ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

"'Έφαγες κάτι κακό και αρρώστησες; Απόδειξε το αν θες να κάνουμε έλεγχο"...




Του Χριστόφορου Παπαδάκη 





Όταν η σημερινή κυβέρνηση (αναφέρομαι και στα δύο κόμματα) ήταν στην αντιπολίτευση με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην εξουσία, είχαν στην κυριολεξία "κράξει" την τότε προσπάθεια για διάθεση στην αγορά ακόμα και ληγμένων τροφίμων για να μπορούν, λέει, να τα αγοράζουν οι φτωχοί...φτηνότερα... Σήμερα, ως κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ καταργούν εντελώς τον έλεγχο στα τρόφιμα, εισάγοντας ένα καθεστώς, που μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπάρχει. 

Το σημερινό ρεπορτάζ στη "Ν.Κρήτη" αναφέρομαι στη πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση και πραγματικά θα περιμέναμε, μετά την αποκάλυψη αυτή, να δούμε αντιδράσεις των εμπλεκόμενων φορέων...

Το σημερινό ρεπορτάζ

"Έφαγες σκουπίδια; Έπαθες γαστρεντερίτιδα; Δηλητηριάστηκες; Απόδειξε το κι εμείς θα ξεκινήσουμε...τον έλεγχο για να διαπιστώσουμε αν έχεις δίκιο και ποιος ευθύνεται", είναι το μήνυμα που στέλνει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους καταναλωτές της χώρας μας, μέσα από νομοθέτημα που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ΤΤΙΡ και του ΟΟΣΑ και που πέρυσι εισήχθη για διαβούλευση τον Δεκαπενταύγουστο (!) και ψηφίστηκε στη Βουλή. 



Το συγκεκριμένο "τερατούργημα" φέρει τις υπογραφές του Γιώργου Σταθάκη και της Θεοδώρας Τζάκρη που ήταν τότε οι αρμόδιοι υπουργοί και τίθεται σε εφαρμογή από τον σημερινό αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, καταργώντας την ευρωπαϊκή αρχή Προφύλαξης των πολιτών και εισάγοντας την Αρχή Απόδειξης της Βλαπτικότητας που επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής!

Σκάνδαλο διατροφικής, πολιτικής και οικονομικής σημασίας. Δηλαδή, θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους, για τα συμφέροντα των πολυεθνικών βιομηχανιών τροφίμων, νόμοι διατροφικής προφύλαξης, αφού στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων κοινής εστίασης, ο πολίτης καλείται πλέον να αποδείξει τη βλαπτικότητα αυτού που επέλεξε να καταναλώσει και όχι οι Αρχές Προστασίας.
Το βασικό χαρακτηριστικό στο σχέδιο νόμου: «Νέο Θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» είναι η κατάργηση της άδειας λειτουργίας – καταλληλότητας στο όνομα δήθεν της απλοποίησης του συστήματος αδειοδότησης ή εξάλειψης της γραφειοκρατίας για άμεσες επενδύσεις. Αρκεί πλέον μια γνωστοποίηση για την έναρξη σε όλους τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριοποίησης εργαστηρίων, μεταποίησης, βιομηχανιών τροφίμων, ποτών και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Καταργείται κάθε μορφή ελέγχου, προϋπόθεση έναρξης, με την εκ των υστερών σε πραγματικό χρόνο λειτουργίας διενέργεια από τις αρμόδιες αρχές.
Όσο κι αν διέψευδε, τότε, η κ. Τζάκρη ότι δεν χρησιμοποιήθηκε το οπλοστάσιο της ΤΤΙΡ, το γεγονός ότι για αυτό το νομοσχέδιο ζητήθηκε η συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων διεθνών θεσμών, λέει πολλά…

"Θα μας ταϊζουν ανεξέλεγκτα"

Την υπόθεση αυτή, σχολιάζει στη "Ν.Κρήτη" συμφωνώντας με τις διαστάσεις που βάζουμε, ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και των Ελλήνων Χημικών και σημερινός επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ερευνών "Δημόκριτος" Νίκος Κατσαρός, που ξεκαθαρίζει ότι εκτός από την περίφημη ΤΤΙΡ (Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων), φαίνεται πως εδώ υπάρχουν και οι εντολές του ΟΟΣΑ.

"Ο νόμος αυτός προστατεύει στην ουσία τον παραγωγό και τις εταιρείες και αφήνει εντελώς απροστάτευτο τον καταναλωτή. Λέει δηλαδή στον παραγωγό και την εταιρεία, "βγάλε το προϊόν στην αγορά χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος προκαταρκτικά και αν καταναλωτές πάθουν κάτι ή αν βρούμε κάτι...κατά λάθος σε ένα ράφι, τότε θα κινείται ο μηχανισμός"...

Στο σημείο αυτό, δίνει και κάποια παραδείγματα ο γνωστός επιστήμονας. "Θα πηγαίνεις στο ράφι ενός σούπε μάρκετ και θα παίρνεις κάποιο προϊόν. Αν από την κατανάλωση του πάθεις μια γαστρεντερική διαταραχή και το καταγγείλεις, τότε κινούνται οι μηχανισμοί ελέγχου, ελέγχουν και το σούπερ μάρκετ και τον παραγωγό, αλλά τότε μόνο. Ενώ τώρα, εάν δεν ελεγχθεί ένα εστιατόριο ας πούμε, δεν παίρνει άδεια λειτουργίας. Δεν ανοίγει. Εάν δεν ελεγχθεί μία εταιρεία παραγωγής τροφίμων, δεν μπαίνει μπροστά"...

Όπως επισημαίνει ο Νίκος Κατσαρός, "αυτό το καθεστώς που έρχεται σήμερα στη χώρα μας, είναι το ίδιο που ισχύει ήδη στις ΗΠΑ όπου οι πολυεθνικές είναι τόσο ισχυρές που είναι πάνω ακόμα και από το κράτος πρόνοιας"...

Αλλά ακόμα και αν γίνει η καταγγελία από τον καταναλωτή ότι υπάρχει αλλοιωμένο τρόφιμο ή ότι έπαθε κάτι από τρόφιμο, θα έχει μία περιορισμένη δυνατότητα να βρει το δίκιο του. Όπως εξηγεί ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, "αν ο καταναλωτής πάει σε ένα εστιατόριο και πάθε κάτι. Ή αγοράσει ένα αναψυκτικό και βρει ένα ποντίκι μέσα και το καταγγείλλει, κινείται ο ελεγκτικός μηχανισμός και ενημερώνεται ο καταναλωτής μετά από τρία - τέσσερα χρόνια, αν βρεθεί άκρη για το τι έχει συμβεί"!


Καταργούνται και οι βεβαιώσεις

Αλλά υπάρχει και μία άλλη βασική παράμετρος. Πέραν της κατάργησης της Αρχής Προστασίας είναι όσα επίσης σημαντικά καταργούνται, όπως η βεβαίωση από τις αρμόδιες Αρχές υγειονομικής καταλληλότητας στον τομέα παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων.
Όταν η προηγούμενη συγκυβέρνηση προσπαθούσε να μας επιβάλλει τα ληγμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ σήκωναν το λάβαρο της επανάστασης. Και σήμερα, φέρνουν ένα νόμο, πολύ χειρότερο από εκείνον, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ!

Προϊόντα ζωικής προέλευσης (για παράδειγμα μέλι, τυρί, λουκάνικα, σαλάμι, κονσέρβες ψαριού) ή φυτικής προέλευσης προϊόντα (όπως χυμοί φρούτων, ντομάτας, κομπόστες, λάδι) και τα τυποποιημένα προϊόντα (όπως ξηροί καρποί, ψωμί, κρουασάν, σνακ, σοκολάτες, παγωτά, έτοιμο φαγητό) θα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, ελεύθερα προς κατανάλωση, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα κατόπιν καταγγελίας από καταναλωτές για την ακαταλληλότητα τους!
Παρόμοια λογική θα ισχύσει στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή μεταποίησης τροφίμων πριν την έναρξη λειτουργίας τους. Για παρέδειγμα, καταργείται η άδεια ίδρυσης και ελέγχου για παράδειγμα της Κτηνιατρικής Αρχής.

Κι ενώ με την σημερινή νομοθεσία, ο επιχειρηματίας είναι υποχρεωμένος για μυοκτονίες, απεντομώσεις, απολυμάνσεις, τήρηση αρχείων προμηθευτών, ημερομηνίες αγοράς προϊόντων με πιστοποιήσεις καταλληλότητας υλικών και τροφίμων. Ταυτόχρονα υποχρεούται να δηλώνει πώς θα επεξεργαστεί και πού θα διαθέσει τα απόβλητα της παραγωγικής διαδικασίας. Πλέον με το νέο νόμο τα προϊόντα πριν φτάσουν στον καταναλωτή, μπορεί να έχουν δεχτεί επισκέψεις...κατσαρίδας ή ποντικού και κανείς να μην το έχει πάρει χαμπάρι!

Εξάλλου, η αρμόδια ελεγκτική αρχή του γνωστού ΕΦΕΤ, που εξέδιδε το Κωδικό Έγκρισης δεν θα υφίσταται, αφού καταργείται η Αρχή Διασφάλισης υγιεινής των τροφίμων ή των τελικών προϊόντων προς κατανάλωση.

Η Αρχή της Ιχνηλασιμότητας με ημερομηνίες, είδος, ποσότητα προϊόντος, τροφίμου, ο αριθμός παρτίδας, ημερομηνία παραγωγής, καταργείται. Σε μια δηλητηρίαση θα είναι παντελώς άγνωστο ποιος είναι ο υπαίτιος. Ενώ θα διατίθενται πλέον πάρα πολύ εύκολα τα, κατά τα άλλα απαγορευμένα, γενετικά μεταλλαγμένα υλικά ή υποπροϊόντα στη διαδικασία παράγωγης ή μεταποίησης και ουδείς θα το αντιλαμβάνεται για να βάζει φρένο σε αυτά.

Καταλήγοντας, ο Νίκος Κατσαρός, καλεί όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας να αντιδράσουν αφού στην πράξη αποδυναμώνεται ο ρόλος τους. Και βέβαια να αντιδράσουν και οι καταναλωτικές οργανώσεις και κάθε εμπλεκόμενος φορές, "γιατί καταργείται στην ουσία το κράτος Πρόνοιας"....
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1411881&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: