Κρήτη εγκλωβίζεται από τέλη Μαΐου και μετά στο να καταναλώσει τα προϊόντα που παράγει»...

Όπως επισημαίνει ο συνεταιριστής, αυτό δεν είναι δυνατόν. Αλλά θα μπορούσε να γίνει, αν βρεθούν τρόποι διοχέτευσης μεγάλων ποσοτήτων στα ξενοδοχεία και γενικά στο χώρο του τουρισμού.


Η "ψαλίδα" των τιμών

«Μια ζωή έχουμε το ίδιο πρόβλημα. Ποτέ δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια για να προστατευτεί ο καταναλωτής αλλά και ο παραγωγός», λέει ο συνεταιριστής. «Αλλά είναι αυτονόητο», όπως προσθέτει...

«Τη στιγμή που βλέπεις επιχειρήσεις που εμπορεύονται προϊόντα να πληθαίνουν, και μεταφορικές εταιρείες να γιγαντώνονται και ολόκληρες μονάδες μεγάλες να μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο, δεν μπορείς να μη δυσανασχετήσεις. Διότι αυτά προκύπτουν από τα χρήματα αυτού του ανοίγματος μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή. Πώς γίνεται αυτοί δηλαδή να ευημερούν και να προοδεύουν; Να ανοίγει ένας μια αποθήκη τη μια χρονιά για να συσκευάζονται προϊόντα και του χρόνου να φτιάχνει μεγαλύτερο χώρο και σε πέντε χρόνια να φτιάχνει τη δική του μονάδα να εμπορεύεται προϊόντα, και ο παραγωγός που του παραδίδει να βλέπει τα θερμοκήπιά του να γκρεμίζονται και να μην μπορεί να τα υποστυλώσει;».


Θλιβερή η κατάσταση: Από το κακό στο χειρότερο οι τιμές

Αναλυτικότερα, εδώ και μήνες οι τιμές πάνε απ' το κακό στο χειρότερο. Με βάση την εικόνα που μας περιέγραψε χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, «οι τιμές δεν ξεκολλάνε από τα 20 και 30 λεπτά το κιλό στην ντομάτα. Κάποιες παρτίδες πωλούνται και παραπάνω, αλλά πολύ λίγες. Και πάντα μιλάμε για τιμές που δεν ξεπερνάνε τα 40 λεπτά το κιλό»...

Μόνο οι πιπεριές έχουν μια ελαφριά ζήτηση. Και ειδικά οι πιπεριές φλάσκα, οι πράσινες, δηλαδή, για σαλάτα και για γεμιστά. Συγκεκριμένα, η τιμή παραγωγού στην πιπεριά φλάσκα ανέρχεται γύρω στα 60 λεπτά το κιλό, ενώ οι πιπεριές Φλωρίνης έχουν κι αυτές κάποια ζήτηση, αλλά με τις τιμές τους να μην ξεπερνούν τα 40 με 45 λεπτά το κιλό.

Σε ό,τι αφορά το αγγούρι, το μεγάλο και το αγγουράκι Κνωσού είναι κι αυτά "κολλημένα" σε χαμηλά επίπεδα, στα 25 λεπτά το μεγάλο και στα 35 λεπτά το κιλό το μικρό.

Αλλά η μεγάλη πανωλεθρία έχει συμβεί φέτος στο πεπόνι. Ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης εξηγεί: «Είναι χάλια η τιμή του. Η πορεία του δεν ήταν καλή φέτος. Δηλαδή, οι ανοιξιάτικες καλλιέργειες ιδιαίτερα της ντομάτας και του πεπονιού είχαν μια πολύ κακή πορεία. Δεν πήραν τιμή. Δεν ανταποκρίθηκαν στα έξοδα και τις καλλιεργητικές φροντίδες που είχαν κάνει οι παραγωγοί. Και επιβαρύνθηκαν οι παραγωγοί σε άλλες καλλιέργειες για να συντηρήσουν αυτές. Οι υπόλοιπες καλλιέργειες πάλι, ενώ δεν είχαν καλή πορεία, κατά κάποιο τρόπο ανταποκρίθηκαν στα έξοδά τους. Αλλά, συνολικά, δεν είναι ευχαριστημένος ο κόσμος. Ο κόσμος έχει προβλήματα»...

Και την ίδια ώρα, όπως καταλήγει ο συνεταιριστής, «οι εισαγωγές είναι αθρόες και ανεξέλεγκτες»...

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1416343&srv=364

Δεν υπάρχουν σχόλια: