ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Ένοχα μυστικά


Της Δέσποινας Συγγελάκη


«Το σπίτι της τραγωδίας! Αμίλητος ο πατέρας του νεκρού βρέφους», «Νεκρό βρέφος μετά από καβγά των γονιών του - Το σκότωσε το κινητό του πατέρα;», «Ανατροπή για νεκρό βρέφος στην Κρήτη: Τι λέει η αδερφή της μητέρας, τι ανέβαζε ο πατέρας», «Αδιανόητες δηλώσεις για βρέφος, Κρήτη: «Το μωρό ήταν στο λάθος μέρος…», τι βρήκε ο ιατροδικαστής», «Ανατροπή βόμβα για νεκρό βρέφος, Κρήτη: Δεν πέθανε από πέταγμα κινητού αλλά… Τι κρύβουν πατέρας-μάνα» … είναι κάποιοι από τους τίτλους των τελευταίων ωρών.



Συγκλονισμένη η Κρήτη αλλά και το πανελλήνιο από το βίαιο θάνατο του εξάμηνου βρέφους. Οι αρχές ασχολούνται με την εξιχνίαση του εγκλήματος προσπαθώντας με όχημα την καταστολή να κρύψουν τη γύμνια του κράτους στην πρόληψη. Κάποια ΜΜΕ αρκούνται στην αποκάλυψη «αθέατων πτυχών» του εγκλήματος και στη φιλοτέχνηση του προφίλ του δράστη για την ικανοποίηση της αδηφάγου διάθεσης μερίδας της κοινής γνώμης. Ατελείωτες δηλώσεις και συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στους δρόμους και τα καφενεία. Ποιος φταίει, τελικά; Ο μεθυσμένος πατέρας; Η μάνα που δεν προστάτεψε το παιδί της; Οι συγγενείς προσπαθούν να καλύψουν κάτι; Η γειτονιά τι ξέρει; Κανείς όμως, επί της ουσίας, δεν ασχολείται με τη διερεύνηση των πραγματικών αιτίων, που οδήγησαν στο φρικτό αυτό έγκλημα.

Πίσω και από αυτό το περιστατικό ορθώνεται μπροστά μας το παγόβουνο της ενδοοικογενειακής βίας. Ένα φαινόμενο, του οποίου όλοι βλέπουμε κάθε φορά την κορυφή, ποτέ όμως τον κορμό και τη βάση. Όλο και περισσότερα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης ή παραμέλησης παιδιών γίνονται γνωστά καθώς το διαχρονικό αυτό φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση την περίοδο της κρίσης. Η επιδείνωση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης της πλειοψηφίας των πολιτών, η γενικευμένη εργασιακή και εισοδηματική ανασφάλεια και η συνακόλουθη ψυχοκοινωνική επιβάρυνση δεν αποτελούν ελαφρυντικά, συνιστούν, ωστόσο, ιδανικό υπόστρωμα ανάπτυξης της κοινωνικής παθογένεσης και εν προκειμένω των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας και παιδικής κακοποίησης.

Από τη μια η αρχή της ελληνικής οικογένειας να διατηρεί καλά κρυμμένα τα ένοχα μυστικά της («τα εν οίκω μη εν δήμω») και από την άλλη ο απρόσωπος χαρακτήρας της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας, σε συνδυασμό με την δραματική ανεπάρκεια του συστήματος κοινωνικής προστασίας, οδηγούν στην αδυναμία έγκαιρης αποκάλυψης ή ακόμη και στη συγκάλυψη των περιστατικών βίας. Έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι περιστατικά βίας στην οικογένεια σπανίως γίνονται γνωστά και ότι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων δίπλα μας είναι συγκλονιστικός. Όμως όσο κι αν είναι σοκαριστική η εικόνα των περιστατικών που γίνονται γνωστά, η συζήτηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στο σχεδιασμό της κοινωνικής πολιτικής, την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση όλων μας.

Αλήθεια, πόσοι από μας προέτρεψαν μία γυναίκα θύμα ενδοοικογενεικής βίας να σπάσει τη σιωπή της; Πόσοι ενδιαφέρθηκαν για ένα κακοποιημένο ή παραμελημένο παιδί, που ζει δίπλα μας; Πόσοι ασχοληθήκαμε συστηματικά με την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των παιδιών μας για τα δικαιώματά τους και τη σεξουαλική τους διαπαιδαγώγηση; Τι έχει κάνει το κράτος και η κοινωνία μας για την συστηματική εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στον εντοπισμό παιδιών που διατρέχουν κίνδυνο ή έχουν υποστεί βία; Έως πότε η Πολιτεία θα στρουθοκαμηλίζει αρνούμενη να προχωρήσει στη μόνη ρεαλιστική και επιστημονικά ορθή διέξοδο, την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και καθολικού συστήματος κοινωνικών υπηρεσιών παιδικής προστασίας, όπως υποδεικνύουν οι ειδικοί επιστήμονες; Ενός συστήματος που δεν θα εξαντλείται σε πενιχρά επιδόματα και δεν θα καταφεύγει σε πολιτική ιδρυματισμού και επαναθυματοποίησης των θυμάτων της ενδοοικογενειακής και κοινωνικής βίας αλλά θα παρεμβαίνει προληπτικά στις ίδιες τις οικογένειες, θα παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή σε όσους γονείς δυσκολεύονται για κοινωνικούς ή οικονομικούς λόγους στην ανατροφή των παιδιών τους.

Ας μην ξεχνάμε: για κάθε παιδί που χάνει τη ζωή του, για κάθε παιδί που κακοποιείται ή παραμελείται, για κάθε ένοχο μυστικό που μένει κρυφό φταίμε όλοι.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1381426&srv=364

Δεν υπάρχουν σχόλια: