ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Κοντομαρί : Όταν οι ναζί προχώρησαν σε μαζική εκτέλεση αμάχων!


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικόλας Αγγελίνος

Εβδομήντα έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποφράδα ημέρα της 2ας Ιουνίου του 1941, όταν Γερμανοί στρατιώτες προχώρησαν στην πρώτη μαζική σφαγή αμάχων που σημειώθηκε σε κατεχόμενη από τη ναζιστική Γερμανία χώρα.

Ο λόγος για τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων, όπου οι εισβολείς εκτέλεσαν τους άρρενες κατοίκους του χωριού.



Λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία η απόβαση των γερμανικών δυνάμεων στην Κρήτη, το χώμα της οποίας υπερασπίστηκαν σθεναρά, με τη βοήθεια των Συμμάχων, οι ντόπιοι. Ανάμεσα σ' αυτούς υπήρχαν πάρα πολλοί με καταγωγή από το Κοντομαρί. Άλλωστε, το μαρτυρικό χωριό απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο του Μάλεμε.

Στη σφαγή του Κοντομαρίου εκτελέστηκαν εν ψυχρώ τουλάχιστον 23 κάτοικοι του χωριού. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι οι εκτελεσθέντες έφτασαν τους 60.

Κατά την έναρξη της αεραποβατικής επιχείρησης στην Κρήτη, οι αλεξιπτωτιστές του 3ου Τάγματος της 1ης Μεραρχίας Αλεξιπτωτιστών της Βέρμαχτ προσγειώνονταν σε πολύ κοντινή απόσταση από το εν λόγω αεροδρόμιο. Εκεί, όμως, τους περίμεναν Νεοζηλανδοί στρατιώτες και ντόπιοι. Τα όπλα που κρατούσαν οι τελευταίοι χαρακτηρίστηκαν τότε ως «απαρχαιωμένα» και «πρωτόγονα». Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι Κρητικοί αμύνονταν χρησιμοποιώντας δρεπάνια, μαχαίρια, τσεκούρια, αλλά και κατσαρόλες. Οι αλεξιπτωτιστές σε καμία περίπτωση δεν περίμεναν την αντίσταση που συνάντησαν: Υπέστησαν μεγάλες απώλειες, καθώς έχασαν από 400 έως 600 άνδρες. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο διοικητής του 3ου Τάγματος, ταγματάρχης Ότο Σέρμπερ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την «πρωσική ηθική περί πολέμου», η οποία ήταν αντίθετη με την εμπλοκή πολιτών σε πολεμικές συρράξεις, οι οποίες έπρεπε να γίνονται μόνο από στρατιώτες, εξαγρίωσε τη γερμανική ηγεσία. Εξάλλου, οι ναζί δεν μπορούσαν να χωνέψουν ότι οι αλεξιπτωτιστές τους, οι οποίοι σε άλλες περιοχές της Ευρώπης είχαν παίξει σημαίνοντα ρόλο στην επιτυχία του Γ' Ράιχ, στη Μάχη της Κρήτης υπέστησαν πανωλεθρία.

Οι Γερμανοί συγκέντρωσαν το σύνολο των κατοίκων στο χωριό και στη συνέχεια απελευθέρωσαν τα γυναικόπαιδα. Κατόπιν οδήγησαν όλους τους άνδρες σε ελαιώνα έξω από το χωριό, όπου τους εκτέλεσαν. Γλίτωσαν μόνο όσοι ήταν πολύ ηλικιωμένοι ή κάτω των 18...


Αντίποινα διά στόματος... Γκέρινγκ

Τη διαταγή για τα αντίποινα για τη θανάτωση των ναζί εισβολέων έδωσε ο ίδιος ο αντικαγκελάριος του Γ' Ράιχ Χέρμαν Γκέρινγκ. Ο επικεφαλής του Σώματος των Αλεξιπτωτιστών, Κουρτ Στούντεντ, εξέδωσε με τη σειρά του διαταγή, σύμφωνα με την οποία οι στρατιωτικές μονάδες που ενεπλάκησαν σε μάχες με πολίτες όφειλαν να προβούν σε αντίποινα. Τη διαταγή ανέλαβε να εκτελέσει ο υπολοχαγός Χορστ Τρέμπες, ο οποίος μετέβη στο Κοντομαρί μαζί με όσους άνδρες του 3ου Τάγματος Αλεξιπτωτιστών είχαν απομείνει ζωντανοί.

Οι Γερμανοί συγκέντρωσαν το σύνολο των κατοίκων στο χωριό και στη συνέχεια απελευθέρωσαν τα γυναικόπαιδα. Κατόπιν οδήγησαν όλους τους άνδρες σε ελαιώνα έξω από το χωριό, όπου τους εκτέλεσαν. Γλίτωσαν μόνο όσοι ήταν πολύ ηλικιωμένοι ή κάτω των 18... Οι πληροφορίες για τον αριθμό των εκτελεσθέντων ποικίλλουν. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θεωρείται ότι στη σφαγή του Κοντομαρίου εκτελέστηκαν εν ψυχρώ τουλάχιστον 23 κάτοικοι του χωριού. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι οι εκτελεσθέντες έφτασαν τους 60.


Φραντς-Πέτερ Βάιξλερ : Ο  Γερμανός... σωτήρας των Κρητικών

Τη σφαγή στο Κοντομαρί αποτύπωσε με το φωτογραφικό του φακό ο Φραντς-Πέτερ Βάιξλερ, ο οποίος ήταν πολεμικός ανταποκριτής στο Τμήμα Προπαγάνδας της Βέρμαχτ. Μερικούς μήνες αργότερα, ο Βάιξλερ απολύθηκε από το στρατό, κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία: Είχε βοηθήσει κάποιους Κρητικούς να γλιτώσουν, ενώ δημοσιοποίησε και κάποιες από τις φωτογραφίες της σφαγής. Μετά τη λήξη του πολέμου και την ήττα των ναζί, ο Βάιξλερ κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της Νυρεμβέργης. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το 1955 επισκέφτηκε το μαρτυρικό χωριό, οι κάτοικοι του οποίου δεν τον είχαν ξεχάσει και τον υποδέχτηκαν θερμά. Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα παρέμειναν θαμμένα στα συρτάρια των ομοσπονδιακών αρχείων της Δυτικής Γερμανίας μέχρι το 1980, οπότε και ανακαλύφθηκαν από τον Έλληνα δημοσιογράφο Βάσο Μαθιόπουλο.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1411646&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: