ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Χάνονται οι επιδοτήσεις χιλιάδων παραγωγών



ΡΕΠΟΡΤΑΖ Χριστόφορος Παπαδάκης

Εκατό χιλιάδες παραγωγοί στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι 10 χιλιάδες προέρχονται από το νομό Ηρακλείου, παρότι λήγει και η τελική προθεσμία στις 15 Ιουνίου, δεν έχουν ενεργοποιήσει μέχρι σήμερα τα δικαιώματά τους. Στις 9 Ιουνίου λήγει και η προθεσμία για τις μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων.



Όπως όλα δείχνουν, ένα μεγάλο μέρος του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της χώρας δεν έχει πειστεί από τις εκάστοτε "διαβεβαιώσεις" των συναρμόδιων υπουργείων και μάλλον που θα προτιμήσει να χάσει τα δικαιώματα απ' το να θέσει σε κίνδυνο το 60% της σύνταξης, ενώ ανάμεσα σε αυτούς είναι και εκείνοι που δεν ανήκουν στον ΟΓΑ, έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τα μέσα Μαΐου 2016 και ως εκ τούτου επιλέγουν... ολόκληρη τη σύνταξη!

Εκατομμύρια ευρώ - με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα - φαίνεται ότι θα χαθούν από τις τσέπες δεκάδων χιλιάδων παραγωγών. Ως εκ τούτου θα καταλήξουν στο Εθνικό Απόθεμα και από 'κει θα μοιραστούν, κατά τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΠΕΚΕΠΕ, σε άλλους παραγωγούς, με τους νέους αγρότες, θεωρητικά, να έχουν την πρώτη προτεραιότητα.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πρόσφατες διαβεβαιώσεις, από τα δικαιώματα των παραγωγών της χώρας έχουν γίνει και οριζόντιες περικοπές προκειμένου να πάνε για την πληρωμή των χαμένων δικαιωμάτων της φόρμας 6. Τo ερώτημα είναι βέβαια, γενικότερα, με ποια κριτήρια και μέσα από ποιες διαδικασίες θα γίνει η κατανομή των χρημάτων που θα χάσουν - όπως όλα δείχνουν - πάρα πολλοί παραγωγοί και σίγουρα όχι βέβαια επειδή... οι ίδιοι το επέλεξαν...


«Μας εμπιστεύονται ξανά»

Τα στοιχεία αυτά κατέθεσε στη "Νέα Κρήτη" χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης, που αντιθέτως για το νομό Ηρακλείου δηλώνει με ικανοποίηση ότι στην ΕΑΣΗ έχει ενεργοποιήσει ένας κόσμος που αντιπροσωπεύει το 80% των παραγωγών της οργάνωσης. Από τους παραγωγούς που ενεργοποιούσαν μέχρι πέρυσι, περίπου 15.000 ενεργοποιούν φέτος είτε μόνοι τους, είτε μέσω άλλων φορέων τα δικαιώματά τους. Και από τους υπόλοιπους, έχει ενεργοποιήσει το 80%, ποσοστό που, με βάση όσα ισχύουν πανελλαδικά, θεωρείται αρκετά υψηλό και δείχνει ότι η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου θα προλάβει και θα ενεργοποιήσει μέχρι τις 15 του μήνα που λήγει και η σχετική προθεσμία.

«Σε όλη την επικράτεια έχει ενεργοποιήσει τα δικαιώματά του περίπου το 65% του κόσμου. Εμείς έχουμε περάσει το 80%. Η Ένωση Ηρακλείου είναι πρώτη σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ο κόσμος για άλλη μια χρονιά μάς εμπιστεύτηκε και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Είναι τιμή για την Ένωση, είναι τιμή για το Τμήμα των Επιδοτήσεων της ΕΑΣΗ», λέει στη "Ν.Κ." ο Ανδρέας Στρατάκης. «Για τους παραγωγούς, αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι η Ένωση Ηρακλείου αποτελεί την πιο σίγουρη επιλογή για να γίνουν όλα σωστά», προσθέτει ο συνεταιριστής.

Από 'κει και πέρα ξεκαθαρίζει ότι οι παραγωγοί μπορούν να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους μέχρι τις 15 Ιουνίου. Και να μεταβιβάσουν τα δικαιώματά τους μέχρι τις 9 του μήνα. «Εμείς συνεχίζουμε να είμαστε πρωί-βράδυ ανοιχτά στο κεντρικό μας κτήριο στην 62 Μαρτύρων και τα Σάββατα. Στα υποκαταστήματα στο Καστέλι, τον Πύργο και το Αρκαλοχώρι είμαστε από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα και τα Σάββατα. Και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση από 'δω και πέρα»...


Τα "μπερδέματα" συνεχίζονται

Βέβαια, δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η εικόνα σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους, ενώ η πρόσφατη ανακοίνωση ότι δεν έχουν δικαίωμα αποδοχής δικαιωμάτων όσοι δεν είναι ενεργοί αγρότες έχει δημιουργήσει νέα μπερδέματα και νέα ανασφάλεια στον κόσμο. «Σε ό,τι αφορά εμάς», όπως λέει στην εφημερίδα μας ο Ανδρέας Στρατάκης, «διαβεβαιώνουμε τον κόσμο ότι δε θα έχουμε απώλειες δικαιωμάτων λόγω τέτοιων αποκλεισμών. Τα κριτήρια του ενεργού αγρότη είναι τέτοια που δε θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Τουλάχιστον η ΕΑΣΗ δε θα αφήσει να μείνουν χωρίς δικαιώματα παραγωγοί γι' αυτό το λόγο».
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1411759&srv=149

Δεν υπάρχουν σχόλια: