ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Όταν το 1945, ο "Ριζοσπάστης" έγραφε για την αποκήρυξη από το ΚΚΕ του Αρη Βελουχιώτη


Του Γ. Γ. 

Για τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, τον θρυλικό Αρη Βελουχιώτη του οποίου η προσωπικότητα κέρδιζε τον θαυμασμό ακόμα και των πολιτικών του αντιπάλων (στρατιωτική μεγαλοφυΐα τον θεωρούσε ακόμα και ο Βρετανός σύνδεσμος Κ. Γουντχάουζ), παραθέτουμε αρκετές αναφορές για όλη την ζωή και δράση του.


Μετά την κάθετη διαφωνία του Αρη στην υπογραφή της κάθετη διαφωνία του Αρη στην υπογραφή της απαράδεκτης συμφωνίας της Βάρκιζας  μεταξύ του ΕΑΜ και της κυβέρνησης Πλαστήρα, ο Βελουχιώτης βρέθηκε σε ένα τρομερό δίλημμα.  Απ’ την μια να υπακούσει στην κομματική πειθαρχία (οι αφόρητες πιέσεις που δέχτηκε από την ηγεσία του ΚΚΕ τον οδήγησαν να υπογράψει μαζί με τον αρχηγό του ΕΛΑΣ, στρατηγό Στέφανο Σαράφη τη διαταγή της αποστράτευσης των ΕΛΑΣιτών στις 16 Φλεβάρη του 1945) και από την άλλη να μην προδώσει τα πιστεύω του.
Τελικά πήρε την οριστική απόφαση του. Από το Δίλοφο της Σπερχειάδας, κοντά στο σημείο στο οποίο είχε ξεκινήσει το αντάρτικο, με δημόσια ομιλία του, ο Αρης, κατάγγειλε ανοιχτά την ηγεσία του ΚΚΕ για προδοσία: «Η Συμφωνία της Βάρκιζας είναι προδοσία. Ένα και ένα κάνουν δυο. Η ηγεσία δεν έκανε λάθη, δεν έκανε σφάλματα, διέπραξε εγκλήματα και γι’ αυτό το Πολιτικό Γραφείο με επικεφαλής τον Σιάντο πρέπει να περάσουν από στρατοδικείο επί εσχάτη προδοσία», δήλωσε ανοιχτά.

Διαχώρισε την θέση του από το ΚΚΕ και έκανε αυτό που του υπαγόρευε η επαναστατική του συνείδηση. Μαζί με τον αδελφό του Μπάμπη Κλάρακαι τον Ακροναυπλιώτη δημοσιογράφο Τάκη Φίτσιο προχωρούν στην συγκρότηση ενός νέου ΕΑΜ. Του Μετώπου Εθνικής Ανεξαρτησίας.


Διαβάζοντας το κάλεσμα του ΜΕΑ για νέο απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στον «νέο κατακτητή» εντυπωσιάζεσαι πόσο επίκαιρη είναι η θέση του για το εξωτερικό χρέος:  «Η κατοχύρωσή της εθνικής ανεξαρτησίας εκτός από το να φύγουν οι νέοι κατακτητές από την χώρα μας, συμπεριλαμβάνει αναγκαστικά και την κατάργηση του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, το σβήσιμο όλων των εξωτερικών χρεών ως την Απελευθέρωση του 1944 και την κατάργηση των προνομίων των ξένων Εταιρειών στην Ελλάδα. Ετσι μόνο αποκτάει συγκεκριμένο περιεχόμενο ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας και με τέτοια συνθήματα -που συνθηκολογώντας με τον Αγγλικό ιμπεριαλισμό, έχει εγκαταλείψει το ΚΚΕ - ολοκληρώνεται με την πραγματοποίησή τους και όχι αφηρημένα η έννοια της εθνικής ανεξαρτησίας».

Η συνέχεια γνωστή. Η εφαρμογή της συμφωνίας της Βάρκιζας αποτέλεσε κεντρικό ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και για τον οργανωτικό γραμματέα του ΚΚΕ Βασίλη Μπαρτζιώτα το κόμμα έπρεπε να εκκαθαριστεί «από τα ασταθή στοιχεία». Επίσης με έγγραφο του ο Ιωαννίδη προς τις κομματικές οργανώσεις, ζητήθηκε να απομονωθεί ο Αρης.

Ηταν η εποχή που το ΚΚΕ απέρριπτε κατηγορηματικά την συνέχιση του ένοπλου αγώνα και στηριζόμενο στην αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού καρατομούσε κάθε στέλεχος του που δεν υπάκουε στην εσωκομματική νομιμότητα, δηλαδή στο απόλυτο σεβασμό στην συμφωνία της Βάρκιζας.

Η Κ.Ε του ΚΚΕ αποκηρύσσει τον Βελουχιώτη και σαν σήμερα 12 Ιούνη 1945 για τον «Ριζοσπάστη» ο Αρης σταμάτησε να είναι ο θρυλικός πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, έγινε δηλωσίας και αποστάτης, ένας «μιζέριας», τυχοδιώκτης και ύποπτος ….
Στην μνήμη του Αρη Βελουχιώτη 

«Άρης Βελουχιώτης: ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ»

Τότε που ο Αρης Βελουχιώτης ήταν δημοσιογράφος του "Ριζοσπάστη"

Ο Άρης Βελουχιώτης ορκίζει τους πρώτους αντάρτες του ΕΛΑΣ

16/6/1945: «Αντίο Καπετάνιε»

“Ο Άρης κάνει πόλεμο, μ’ αντάρτες παλικάρια…”: Μισή και «μίζερη» αποκατάσταση

Αρης Βελουχιώτης και επαναστατική γραμμή

Άρης Βελουχιώτης:70 χρόνια ασύλληπτος.Ακολουθώντας τα ματωμένα χνάρια του μεγάλου επαναστάτη (vid)

Ο Άρης έλεγε πως ποτέ δεν θα τον πιάσουν αιχμάλωτο. Κι έτσι κι έγινε.

Γράμμα του Αρη Βελουχιώτη στην Κ.Ε του ΚΚΕ 24/3/45

Γοργοπόταμος

Ένα άγνωστο ποίημα για τον Άρη Βελουχιώτη "Όταν ήμουν με τον Άρη" 

 "Τα αντάρτικα τραγούδια": Δυο βιβλία για τον Άρη Βελουχιώτη (pdf)
https://www.youtube.com/watch?v=Vz_ZuVK3yME

Δεν υπάρχουν σχόλια: