ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης
"Παγωμένες μέρες" επικρατούν και για τις τιμές παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου, αφού οι αγοραπωλησίες είναι μειωμένες λόγω της άρνησης των περισσότερων παραγωγών να "κόψουν" λάδι, περιμένοντας ότι οι τιμές θα ανέβουν ακόμη πιο πάνω, κάτι όμως που θεωρείται ως τακτική λανθασμένη, αφού όσο δεν τροφοδοτείται ομαλά η αγορά, δημιουργούνται διάφορα προβλήματα.
Την ίδια ώρα, οι Ιταλοί δεν αγοράζουν από την Ελλάδα, για να δημιουργήσουν έτσι μια τεχνητή κρίση, με στόχο να ρίξουν τις τιμές, εκβιάζοντάς μας ότι διαφορετικά δε θα απορροφήσουν την υπόλοιπη παραγωγή μας!
«Αυτοί που έχουν λάδι και δεν πουλούν φαίνεται πως δεν έχουν ανάγκη. Τι να πω;», σχολιάζει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης. «Εγώ ξέρω πολύ κόσμο που, μόλις ανακοινώθηκαν οι τιμές στα 3,40 και στα 3,50 ευρώ το κιλό, πήγαν και το τιμολόγησαν, για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες τους τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τώρα, αν με τις σημερινές τιμές των 3,50 ευρώ το κιλό υπάρχουν παραγωγοί που δεν έχουν ανάγκη και το κρατούν, περιμένοντας να αυξηθεί κι άλλο η τιμή, τότε το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι... χαίρομαι γι' αυτό», τονίζει χαριτολογώντας ο συνεταιριστής.
Αλλά και ως ελαιοπαραγωγός, ο Ανδρέας Στρατάκης λέει ότι «η σημερινή τιμή των 3,50 ευρώ το κιλό είναι μια καλή τιμή. Θα πει κανείς, "μπορούσε να είναι και καλύτερη". Ναι, θα μπορούσε. Αλλά δεν παύει να είναι μια "σοβαρή" τιμή. Τώρα, γιατί δεν τιμολογεί ο κόσμος, αυτό είναι κάτι που αφορά τον κάθε παραγωγό ξεχωριστά».
Ο κ. Στρατάκης πάντως ξεκαθαρίζει ότι στις εγκαταστάσεις της η ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ δεν έχει φέτος "άκοπα" λάδια, δεδομένου ότι εμπορεύεται μόνο τυποποιημένο λάδι και δεν εξάγει καθόλου χύμα ποσότητες, όπως ακριβώς ανακοινώθηκε από την αρχή της φετινής ελαιοκομικής περιόδου. Αυτό σημαίνει ότι μόλις αγοράζει λάδι η εταιρεία (στην οποία συμμετέχει και η ΕΑΣΗ), το τυποποιεί και το εμπορεύεται τυποποιημένο στις αγορές, όχι μόνο του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού της χώρας μας, κάτι που επαναλαμβάνει σήμερα ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ.
«Χρυσή συμφωνία»
Η ΕΑΣΗ, εξάλλου, ήδη από τις αρχές του χρόνου τροφοδοτεί εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην εσωτερική αγορά, με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, συνολικής αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ. Πρόκειται, όπως αποκαλύπτει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της οργάνωσης, για μια μεγάλη ποσότητα τυποποιημένου ελαιολάδου, που φεύγει από τις εγκαταστάσεις του τυποποιητηρίου ελαιολάδου της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου.
«Εμείς πλέον μέσα από την εταιρεία μας, την ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ, μόλις παραλάβουμε λάδι το τιμολογούμε αμέσως. Δεν υπάρχουν "άκοπα" λάδια σε μας. Αυτά που γίνονταν μια φορά κι έναν καιρό δε γίνονται πλέον», καταλήγει ο συνεταιριστής.
«ΔΕΝ ΠΟΥΛΟΥΝ»
«Οι παραγωγοί περιμένουν»
«Οι παραγωγοί δεν πουλούν. Έτσι δε γίνονται εμπορικές πράξεις. Και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπάρχει εξέλιξη των τιμών. Η τιμή κυμαίνεται από 3,30 μέχρι 3,60 ευρώ το κιλό», λέει στη "Νέα Κρήτη" και ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης.
Ο συνεταιριστής εκτιμά ότι υπάρχουν λάδια που δεν είναι πολλά ακόμα στο νησί μας, τόσο στα ελαιουργεία "άκοπα", όσο και στα σπίτια των παραγωγών. Από 'κει και πέρα, δεν υπάρχουν εκτιμήσεις, όπως λέει, για τις ποσότητες αυτές σε επίπεδο Κρήτης.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1380546&srv=127
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου