ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...
Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017

Σε έξαρση η γρίπη, πως να προφυλαχθείτεΑν προφυλάξουμε τον εαυτό μας από τη γρίπη, θα προφυλάξουμε και τα παιδιά μας, όπως προειδοποιούν οι παιδίατροι. Φέτος η γρίπη έχει αρχίσει να εκδηλώνεται από τα τέλη Δεκεμβρίου και σήμερα, αν και ο συγκεκριμένος υπότυπος Α (Η3Ν2) πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και για τα παιδιά μας, όπως βέβαια και για τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.Αναλυτικότερα, μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη", ο παιδίατρος Ζαχαρίας Στειακάκης συνιστά προς τους γονείς: «Προφυλαχτείτε λοιπόν για να προφυλάξουμε τα παιδιά μας. Μην πηγαίνετε τα παιδιά σε χώρους με συνωστισμό. Αποφεύγουμε την επαφή με κρυωμένα άτομα. Βήχουμε ή φταρνιζόμαστε σε χαρτομάντιλο (το οποίο πετάμε αμέσως μετά) ή στην έσω γωνία που σχηματίζει ο αγκώνας μας. Πλένουμε καλά τα χέρια μας μετά από βήξιμο ή φτέρνισμα. Αν αισθάνεστε κρυωμένοι, αποφεύγετε τις επισκέψεις σε σπίτια με παιδιά. Να αερίζετε όσο μπορείτε τα δωμάτια των παιδιών με φρέσκο αέρα. Μην πηγαίνετε τα παιδιά σας, εάν είναι κρυωμένα, στο σχολείο γιατί θα κολλήσουν και τα υπόλοιπα παιδάκια. Αποφεύγετε να φιλάτε τα παιδιά σας στο στόμα και γενικότερα στην περιοχή του προσώπου, όταν αισθάνεστε άρρωστοι».

Όπως τονίζει παρακάτω ο κ. Στειακάκης, η γρίπη είναι μια οξεία λοίμωξη (τόσο στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά) κυρίως του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, που προκαλείται από διάφορους ιούς, οι οποίοι μπαίνουν στον οργανισμό μας με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται με την ομιλία, το βήχα ή το φτέρνισμα των νοσούντων.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι ιών που προκαλούν τη γρίπη: ο Α, ο Β και ο C. Ο τύπος Α προκαλεί τις πιο σοβαρές λοιμώξεις και ο C τις πιο ελαφρές. Έξαρση της γρίπης παρουσιάζεται μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου, οπότε και εκδηλώνονται κάθε χρόνο σποραδικά κρούσματα.

Φέτος βλέπουμε την έναρξη της νόσου από τα τέλη Δεκεμβρίου.


Συμπτώματα

Ο χρόνος επώασης της γρίπης είναι 1-3 ημέρες και ο πάσχων μεταδίδει τη νόσο 1 ημέρα πριν και 3-7 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Στο μεταξύ, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας, επίσης, ότι τα κύρια συμπτώματα της γρίπης είναι: Πονοκέφαλος, πόνοι στις αρθρώσεις και στην πλάτη, ζάλη και ίλιγγος, αδυναμία και κομάρες, πυρετός υψηλός, που έρχεται συνήθως απότομα και συνοδεύεται από ρίγη, ενώ διαρκεί 3-4 ημέρες, καθώς και έντονοι ιδρώτες.

Πιο σπάνια έχουμε τρέξιμο ή μπούκωμα της μύτης, ενώ μπορεί να υπάρχουν βήχας, φτερνίσματα, ανορεξία, ναυτία και εμετός.

Τα έντονα συμπτώματα της γρίπης διαρκούν 4-6 ημέρες, ενώ πλήρης αποκατάσταση της υγείας έχουμε 7-10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Μερικές βαριές περιπτώσεις μπορεί να κρατήσουν και μερικές εβδομάδες, ενώ σε αρκετά άτομα η γρίπη αφήνει ένα βήχα και ένα αίσθημα αδυναμίας που κρατά μερικές εβδομάδες.

Θα πρέπει να υπάρχει άμεση διάγνωση για τυχόν επιπλοκές (αν και σπάνιες σε φυσιολογικά άτομα). Οι επιπλοκές, που είναι τα κύρια αίτια θνησιμότητας από γρίπη, αφορούν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα και εκδηλώνονται με πνευμονία ή βρογχίτιδα. Σίγουρα τα άτομα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτικά.


«Υπάρχει σύγχυση»

Ο παιδίατρος Ζαχαρίας Στειακάκης ξεκαθαρίζει, εξάλλου, ότι «η γρίπη δε θα πρέπει να συγχέεται με το κοινό κρυολόγημα, που προκαλείται από διαφορετικούς ιούς, είναι πολύ πιο συχνό και εκδηλώνεται συνήθως με ελαφρότερη συμπτωματολογία.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση τόσο του κοινού κρυολογήματος όσο και της γρίπης γίνεται συμπτωματικά, προσπαθούμε δηλαδή με διάφορα πρακτικά ή φαρμακευτικά μέσα να ανακουφίσουμε τον πάσχοντα από τα συμπτώματά του.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η ανάπαυση σε θερμό περιβάλλον και τα ζεστά αρκούν για να δώσουν την ευκαιρία στη νόσο να κάνει τον κύκλο της και να υποχωρήσει. Σπανιότερα θα χρειαστεί κάποιο αντιπυρετικό, παυσίπονο, αντιβηχικό ή αποσυμφορητικό της μύτης.

Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση στις ιώσεις και κατά συνέπεια δεν έχουν θέση στη γρίπη. Διαπράττει μεγάλο λάθος πολύς κόσμος που καταφεύγει στη λήψη αντιβιοτικών από μόνος του ή μετά από πίεση από κάποιους συναδέλφους».

Υπάρχει εμβόλιο;

«Για την πρόληψη της γρίπης υπάρχει σήμερα εμβόλιο, το οποίο όμως είναι αποτελεσματικό στο 75% των περιπτώσεων. Το εμβόλιο της γρίπης δε συνιστάται για όλα τα άτομα, αλλά μόνο γι' αυτά που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως π.χ. υπερήλικες, άτομα που πάσχουν από πνευμονοπάθειες ή καρδιοπάθειες ή νεφροπάθειες, διαβητικά άτομα και άτομα που εργάζονται σε υγειονομικές υπηρεσίες και σε παιδιά ηλικίας από 6 μηνών και πάνω με σοβαρά προβλήματα υγείας. Επίσης, καλό θα ήταν να εμβολιαστούν οι γονείς και οι παππούδες-γιαγιάδες, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και έρχονται σε επαφή με βρέφη μικρότερα των 6 μηνών», τονίζει ο κ. Στειακάκης.

Υπάρχει συναγερμός πανελλαδικά

Στο μεταξύ, όπως έχουμε ήδη γράψει, συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές της χώρας - με την Κρήτη όμως να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα εντελώς αποδυναμωμένο σύστημα υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται - για τον υπότυπο Α (Η3Ν2) και το επερχόμενο "κύμα" της εποχικής γρίπης, που ξεκινάει σταδιακά. Σύμφωνα, ωστόσο, με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός και η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τη γρίπη.

Υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντιιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1378734&srv=364

Δεν υπάρχουν σχόλια: