ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Στο Υπουργείο Εργασίας ο ξυλοδαρμός της συνδικαλίστριας -video


ΣΧΟΛΙΟ KIVOTOSBLOG: 
Στον υπουργό της Αντεργασίας το θέμα του ξυλοδαρμού. Και όχι στον υπουργό "Εργασίας". Αυτή είναι η πραγματικότητα...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικόλας Αγγελίνος

Μέχρι το υπουργείο Εργασίας έφτασε ο ξυλοδαρμός του στελέχους του ΠΑΜΕ Ελευθερίας Χρυσού, η οποία δέχτηκε επίθεση από εργοδότη μέσα στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης για εργατική διαφορά.



Την ίδια ώρα και ο  Σύνδεσμος Πωλητών Πετρελαιοειδών Ν.  Ηρακλείου με ανακοίνωση του καταδικάζει  το περιστατικό της  επίθεσης  εκπροσώπου επιχείρησης υγρών καυσίμων σε βάρος εργαζομένης στην Επιθεώρηση Εργασίας Ηρακλείου  και τάσσεται ενάντια σε  κάθε μορφή βίας  και παραβίασης των κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ>> ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΧΡΥΣΟΥ: Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΕ ΧΤΥΠΟΥΣΕ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ
Για αναίτια και βάναυση χειροδικία κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας αναφορικά με το πρωτοφανές συμβάν εργοδοτικής βίας που σημειώθηκε, μάλιστα, μπροστά στα μάτια του προϊστάμενου της Επιθεώρησης Εργασίας, στο Ηράκλειο. «Κατόπιν καταγγελίας της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, σύμφωνα με την οποία τοπική επιχείρηση δεν κατέβαλε στους εργαζομένους της το Δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων 2016, το επίδομα αδείας 2016, καθώς και ότι ο εργοδότης είχε αποσπάσει υπογραφές εργαζομένων σε εκκαθαριστικά σημειώματα μισθοδοσίας έπειτα από απειλή απόλυσης, το τοπικό Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ηρακλείου προέβη σε τριμερή συνάντηση την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017.

Από την έναρξη της διαδικασίας ο εκπρόσωπος της εργοδότριας εταιρείας επεδείκνυε επιθετική συμπεριφορά και όταν η διαδικασία έφτασε στο τέλος της χειροδίκησε αναίτια και με βάναυσο τρόπο σε βάρος της συνδικαλίστριας εκπρόσωπου της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου», αναφέρεται - μεταξύ άλλων - στην ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία κλείνει λέγοντας ότι, «σε μια περίοδο που η ανάσχεση της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας, το ΣΕΠΕ παρεμβαίνει ενεργητικά, αξιοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει, για να τεθεί φρένο σε ακραία φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας».

Επίσης  οι συνδικαλιστικοί φορείς της Κρήτης καταδικάζουν σύσσωμοι το συμβάν, κάνοντας λόγο, επιπρόσθετα, για αυξανόμενα κρούσματα εργοδοτικής βίας, αλλά και για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης εργαζόμενων γυναικών.




Κυβερνητικές ευθύνες

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες η ίδια η Ελευθερία Χρυσού, μαζί με άλλα συνδικαλιστικά στελέχη, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, παρουσιάστηκε πιο αποφασισμένη από ποτέ. «Ποιος δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας για να έχει τόσο θράσος, ώστε να χτυπά εκλεγμένο συνδικαλιστή, την ώρα που έχει πιαστεί με τη γίδα στην πλάτη να ξεζουμίζει τους εργαζόμενούς του;», αναρωτήθηκε ρητορικά, χθες, το στέλεχος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις ευθύνες της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την κ. Χρυσού, ο εργοδότης ήταν προκλητικός, εριστικός και υβριστικός από την έναρξη της τριμερούς συνάντησης, ενώ απείλησε, μάλιστα, ότι θα απέλυε τον εργαζόμενο που προέβη σε καταγγελία εναντίον της επιχείρησης.

Την ίδια ώρα, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, Γιάννης Γωνιανάκης, μίλησε για συνθήκες «γαλέρας» που επικρατούν σε χώρους δουλειάς σε όλο το νομό Ηρακλείου, και όχι μόνο. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τις συνθήκες σε χώρους δουλειάς, έτσι όπως μας τις μεταφέρουν εργαζόμενοι», είπε αρχικά ο κ. Γωνιανάκης, προσθέτοντας με νόημα ότι «η δημοκρατία τους σταματά στην πύλη κάθε επιχείρησης. Από εκεί και πέρα, ισχύει η δημοκρατία του εργοδότη και του ισχυρού».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, εκτός από τον ξυλοδαρμό της Ελευθερίας Χρυσού, το τελευταίο διάστημα υπήρξε το περιστατικό της επίθεσης σε βάρος εργαζόμενου του ΔΕΔΔΗΕ στο Ηράκλειο, αλλά και οι καταγγελίες εργαζόμενων γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση, στο Λασίθι. «Καταδικάζουμε τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για δεδουλευμένα εργαζόμενου», είπε στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου Κώστας Νικολιδάκης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, κ. Πεπόνης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις πρόσφατες παρενοχλήσεις εργαζόμενων γυναικών, ζήτημα το οποίο έθιξε ωστόσο και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοριάς.

«Στεκόμαστε αλληλέγγυες»

Για άνανδρη επίθεση κάνουν λόγο οι ομάδες και σύλλογοι του νομού Ηρακλείου, που είναι μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος. «Στεκόμαστε αλληλέγγυες στη συνδικαλίστρια Χ.Ε. και σε κάθε γυναίκα εργαζόμενη που σηκώνει το ανάστημά της και διεκδικεί ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, τα δεδουλευμένα της, το μισθό της», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες. Χθες, εξάλλου, εξέδωσε καταγγελία για την επίθεση σε βάρος της Ελευθερίας Χρυσού και το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, υπογραμμίζοντας - μεταξύ άλλων - ότι «αυτό το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο, αφού η εργοδοσία αποθρασύνεται συνεχώς με τις πλάτες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής, που κάνουν τα πάντα για να τσακίσουν τα εργατικά δικαιώματα προς όφελος του κεφαλαίου».
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1380058&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: