ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Κρήτη: Πανελλαδική πρωτιά αγροτών σε μπλόκα, σήμερα στη ΔΟΥ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Το πρώτο μπλόκο στην Ελλάδα ξεκίνησε από το νομό Ηρακλείου, και συγκεκριμένα από τους αγρότες και κτηνοτρόφους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων. Μπορεί σήμερα να ξεκινούν επίσημα τα αγροτικά μπλόκα, αλλά ήδη από χθες το βράδυ βρίσκονται στον κόμβο Πραιτωρίων, στη Μεσαρά, τουλάχιστον 14 τρακτέρ και πάνω από 15 αγροτικά αυτοκίνητα, ενώ σήμερα το πρωί θα γίνει και ο αποκλεισμός που έχει προγραμματιστεί στην Κρήτη, μέχρι και τον Έβρο, με "καπεταναίους" γνωστούς αγροτοσυνδικαλιστές του Θεσσαλικού Κάμπου!



Συγκεκριμένα, τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με "καπετάνιο" τον Βαγγέλη Μπούτα στο Θεσσαλικό Κάμπο, κατεβάζουν σήμερα τα τρακτέρ στους δρόμους, ενώ στα Πραιτώρια ξεκίνησε η κινητοποίηση από χθες το βράδυ, με απόφαση του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, που λειτούργησε αιφνιδιαστικά απέναντι στην κεντρική εξουσία. Σήμερα το πρωί, εξάλλου, τα μέλη των Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, Αρχανών και Καζαντζάκη και της Επιτροπής Αγώνα Αρκαλοχωρίου θα αποκλείσουν τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία στη λεωφόρο Κνωσού του Ηρακλείου. Στις 12 το μεσημέρι, θα κατέβουν σε συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στα Χανιά, κτηνοτροφικοί και Αγροτικοί Σύλλογοι, ενώ θα συγκεντρωθούν οι αγρότες και θα στήσουν και το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΜΕ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΠΛΟΚΑ ΞΥΠΝΟΥΝ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ

«Χωρίς ημερομηνία λήξης»

Μιλώντας από το μπλόκο των Πραιτωρίων χθες το βράδυ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, Μανόλης Καρκαβάτσος, ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας τους δεν έχει προκαθορισμένη ημερομηνία λήξης. «Μακάρι να είναι τέτοιος ο ξεσηκωμός του κόσμου», δήλωσε, «που να μη χρειαστεί να μείνουμε για πολύ στους δρόμους του αγώνα».

Όσο για το αν θα κλείσουν οι δρόμοι ή όχι, ο ίδιος διευκρινίζει ότι τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα δεν έχουν κλείσει τον κόμβο. Βρίσκονται δεξιά και αριστερά του δρόμου και όποιος περνάει τον σταματάνε οι αγρότες και το ενημερώνουν για τους λόγους που τους οδήγησαν στις κινητοποιήσεις τους αυτές.

«Τους δρόμους δεν τους κλείνουν οι αγρότες. Τους δρόμους τούς κλείνει η κυβέρνηση γιατί μας κλείνει τα σπίτια. Πού να πάμε, λοιπόν, εμείς; Στις αυλές των σπιτιών μας να κάτσουμε; Βγαίνουμε στους δρόμους, λοιπόν», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο Μανόλης Καρκαβάτσος. «Εμείς τα εργαλεία που έχουμε είναι τα τρακτέρ. Βγήκαμε λοιπόν στους δρόμους δεξιά και αριστερά, σταματάμε τον κόσμο, τον ενημερώνουμε. Του δίνουμε τα αιτήματά μας. Μας χαμογελά. Συμφωνεί μαζί μας και συνεχίζει...».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να κλείσει ο κόμβος λόγω της μεγάλης συμμετοχής του κόσμου, ο Μανόλης Καρκαβάτσος διαβεβαιώνει την κοινή γνώμη ότι οι διοργανωτές θα βοηθήσουν ώστε να μην κλείσει. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να συγκρουστούμε με άλλους συνανθρώπους μας λόγω των δρόμων. Όμως, όλες οι μορφές αγώνα είναι ανοιχτές, αν η συμμετοχή του κόσμου είναι μεγάλη, αν ο κόσμος έχει την αγωνιστική διάθεση και δεν παραπλανηθεί».


Αναβρασμός παντού

Χθες, εξάλλου, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση και οι φορείς που συμμετέχουν σε επίπεδο νομού Χανίων: δηλαδή, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πρώην Δήμου Αρμένων, Αμυγδαλοκεφαλίου, Βάμου, Έλους, Κάινας, Κολυμβαρίου, Κρυονερίδας, Μεσκλών, Πρώην Δήμου Μύθημνας και Παλαιών Ρουμάτων.

«Η πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε. μας βγάζει στα μπλόκα του αγώνα για την επιβίωση. Ο αγώνας που κάνουμε οι μικρομεσαίοι αγρότες αφορά στην ίδια την επιβίωσή μας, αφού με την εφαρμογή των μέτρων των μνημονίων και της ΚΑΠ επιταχύνεται η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών-επιχειρηματιών, με συνέπεια να οδηγούμαστε στο ξεκλήρισμα, στη φτώχια και στην εξαθλίωση», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους και προσθέτουν ότι οι αγρότες μόνο το νέο έτος καλούνται να πληρώσουν:

• Αυξημένες από 23,1% έως 27,3% ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, που μέχρι το 2022 σταδιακά θα τριπλασιαστούν.

• Διπλάσιο σχεδόν φόρο, αφού ο φορολογικός συντελεστής από το 13% ανεβαίνει στο 22%. «Βαρύς θα πέσει πάνω μας ο φορολογικός "πέλεκυς" και με τα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ μετά από πέντε χρόνια θα αρχίσουμε να πληρώνουμε και το τέλος επιτηδεύματος», αναφέρουν.

• Αυξημένο από 13% σε 24% το ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια, ενώ θα είναι μειωμένη η επιστροφή φόρου κατανάλωσης καυσίμων κι αργότερα θα καταργηθεί εντελώς.

• Αυξημένο ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα και τα χωράφια.

• Ειδικό φόρο στο κρασί και στην τσικουδιά.

• Πρόσθετο "περιβαλλοντικό" τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.

• ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα.

«Εκτός από τα παραπάνω, που είναι καινούργια, καλούμαστε να πληρώσουμε και τα παλιά χαράτσια, όπως τα διογκωμένα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, το πανάκριβο αγροτικό ρεύμα, τα "μπιλιετάκια" στους ΤΟΕΒ, για τις δηλώσεις ΟΣΔΣΕ, τις αδειοδοτήσεις αρδευτικών γεωτρήσεων και σταβλικών εγκαταστάσεων, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.», σημειώνουν οι φορείς που συμμετέχουν σε επίπεδο νομού Χανίων στις κινητοποιήσεις. Και καταλήγουν ξεκαθαρίζοντας προς τον υπουργό ότι δεν πρέπει να προσδοκά «ότι οι αγρότες θα αποδεχτούμε τη μοίρα μας λέγοντας "σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω" και θα σταματήσουμε τον αγώνα».

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1381838&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: