Μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί για το θέμα που έπεσε στην Έκθεση στις Πανελλήνιες των ΕΠΑΛ κάνει σήμερα η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Όπως αναφέρει, το κομμάτι του Γιώργου Θεοτοκά που έπεσε τη Δευτέρα στους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων είναι από ένα κείμενό του που δημοσιεύτηκε το 1956.
Πρόκειται για τις παραινέσεις ενός πατέρα προς τον 20χρονο γιο του και σ' ένα σημείο λέει:
«Να είσαι αυτό που είσαι. τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Ακουσέ με. ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σ' αυτήν είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κακό επιστήμονα».
Αυτό το κείμενο δόθηκε στους υποψηφίους των Πανελλάδικών και τους ζητήθηκε να αναπτύξουν σε 50-60 λέξεις το νόημα της τελευταίας πρότασης.
Όμως, σύμφωνα πάντα με τα ΝΕΑ η πρωτότυπη φράση του από το βιβλίο «Στοχασμοί και Θέσεις» έχει ως εξής:
«Ενας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σ' αυτήν είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κούφο πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό».
Η φράση «από έναν κούφο πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό» σβήστηκε ως δια μαγείας και αντικαταστάθηκε με την φράση «από έναν κακό επιστήμονα».
Ποιός πήρε λοιπόν την πρωτοβουλία και άλλαξε την φράση; Είχε το δικαίωμα; Και τι φαντάστηκε το χέρι που αλλοίωσε το κείμενο; Οτι οι υποψήφιοι δεν θα γνώριζαν το επίθετο κούφος; Και το κακός πρωθυπουργός γιατί σβήστηκε;
Ήταν εις γνώσιν της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων η πράξη αυτή; Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων για το 2017 είναι ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών ομότιμος καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Δάσιος, ο οποίος είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tennessee, ΗΠΑ, ενώ κατέχει έδρα Αριστείας Marie Curie στο Cambridge. Και άμεσα θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις!
newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου