ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Στους δρόμους και πάλι οι αγρότες


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Στους δρόμους βγαίνουν οι αγρότες, χωρίς να δείχνουν την παραμικρή διάθεση να περιμένουν την υλοποίηση χθεσινών κυβερνητικών δεσμεύσεων στη Βουλή, για τις οποίες οι εκπρόσωποί τους δηλώνουν ότι απλά ειπώθηκε «μια απ' τα ίδια», με το χρόνο καταβολής των επιδοτήσεων να είναι και πάλι το μόνο «σίγουρο επίτευγμα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.



Οι μόνες "νέες" υποσχέσεις του πρωθυπουργού αφορούν στην υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης των γαλακτοκομικών προϊόντων, σε υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές, στην επανεξέταση της μείωσης του ΕΦΚ στο κρασί και του ΕΝΦΙΑ στις αγροτικές εγκαταστάσεις και στο εργόσημο για την οικογενειακή εργασία.

Αναλυτικότερα, χθες στη Βουλή, εκτός από αυτές τις δεσμεύσεις, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ακολουθεί στρατηγική που στοχεύει να εκβιάσει σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες, και πρόσθεσε ότι δεν είναι ειλικρινές το ενδιαφέρον των κομμάτων που κυβέρνησαν για τους αγρότες. «Γνωρίζουμε όλοι τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφάρμοσαν τις τελευταίες δεκαετίες ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Μια πολιτική που μετέτρεψε μια σειρά από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς σε τόπους διαφθοράς», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως «βασικοί κερδισμένοι από την πολιτική αυτή ήταν τα κόμματα που κυβέρνησαν και τα πελατειακά δίκτυα που έστησαν, γεγονός που οδήγησε στο να πάψει η χώρα να παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα ποιότητας».

Και συνέχισε αναφέροντας: «Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Δεν έπεσε η ανάπτυξη από τον ουρανό, υπήρχε σχέδιο», ανέφερε, ενώ κάνοντας έναν απολογισμό των ενεργειών της κυβέρνησης σε ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο είπε: «Η κυβέρνησή μας δεσμεύτηκε σε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα για τους αγρότες. Και το κάναμε πράξη. Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά αφορολόγητο όριο για τους αγρότες. Η θέσπιση του αφορολόγητου αφορά το 95% των αγροτών. Αυτή η πλειοψηφία δε θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο το 2017».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε από το βήμα της Βουλής την αποφασιστικότητά του να συγκρουστεί με τις παθογένειες του παρελθόντος. «Θέλουμε το συνεργατισμό εργαλείο άσκησης της αγροτικής μας πολιτικής. Δε θέλουμε τους συνεταιρισμούς δίκτυο πελατειακών σχέσεων, αλλά εργαλείο που θα συμβάλει στο σπάσιμο των καρτέλ», είπε, και εξήγγειλε ειδική παρέμβαση για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά, ενώ ανακοίνωσε ότι άμεσα υπογράφεται υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές και επανεξετάζεται η μείωση του ΕΦΚ στο κρασί και του ΕΝΦΙΑ στις αγροτικές εγκαταστάσεις και η χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία.


Οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, ανέπτυξε συγκεκριμένες θεσμικές δράσεις και στόχους που θα υλοποιήσει το κόμμα του ως αυριανή κυβέρνηση: «Ενθαρρύνουμε», όπως είπε, «τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν, όπως προβλέπει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς». «Ενεργοποιούμε αμέσως», είπε παρακάτω, «όλα τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν σε επενδύσεις ιδιωτών, αγροτών και συνεταιρισμών και συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων μέσω της αγροτικής εκπαίδευσης και καινοτομίας».

Ως τρίτη δέσμευσή του ανέφερε: «Διασφαλίζουμε εγγυητικά κεφάλαια, δανειοδότηση και επαρκή χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα. Για το σκοπό αυτό, συνεργαζόμαστε με ελληνικές και διεθνείς τράπεζες και οργανισμούς για εγγυήσεις, χρηματοδότηση, νέα δάνεια και επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, συνεχίζουμε και επαυξάνουμε τη λειτουργία της επιτυχημένης κάρτας του αγρότη».

Ως τέταρτη δέσμευση είπε για «την προώθηση της παρουσίας του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, ειδικά για τις ζημιές που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές, συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ».

Εξάλλου, «επιταχύνουμε και ολοκληρώνουμε», όπως είπε, «τη διαδικασία καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή. Προβλέπουμε την αξιοποίηση των γεωργικών αποβλήτων και υπολειμμάτων, είτε για ενέργεια, είτε για περαιτέρω αξιοποίηση».

Ως έκτη δέσμευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Συνδέουμε την αγροτική παραγωγή με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως τον τουρισμό και την εστίαση, τη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών φυτών, τη χημική βιομηχανία και τη βιομηχανία τροφίμων».

Για την κτηνοτροφία ανέφερε: «Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ελληνική ορεινή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων όπου έχουμε στρατηγικό πλεονέκτημα στο γάλα, στη φέτα και στο κρέας. Αξιοποιούμε τις δυνατότητες ανάπτυξης πιστοποιημένων προϊόντων με βάση το αίγειο γάλα».

Και τέλος είπε: «Δημιουργούμε Εθνικό Αγροτικό Επιμελητήριο κατά τα πρότυπα της Γαλλίας. Σκοπός του Επιμελητηρίου είναι να αναλάβει το θεσμικό ρόλο της εκπροσώπησης των παραγωγών. Θα συνδιαλέγεται για όλα τα θέματα που αφορούν τους αγρότες με την κρατική Αρχή, με πρώτη προτεραιότητα την καθιέρωση πιστοποίησης για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. Σταματά, λοιπόν, οριστικά το φαινόμενο της άναρχης διαβούλευσης της κυβέρνησης με τα εκάστοτε "μπλόκα αγροτών"».

Εξάλλου, μίλησε για μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%. Είπε ότι θα καταργήσει το φόρο στο κρασί, ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια και ότι θα μειώσει το φόρο των επιχειρήσεων, άρα και των αγροτικών, από το 29% στο 20%.

Με ικανοποίηση παρακολούθησαν την ομιλία του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή, για το Αγροτικό, στελέχη της Γραμματείας Αγροτικού του κόμματος που έφτασαν χθες νωρίς το πρωί απ' όλη την Ελλάδα.


Ρεσιτάλ... Αποστόλου

Για άλλη μια φορά, "ρεσιτάλ" έδωσε ο Βαγγέλης Αποστόλου, χθες στη Βουλή, αφού δε δίστασε να πει επί λέξει... «Οι Έλληνες αγρότες, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία, πάνε καλά»!

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεταξύ των άλλων, είπε ότι όλοι οι αγρότες έχουν προβλήματα στην Ε.Ε., αλλά οι Έλληνες αγρότες, ειδικά αυτή την περίοδο, έχουν λιγότερα προβλήματα από πολλούς άλλους συμπολίτες μας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, τα στοιχεία της Eurostat για το εισόδημα δείχνουν ανοδική τροχιά το 2015, και φαίνεται ότι θα υπάρχει και το 2016. Το ίδιο δείχνουν και τα στοιχεία του ΥΠ.ΟΙΚ. για το ακαθάριστο εισόδημα που δήλωσαν οι αγρότες: από 4,87 δισ. ευρώ το 2014, στα 5,28 δισ. ευρώ το 2015.

Ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία του Έλληνα αγρότη. Όπως τόνισε, θα επιστραφεί στο 95% των αγροτών η προκαταβολή φόρου ύψους 66,7 εκατ. ευρώ, που ήδη έχουν καταβάλει, ενώ ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις στις οποίες εφαρμόζεται το τεκμήριο διαβίωσης στους αγρότες.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, χαρακτήρισε ιστορική την ημέρα που θεσπίστηκε εθνική σύνταξη για τους αγρότες. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα με την πληρωμή των εισφορών του β' εξαμήνου του 2016, και θα αντιμετωπιστεί με τη μεταφορά τους στο β' εξάμηνο του 2017.

Για το ζήτημα της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, ο κ. Αποστόλου είπε ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε την ομαλή καταβολή των ενισχύσεων νοικοκυρεύοντας όλες τις παλιές εκκρεμότητες, ζήτησε όμως να γίνει κατανοητό από τους αγρότες ότι τα συγκεκριμένα χρήματα προέρχονται από ένα ταμείο όπου συμβάλλουν όλες οι χώρες της Ε.Ε. και στη σχέση αυτή η χώρα μας είναι κερδισμένη.

«Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αγροτικός χώρος πάει καλά και έχει τις δυνατότητες να αποτελέσει το εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», κατέληξε ο υπουργός.


Πρωτοβουλία Γεννηματά

Το αγροτικό ζήτημα συζητήθηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά. Στην ομιλία της η ίδια τόνισε ότι την πρωτοβουλία ως Δημοκρατική Συμπαράταξη την πήρε γιατί «για εμάς ο πρωτογενής τομέας αποτελεί προτεραιότητα. Είναι βασικός πυλώνας του νέου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης, που πρέπει να στηρίζεται στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

Η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Αγρότες και κτηνοτρόφοι δοκιμάζονται. Η απογοήτευση είναι διάχυτη σε όλη την ελληνική περιφέρεια.

Εμείς, κύριε Τσίπρα, δεν πηδήξαμε στα τρακτέρ για να λαϊκίσουμε όπως εσείς στο παρελθόν.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜ.ΑΡ. έχουμε σταθερούς και ακλόνητους δεσμούς με τον παραγωγικό κόσμο της υπαίθρου: τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, τις οργανώσεις των παραγωγών, τη μεταποίηση και τους εξαγωγείς, που στηρίχθηκαν από εμάς μέσα στην κρίση και στήριξαν την οικονομία στην ελληνική ύπαιθρο. Έδωσαν δουλειά και εισόδημα σε μια σειρά κρίσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων που εμπλέκονται ή έχουν συνάφεια με τον πρωτογενή τομέα».


Έτοιμα τα τρακτέρ

Την ίδια ώρα, όμως, οι αγρότες της Κρήτης και άλλων περιοχών της χώρας ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους, αρχίζοντας κινητοποιήσεις από το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Καζαντζάκη και Αρχανών και η Επιτροπή Αγώνα Αρκαλοχωρίου, ως μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, προχωρούν στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ηρακλείου, ενώ ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων την ίδια ώρα θα αποκλείσει τον κόμβο Πραιτωρίων στα Πεζά και στις 12 το μεσημέρι οι Σύλλογοι του νομού Χανίων θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Τα αιτήματα που θέτουν είναι, μεταξύ άλλων, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της Ε.Ε., φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες στο 45%, κατάργηση λογιστικών βιβλίων σε αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ, κατάργηση των χαρατσιών, ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ κ.ά.


Σκληρή γλώσσα από τον πρόεδρο της ΟΑΣΝΗ


«Εκτός τόπου και χρόνου ο υπουργός»

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, για να σχολιάσει κυρίως τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης.

«Συνεχίζει ακόμα να είναι εκτός τόπου και χρόνου και, δυστυχώς, ο πρωθυπουργός τον έχει ακόμα δίπλα του, αποπροσανατολίζοντας τον κόσμο, και τον ίδιο ακόμα τον πρωθυπουργό, με λανθασμένα στοιχεία»...

Μάλιστα, στο σημείο αυτό απάντησε στα περί επιστροφής της προκαταβολής φόρου των αγροτών, λέγοντας: «Λογικό είναι να πάρουν πίσω την προκαταβολή φόρου οι αγρότες, αφού φέτος λόγω των ζημιών δεν είχαν παραγωγή και δεν έχουν εισόδημα να δηλώσουν και να ξεπεράσουν το αφορολόγητο. Και το μόνο που θα τους μείνει για να φορολογηθούν θα είναι το τεκμήριο».

Όσο για την κάρτα του αγρότη που επικαλούνται τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Αποστόλου, ο Γιώργος Τζωρτζάκης λέει πως πρόκειται για διασφαλισμένα χρήματα, που έχουν επιτόκιο 4%, ενώ θα έπρεπε το επιτόκιο να είναι 0%. Και επειδή για να ενεργοποιηθεί η κάρτα θα πρέπει να ενεργοποιήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τη δήλωση ΟΣΔΕ του αγρότη, που γίνεται γύρω στο Νοέμβριο, στην ουσία αυτή η κάρτα του αγρότη δεν υπάρχει!

Ο συνδικαλιστής καταλήγει λέγοντας ότι ακόμα και στο θέμα που σχετίζεται με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών η σημερινή κυβέρνηση έκανε χειρότερη την κατάσταση σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο Σκανδαλίδη.


ΤΥΜΠΑΚΙ


Οργανώνονται στα κηπευτικά

Στο μεταξύ, χθες, πραγματοποιήθηκε στο Τυμπάκι σύσκεψη πέντε Αγροτικών Συλλόγων της νότιας Κρήτης που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κηπευτικών.

Εκεί τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα των συγκεκριμένων προϊόντων και αποφασίστηκε ευρύ κάλεσμα για να μια νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Στη νέα συνάντηση στόχος θα είναι να μετάσχουν όσο γίνεται περισσότεροι Αγροτικοί Σύλλογοι, όπου και θα τεθεί το ζήτημα της ίδρυσης Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων σε επίπεδο Κρήτης, ενώ θα ληφθεί και απόφαση κινητοποιήσεων.

Στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων Τυμπακίου, Σητείας, Ιεράπετρας και δύο από τις νότιες περιοχές του νομού Χανίων.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1381023&srv=364

Δεν υπάρχουν σχόλια: