ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Αυξήσεις στις αγροτικές επιδοτήσεις, άφησαν εκτός την Κρήτη


ΡΕΠΟΡΤΑΖ; Χριστόφορος Παπαδάκης

Ένα νέο πίνακα συνδεδεμένων ενισχύσεων (που πρέπει να παράγει ο αγρότης για να επιδοτηθεί) για προϊόντα και καλλιέργειες που από λίγο έως και ελάχιστα αφορούν το δικό μας νησί ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την ώρα που, όπως καταγγέλλουν στη "Νέα Κρήτη" αγροτικά στελέχη του νομού Ηρακλείου, ουδέποτε εκλήθησαν οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων της Κρήτης για να καταθέσουν σχετικές προτάσεις.



Ωστόσο, ιδιαίτερα μετά από αυτήν την κίνηση του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, επανέρχεται για τους Κρητικούς η ανάγκη για αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ εντός της νέας χρονιάς, είτε το θέλει η κυβέρνηση είτε όχι, ώστε η Κρήτη ενωμένη να διεκδικήσει όλα αυτά τα ποσά που της "άρπαξαν" με διάφορους τρόπους οι εκάστοτε κυβερνώντες, οδηγώντας τα στην υπόλοιπη Ελλάδα!

Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. έχουν χαράξει αυτό το δρόμο, οδηγώντας (κάτι που είναι γνωστό) σε ένα ποσοστό από 45 έως και 50% τις επιδοτήσεις της Κρήτης σε άλλες καλλιέργειες και κατά συνέπεια στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα.

Οι προηγούμενοι κυβερνώντες μέσα από τις προτάσεις που κατέθεσαν και προώθησαν στις Βρυξέλλες και οι σημερινοί, μέσα από την αποδοχή της κατάστασης από τη μια, αλλά και από την άλλη μέσα από μια πολιτική παραπέρα ενίσχυσης των ήδη ενισχυμένων προϊόντων, όπως προκύπτει από τις νέες αλλαγές στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.


Οι αλλαγές

Συγκεκριμένα, τις αλλαγές που επέρχονται με τη νέα χρονιά στις συνδεδεμένες ενισχύσεις έχει γνωστοποιήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το 2017, σε ό,τι αφορά τα ποσά ενίσχυσης ανά καλλιέργεια.

Ο νέος πίνακας των συνδεδεμένων ενισχύσεων έχει ως εξής: Ρύζι 7.811.531 ευρώ, σκληρός σίτος 12.000.000, βιομηχανική ντομάτα 3.000.000, πορτοκαλί προς χυμ. 7.603.500, βρώσιμα όσπρια 4.882.207, κτηνοτροφικά ψυχανθή 6.835.089, σπόροι σποράς 2.929.324, σπαράγγια 950.000, ζαχαρότευτλα 6.835.089, ροδάκινα συμπύρηνα 2.929.324, ΣΤΑΦΙΔΑ (εννοεί την κορινθιακή) 5.000.000, καρποί με κέλυφος 4.000.000, μήλα 4.000.000, κρόκος 500.000, μηδική + τριφύλλι 25.809.281, φυτική 95.085.345, αιγοπρόβειο 50.978.015, βόειο 36.336.635, ειδικά 3.380.000, σηροτροφεία 781.153, ζωική 91.475.803. Σύνολο 186.561.148 ευρώ.

Όπως διευκρινίζεται, εξάλλου, τα κτηνοτροφικά ψυχανθή, η μηδική και το τριφύλλι, παρότι εντάσσονται στη φυτική παραγωγή, είναι άμεσα σχετιζόμενα, ως ζωοτροφές, με την κτηνοτροφία. Έτσι, στην πραγματικότητα οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στη ζωική παραγωγή φτάνουν συνολικά στα 124.120.173 ευρώ, διαμορφώνοντας τη σχέση ζωικής και φυτικής παραγωγής περίπου σε 67% προς 33% αντίστοιχα.


«Μας αγνόησε»

«Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, σε κάποιες συζητήσεις που έκανε για να αλλάξει τα ποσά, αγνόησε την Κρήτη», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Η αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ θα συζητηθεί το 2019. Και η όποια ευκαιρία υπήρχε σε αυτή τη φάση χάθηκε. Αλλά δεν είναι θέμα υπουργού. Είναι πολιτικό ζήτημα, είναι ζήτημα κυβερνητικής πολιτικής»!

Παρακάτω, ο συνδικαλιστής προσθέτει ότι «όταν έγινε η αποδέσμευση, έγινε διότι υπήρχαν κακώς κείμενα. Μιλάμε για εικονικά τιμολόγια κ.ά.

»Ζητήματα που δεν έδιναν τη δυνατότητα στον άνθρωπο που παρήγαγε προϊόν να μπει στη σωστή διαδικασία. Και ενώ δόθηκε η δυνατότητα να πάει σε συζήτηση ο φάκελος μέσα στο 2017, ενεργοποιώντας τις παραγωγικές δυνάμεις, ο υπουργός μάς αγνόησε και έβαλε αυτός ό,τι προτάσεις έβαλε. Αυτό έγινε προ μηνών.

»Και ο φάκελος δε συμπεριλαμβάνει ούτε τους σταφιδοπαραγωγούς της Κρήτης, ούτε τους ελαιοπαραγωγούς, ούτε γενικότερα τους αγρότες του νησιού μας, όπως για παράδειγμα αν πρέπει να ενταχθούν και τα κηπευτικά στην Κοινή Αγροτική Πολιτική κ.ά.».

Στο σημείο αυτό, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης τονίζει ότι, όταν πρωθυπουργός και υπουργός ήρθαν στο Ηράκλειο, χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να πάνε οι αγροτικοί φορείς στη συνάντηση μαζί τους με συγκεκριμένη ατζέντα, όπου θα είναι τα θέματα αυτά, όπως και το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών.

«Και τώρα κάποιοι ξαναπήγαν στην Αθήνα, για να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει διάθεση από την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα. Και απλά τους δώσαμε την ικανοποίηση να θεωρούν ότι μας τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί»...


«Θα λογοδοτήσουν»

«Αυτοί που ευθύνονται για τη μείωση των επιδοτήσεων της Κρήτης θα λογοδοτήσουν κάποια στιγμή, όποια και αν είναι αυτή», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Ανδρέας Στρατάκης. Μάλιστα, ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι η Κρήτη εντός του 2017 θα κάνει "σημαία" της την ανάγκη αναθεώρησης σε παραδοσιακά της προϊόντα, στην κατεύθυνση της επιστροφής στη μερική ή ολική σύνδεση παραγωγής με επιδότηση.

«Εγώ από την αρχή ως παραγωγός, πριν ακόμα ασχοληθώ με το συνεταιριστικό κίνημα, έλεγα από παλιά ότι η αποσύνδεση της παραγωγής από την ενίσχυση ήταν η καταστροφή της παραγωγής.

»Δεν μπορεί να επιδοτείται ένας αγρότης που έχει καθημερινά να αντιμετωπίσει ένα σωρό προβλήματα και την ίδια στιγμή ένας άλλος που μπορεί να δηλώνει τόπο κατοικίας στη Φιλοθέη ή στο Ψυχικό Αθηνών, να είναι και αυτός δικαιούχος επιδότησης»...

Καταλήγοντας, ο Ανδρέας Στρατάκης καταδικάζει το διαχωρισμό των αγροτών σε "μπλόκα" και ξεκαθαρίζει ότι η Κρήτη είναι ενιαία και οι αγρότες της ενιαία πρέπει να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν.

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1378281&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: