ΡΕΡΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης
Φορολογική εξόντωση για τους αγρότες (γεωργούς και κτηνοτρόφους) επιφυλάσσει η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα του 2017, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές του κλάδου, καθώς δηλώνουν εξαιρετικά δύσκολο, έως και αδύνατο, να μπορέσει ένας παραγωγός να σηκώσει στις πλάτες του συντελεστές φορολόγησης από το πρώτο ευρώ εισοδήματος και με ποσοστά από 22 μέχρι και 45%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, φοροαπαλλαγές θα έχουν μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι όμως περιορίζονται μόλις στους 175.000 επί συνόλου 750.000 παραγωγών σε ολόκληρη τη χώρα!
Ορατός, λοιπόν, ο κίνδυνος εγκατάλειψης μεγάλου πλήθους αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι, με συμπληρωματικά εισοδήματα από γεωργικές δραστηριότητες, θα κληθούν να πληρώσουν το 2017 υπέρμετρα αυξημένους φόρους εισοδήματος, γεγονός που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό σε πολλές περιοχές της χώρας.
Συγκεκριμένα, η νέα φορολογική νομοθεσία που θεσπίστηκε τον περασμένο Μάιο, στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων της κυβέρνησης, προβλέπει αύξηση των συντελεστών φορολόγησης όχι μόνο για τα εισοδήματά από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, αλλά και για τα (αυτοτελώς φορολογούμενα) αγροτικά τους εισοδήματα. Και τούτο διότι ο φόρος για τα αγροτικά εισοδήματα θα υπολογίζεται με φορολογική κλίμακα που ξεκινά από 22% (αντί για το 13% που ίσχυε μέχρι φέτος) και μάλιστα χωρίς αφορολόγητο.
«Μας αφανίζουν»
«Οι επιπτώσεις στο μικρό και το μεσαίο αγρότη θα είναι ο αφανισμός, διότι κανείς δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί», εκτιμά μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Για παράδειγμα, δεν είναι δύσκολο ένας αγρότης να δηλώσει εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ, διότι ως εισόδημα θεωρείται και η επιδότηση που παίρνει. Για τα χρήματα αυτά, που δεν είναι καθαρά, ο αγρότης θα φορολογηθεί με συντελεστή 29%»...
Δηλαδή οι φορολογούμενοι που εξαιρούνται από το χαρακτηρισμό τού κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, αλλά και γενικότερα όλοι όσοι αποκτούν αγροτικό εισόδημα σε ποσοστό χαμηλότερο του 50% του συνολικού τους εισοδήματος, δε δικαιούνται για το αγροτικό τους εισόδημα το αφορολόγητο όριο εισοδήματος το οποίο προκύπτει από την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ και το οποίο κλιμακώνεται από 8.636 έως 9.545 ευρώ.
Αποτέλεσμα θα είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι αποκτούν και αγροτικά εισοδήματα, να υποχρεωθούν να καταβάλουν φόρο αυξημένο από 13% σε 22% για τα αγροτικά τους εισοδήματα, που φτάνουν μέχρι και το ποσό των 20.000 ευρώ.
Για αγροτικά εισοδήματα πάνω από το όριο των 20.000 ευρώ θα φορολογούνται κλιμακωτά:
- Με συντελεστή 29%, στο τμήμα πάνω από τα 20.000 και μέχρι τα 30.000 ευρώ
- Με συντελεστή 37% στο τμήμα πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ
- Με συντελεστή 45% στο τμήμα πάνω από τα 40.000 ευρώ.
Γενικότερα, οι φορολογούμενοι με αγροτικά εισοδήματα που θα υπαχθούν σ' αυτό το νέο επαχθέστατο καθεστώς φορολόγησης (όχι μόνο αυτοί που είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι) υπερβαίνουν τους 575.000.
Κι αυτό διότι με τις νέες αυστηρές προϋποθέσεις χαρακτηρισμού τού κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, τις οποίες θέσπισε ταυτόχρονα η κυβέρνηση με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 65 του Ν. 4389/2016, οι φορολογούμενοι που θα διατηρήσουν το χαρακτηρισμό αυτό εκτιμάται ότι θα περιοριστούν στους 175.000, την ώρα που όλοι όσοι αποκτούν αγροτικά εισοδήματα υπερβαίνουν τους 750.000.
«Πολιτικό ζήτημα»
Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά παίζει το παιχνίδι των δανειστών για συσσώρευση της γης σε λίγα χέρια. «Μόνο οι μεγαλοαγρότες θα μπορούν, βάζοντας τα εργατικά έξοδα, να έχουν το αφορολόγητο. Αλλά αυτοί είναι μόλις το 1% του συνολικού αγροτικού πληθυσμού της χώρας». Και καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος αποχώρησε προ μηνών και από τα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ., όταν διαπίστωσε ότι το αγροτικό πρόγραμμα που παρουσίασε δεν ανταποκρινόταν στα πλαίσια που οι αγρότες διεκδικούν.
«Είναι δυσβάσταχτα μέτρα»
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, Μύρος Χιλετζάκης, λέει στην εφημερίδα μας: «Μια πάγια έκπτωση θα έχουν οι παραγωγοί που δε θα είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που "κλειδώνει" στα 1.900 μέχρι 2.100 ευρώ επί της φορολογίας.
Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα έχουν το αφορολόγητο από 8.636 έως 9.545 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών τους».
Καταλήγοντας, ο κ. Χιλετζάκης ξεκαθαρίζει ότι ο αγροτικός κόσμος της χώρας δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Και θα ξεσηκωθεί. «Δε θα τους αφήσουμε», λέει χαρακτηριστικά, «να μας κλέψουν τη γη των προγόνων μας. Θα αγωνιστούμε και θα ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές».
ΕΣΟΔΑ-ΕΞΟΔΑ
«Αντιμετωπίζονται σαν επιχειρήσεις»
«Ουσιαστικά είναι μέτρα που ψήφισε η προηγούμενη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η σημερινή, αντιμετωπίζοντας τους αγρότες σαν επιχειρηματίες», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης. Μάλιστα διευκρινίζει ότι το καινούργιο στοιχείο που βάζει η σημερινή κυβέρνηση είναι το αφορολόγητο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, το οποίο είναι θετικό. «Βεβαίως οι αγρότες έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες που έχουν να κάνουν με τις καιρικές συνθήκες, που έχουν να κάνουν με τις αρρώστιες των καλλιεργούμενων φυτών ή των ζώων τους, κ.λπ. Εκεί πραγματικά θα έπρεπε η Πολιτεία να φροντίσει να λάβει μια μέριμνα για τις έκτακτες ζημιές τις οποίες παθαίνουν, έτσι ώστε, αν δεν πάει καλά η χρονιά, να έχουν κάποιες φορολογικές απαλλαγές, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει».
Καταλήγοντας, ο Παύλος Μπαριτάκης ξεκαθαρίζει: «Πρέπει οι αγρότες να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να δηλώνονται πλέον όλα τα έξοδά τους και οι δαπάνες στο εργατικό δυναμικό το οποίο έχουν. Δεν πρέπει δηλαδή να απασχολούνται πλέον εργαζόμενοι χωρίς να έχουν την ασφάλισή τους. Είναι το κύριο μέλημα που πρέπει να έχουν. Γιατί όλο αυτό το εργατικό κόστος, εφόσον καταβάλλονται οι εισφορές, αναγνωρίζεται και εκπίπτει. Δηλαδή, έχει ένα κέρδος ο αγρότης, να δηλώνεται όλο το εργατικό κόστος. Η εμπειρία μου δείχνει ότι εκεί υπάρχει ένα θέμα. Χάνονται πολλά έξοδα από εργατικά, τα οποία γίνονται και δε δικαιολογούνται».
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1377108&srv=127
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου