ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...
Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Το πρώτο μπλόκο πανελλαδικά, είναι των Πραιτωρίων του νομού Ηρακλείου - Αύριο γενικεύονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις από την Κρήτη ως τον Έβρο!


Του Χριστόφορου Παπαδάκη
 Στους δρόμους βρίσκονται εδώ και λίγη ώρα οι αγρότες του Κόμβου Πραιτωρίων, όπου στήθηκε και το πρώτο μπλόκο στην Ελλάδα, από τους αγρότες και κτηνοτρόφους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων. Μπορεί αύριο να ξεκινούν επίσημα τα αγροτικά μπλόκα. Αλλά ήδη, από σήμερα το βράδυ, βρίσκονται στον κόμβο Πραιτωρίων, τουλάχιστον 14 τρακτέρ και πάνω από 15 αγροτικά αυτοκίνητα, ενώ αύριο το πρωί, θα γίνει και ο αποκλεισμός που έχει προγραμματιστεί στην Κρήτη, μέχρι και τον Έβρο!

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με καπετάνιο τον Βαγγέλη Μπούτα στον Θεσσαλικό Κάμπο, κατεβάζουν αύριο τα τρακτέρ στους δρόμους, ενώ στα Πραιτώρια ξεκίνησε η κινητοποίηση από απόψε το βράδυ, με απόφαση του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, που λειτούργησε αιφνιδιαστικά απέναντι στην κεντρική εξουσία. Αύριο το πρωί, εξάλλου, τα μέλη των Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, Αρχανών, Καζαντζάκη και της Επιτροπής Αγώνα Αρκαλοχωρίου, θα αποκλείσουν τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία στη Λεωφόρο Κνωσσού. Στις 12 το μεσημέρι, θα κατέβουν σε συγκέντρωση στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά, κτηνοτροφικοί και αγροτικοί σύλλογοι, ενώ θα συγκεντρωθούν οι αγρότες και θα στήσουν και το Μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια.


 Ανακοίνωση στα Χανιά

 Σε ανακοίνωση τους εξάλλου,  η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πρώην Δήμου Αρμένων, Αμυγδαλοκεφαλίου, Βάμου, Έλους, Καίνας, Κολυμβαρίου, Κρυονερίδα, Μεσκλών, Πρώην Δήμου Μύθημνας και Παλαιών Ρουμάτων, αναφέρουν τα εξής:
"Η πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ μας βγάζει στα μπλόκα του αγώνα για την επιβίωση
Ο αγώνας που κάνουμε οι μικρομεσαίοι αγρότες αφορά στην ίδια την επιβίωσή μας, αφού με την εφαρμογή των μέτρων των μνημονίων και της ΚΑΠ επιταχύνεται η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών-επιχειρηματιών, με συνέπεια να οδηγούμαστε στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Μόνο το νέο έτος καλούμαστε να πληρώσουμε:
           Αυξημένες από 23,1% έως 27,3% ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, που μέχρι το 2022 σταδιακά θα τριπλασιαστούν.
           Διπλάσιο σχεδόν φόρο, αφού ο φορολογικός συντελεστής από το 13% ανεβαίνει στο 22%. Βαρύς θα πέσει πάνω μας ο «φορολογικός πέλεκυς» και με τα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ μετά από πέντε χρόνια θα αρχίσουν να πληρώνουμε και το τέλος επιτηδεύματος.
           Αυξημένο από 13% σε 24% τον ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια, ενώ θα είναι μειωμένη η επιστροφή φόρου κατανάλωσης καυσίμων κι αργότερα θα καταργηθεί εντελώς.
           Αυξημένο ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα και τα χωράφια.
           Ειδικό φόρο στο κρασί και στην τσικουδιά.
           Πρόσθετο «περιβαλλοντικό» τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.
           ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα.
Εκτός από τα παραπάνω, που είναι καινούργια, καλούμαστε να πληρώσουμε και τα παλιά χαράτσια, όπως τα διογκωμένα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, το πανάκριβο αγροτικό ρεύμα, τα «μπιλιετάκια» στους ΤΟΕΒ, για τις δηλώσεις ΟΣΔΣΕ, τις αδειοδοτήσεις αρδευτικών γεωτρήσεων και σταυλικών εγκαταστάσεων, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.
Φορτωνόμαστε όλα αυτά τα βάρη, όταν το εισόδημά μας συρρικνώνεται εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμών στα αγροτικά προϊόντα που διαμορφώνει η «ελεύθερη» αγορά, των μεγάλων περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, αλλά και τους αποκλεισμούς απ' αυτές που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, την φετινή ακαρπία στις ελιές και τα εσπεριδοειδή που ήρθε και την αποτέλειωσε ο τελευταίος χιονιάς. Όλες αυτές τις τεράστιες ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο ο ΕΛΓΑ τον οποίο χρυσοπληρώνουμε δεν τις αποζημιώνει ή στην καλύτερη περίπτωση μας δίνει ψίχουλα.
Αν νομίζουν ότι θα εφαρμόσουν χωρίς αντιστάσεις την αντιλαϊκή πολιτική τους είναι γελασμένοι!
Έχουμε εμπειρία από τον πανελλαδικό συντονισμό μας μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αλλά και από τις πρόσφατες παγκρήτιες συσκέψεις όπου συμμετείχαν 22 Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι από όλη την Κρήτη.
Μαζί με τα αδέρφια μας τους εργάτες, τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους και την νεολαία μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια"!

 Παρακάτω οι αγροτικοί φορείς διαψεύδουν τις πρόσφατες δηλώσεις Αποστόλου, δίνοντας ξεχωριστές απαντήσεις σε αυτές, ως εξής:

«Εμφανίζονται ορισμένες ομάδες να οργανώνουν κινητοποιήσεις».
Ο υπουργός προσπαθεί μάταια να απαξιώσει την οργανωμένη έκφραση χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που συγκροτήθηκε μέσα στο καμίνι του αγώνα από 68 μπλόκα και στη συνέχεια ενισχύθηκε με τη συμμετοχή εκατοντάδων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, καθώς και Επιτροπών Αγώνα από την Κρήτη μέχρι και τον Έβρο.

«Δεν έχουμε συγκεκριμένα αιτήματα από την πλευρά των αγροτών».
Τα αιτήματα είναι τα ίδια μ' αυτά που προβάλαμε στα μπλόκα του περασμένου χειμώνα (με την προσθήκη δυο - τριών ακόμα), τα οποία γνωστοποιήθηκαν και στον πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχε μαζί του η Επιτροπή των Μπλόκων, αλλά απορρίφθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους. Τότε οι ζητούσαμε να μην παρθούν τα εξοντωτικά μέτρα, τώρα ζούμε στην πλάτη μας τις συνέπειες από την εφαρμογή τους και γι' αυτό κλιμακώνουμε την πάλη μας.

«Η γεωργία είναι η μόνη επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει αφορολόγητο, το οποίο καλύπτει το 95% των αγροτών που δεν θα πληρώσουν φόρο».
Η κυβέρνηση δεν είχε σκοπό να καθιερώσει το αφορολόγητο, αλλά αναγκάστηκε να το κάνει κάτω από την αγωνιστική πίεση των μπλόκων. Βεβαίως, πρόκειται για αφορολόγητο κουτσουρεμένο, το οποίο, επί της ουσίας, καταργείται με τη φορολόγηση μέσω των τεκμηρίων που «πιάνουν» το σύνολο των αγροτών, ανεξαρτήτως αν έχουν εισόδημα ή όχι.

«Με την "Κάρτα του Αγρότη" θα μειωθεί από 10% έως και 70% το κόστος παραγωγής».
Η «Κάρτα του Αγρότη» θα είναι συνδεδεμένη με τη Βασική Ενίσχυση, από την οποία οι αγρότες θα μπορούμε ν' αντλούμε ένα ποσοστό για την αγορά αγροεφοδίων, αλλά και για να πληρώνουμε διάφορα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, ασφάλιστρα ΟΓΑ - ΕΛΓΑ, δηλώσεις ΟΣΔΕ κ.ά.). Κερδισμένοι θα είναι οι τραπεζίτες που θα τσεπώνουν προκαταβολικά τα υψηλά επιτόκια, οι εμποροβιομήχανοι που θα πληρώνονται «ντούκου» για τα αγροεφόδια και το κράτος που θα εισπράττει έγκαιρα τα χαράτσια.
«Να αντιληφθούν οι αγρότες ότι, αφού βρισκόμαστε στην ΕΕ, όλες οι κινήσεις μας θα διέπονται από τους κοινοτικούς κανονισμούς». Αυτοί, ακριβώς, οι κοινοτικοί κανονισμοί και, γενικότερα, η ΚΑΠ της ΕΕ - μαζί με τα μνημόνια και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα - είναι που επιταχύνουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, βυθίζοντας χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά της υπαίθρου στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Επομένως, να μην προσδοκά ο υπουργός ότι οι αγρότες θα αποδεχτούμε τη μοίρα μας, λέγοντας «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω» και θα σταματήσουμε τον αγώνα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: