ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «χρηματοδοτεί βασανιστήρια»



Μετάφραση: Αλεξάνδρα Ζουμπαταίου από το The Electronic Intifada



Μια ομάδα διεθνών νομικών εμπειρογνωμόνων κατέληξε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί παράνομα Ισραηλινούς βασανιστές και αυτό πρέπει να σταματήσει.



Αναφέρουν ότι το πρόγραμμα LAW-TRAIN παραβιάζει τους κανονισμούς της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο επειδή ένας από τους συμμετέχοντες -το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ- «είναι υπεύθυνος ή συνεργός σε βασανιστήρια, άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου».

Το LAW-TRAIN ξεκίνησε τον Μάιο του 2015 με στόχο την «εναρμόνιση και ανταλλαγή τεχνικών ανάκρισης μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται για να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις της διεθνούς εγκληματικότητας».

Χρηματοδοτείται μέσω ενός ερευνητικού προγράμματος της Ε.Ε. που ονομάζεται «Ορίζοντας 2020», το οποίο έχει επίσης διοχετεύσει εκατομμύρια δολάρια στη βιομηχανία όπλων του Ισραήλ.

Εκτεταμένη χρήση των βασανιστηρίων

Το LAW-TRAIN περιλαμβάνει το Ισραηλινό Πανεπιστήμιο Μπαρ-Ιλάν, το ισραηλινό υπουργείο δημόσιας ασφάλειας, το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Βελγίου στο Λουβέν, το βελγικό υπουργείο Δικαιοσύνης, την παραστρατιωτική αστυνομία της Ισπανίας και την ρουμανική αστυνομία. Το συμβουλευτικό συμβούλιο της περιλαμβάνει την Ολλανδή εισαγγελέα Κορνήλια Γκέλντερμανς.

Επίσης, η Πορτογαλία είχε αρχικά εμπλακεί, αλλά αποσύρθηκε πέρυσι λόγω της αυξανόμενης αντίθεσης του κοινού στο ρόλο του Ισραήλ στο πρόγραμμα της Ε.Ε.

Το LAW-TRAIN είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 2018 και το ήμισυ του προϋπολογισμού, των περίπου 6 εκατομμυρίων δολαρίων, θα διατεθεί στους Ισραηλινούς συμμετέχοντες.

«Η χρήση βασανιστηρίων από τους Ισραηλινούς ανακριτές έχει τεκμηριωθεί εκτενώς στον διεθνή και ισραηλινό Τύπο και έχει επιβεβαιωθεί από διεθνείς ανακριτές και από τους ίδιους τους ισραηλινούς ερωτηθέντες», δήλωσε ο Μισέλ Γουέλμπροκ, συντάκτης της νομικής γνωμοδότησης και μέλος του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου. «Τον Ιούνιο του 2016, η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων, κατήγγειλε την χρήση βασανιστηρίων και των παράνομων, καταχρηστικών τεχνικών του Ισραήλ κατά τις ανακρίσεις από το προσωπικό της αστυνομίας και των φυλακών της».

Η γνώμη εγκρίνεται από 25 διεθνείς νομικούς εμπειρογνώμονες και νομικούς, συμπεριλαμβανομένων των πρώην ερευνητών των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ρίτσαρντ Φαλκ και Τζον Ντουγκάρντ, και του Λώρενς Γιαν Μπρίνκχορστ, πρώην Ολλανδού αντιπροέδρου και πρώην γενικού διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Ισραήλ έχει τεκμηριωμένο ιστορικό βασανιστηρίων -μεταξύ άλλων και εναντίον παιδιών- και έχει αποτύχει συστηματικά να διερευνήσει καταγγελίες κατάχρησης.

Διαμαρτυρία στη Γαλλία

Ενώ κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. «αγκαλιάζουν» το καθεστώς κατοχής, απαρτχάιντ και αποικιοκρατίας του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων, οι Ευρωπαίοι πολίτες συνεχίζουν να παροτρύνουν το τέλος αυτής της συνέργειας.

Οι ακτιβιστές της BDS France πραγματοποίησαν αυτή τη διαμαρτυρία έξω από το σταντ της ισραηλινής εταιρείας κατασκευής όπλων Elbit Systems, στο αεροδρόμιο του Παρισιού το Σάββατο.

Οι διαδηλωτές του βίντεο παριστάνουν τους νεκρούς και κρατούν ένα πανό που καταγγέλλει το Ισραήλ για τη δοκιμή των όπλων του στους Παλαιστίνιους.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν εμπάργκο όπλων, τερματισμό της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ και στήριξη της εκστρατείας μποϊκοτάζ.

Η εταιρεία Elbit είναι σημαντικός κατασκευαστής αεροσκαφών που το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει για να σκοτώσει Παλαιστίνιους πολίτες. Επιπλέον είχε συμβόλαιο με τη διοίκηση του προέδρου Ομπάμα για την παροχή τεχνολογίας επιτήρησης κατά μήκος των συνόρων μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού.

Η Elbit υπήρξε, επίσης, μεγάλος αποδέκτης κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: info-war.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: