ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Κλάδεμα και ψεκασμός με χαλκό μετά τη χιονοθύελλα


Σε άμεση απομάκρυνση των σπασμένων κλαδιών από τα ελαιόδεντρα θα πρέπει να προχωρήσουν, τώρα που πέρασε ο χιονιάς, οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης.

Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα δέντρα (εσπεριδοειδή, αλλά και καλλωπιστικά), ενώ το επόμενο στάδιο απαραιτήτως είναι ο ψεκασμός τους με χαλκό, ώστε να απολυμανθούν οι πληγές από το σπάσιμο των κλαδιών και να αποφευχθούν, έτσι, καρκινώματα ή άλλου είδους ασθένειες στους κορμούς τους.



Την ενημέρωση αυτή καταγράψαμε σε επικοινωνία μας χθες με τη γεωπόνο Χαρά Φραγκουλάκη, που τονίζει ότι δε θα πρέπει να χαθεί καιρός από τώρα και μετά σε αυτά τα δύο βασικά στάδια, για να μπορέσουν τα δέντρα να ξαναβρούν τον "εαυτό" τους.

Πολλά μάλιστα δέντρα είχαν και ελαιόκαρπο κι εκεί τα πράγματα είναι ακόμα δυσκολότερα, οπότε απαιτείται η προσοχή των παραγωγών, που εννοείται βέβαια ότι, αν δεν έχουν αξιόλογη ζημιά, ας μην κάνουν δηλώσεις, γιατί έτσι θα συμβάλουν στο μπλοκάρισμα του συστήματος σε βάρος εκείνων που έχουν μεγάλες ζημιές.

«Αφού αφαιρέσουμε και απομακρύνουμε τα σπασμένα κλαδιά, δίνουμε ένα σχήμα στο δέντρο και κάνουμε αμέσως ένα ράντισμα από βορδιγάλειο πολτό, χαλκό για να απολυμανθούν οι τομές και οι πληγές που έχουν γίνει από το χιόνι. Με αυτό τον τρόπο γίνεται απολύμανση σε όλες τις πληγές που έγιναν στα δέντρα από αυτή την καταστροφή».

Στο σημείο αυτό, η Χαρά Φραγκουλάκη εξηγεί ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουμε ακόμα αν είναι οι ελιές αράβδιστες. «Περιμένουμε να ανέβει η θερμοκρασία, να μην τα χτυπήσουμε τα δέντρα ενώ είναι παγωμένα. Δηλαδή, ας περιμένουμε σε αυτές τις περιπτώσεις καμιά εβδομάδα να ανέβει λίγο η θερμοκρασία, να κάνουμε πρώτα τη συγκομιδή της ελιάς. Γιατί είναι πολλές οι ελιές όπου δεν είχε γίνει η συγκομιδή τους ακόμα».

Η κ. Φραγκουλάκη, απαντώντας στο σχετικό μας ερώτημα, λέει ότι δεν είναι απαραίτητο να αφήσουμε άκοπα τα κλαδιά για να τα καταγράψει ο ΕΛΓΑ. «Τα σπασίματα φαίνονται και δε χρειάζεται να χάσουμε χρόνο», όπως επισημαίνει.


Στα αμπέλια

Όπως έχουμε ξαναγράψει, τα αμπέλια που είχαν αντιχαλαζικό δίκτυ και οι ιδιοκτήτες τους δεν πρόλαβαν να το μαζέψουν πριν χιονίσει καταπλακώθηκαν. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι πληγέντες έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους. Όλα τα άλλα αμπέλια με αυτά τα χιόνια ωφελήθηκαν και μάλιστα σημαντικά. Η γεωπόνος Χαρά Φραγκουλάκη λέει στη "Ν.Κ." ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα αν τώρα θέλουν οι αμπελουργοί να τα κλαδέψουν. Έτσι κι αλλιώς τώρα ξεκινάει η περίοδος του κλαδέματος και ήδη πολλοί αμπελουργοί ξεκινούν το κλάδεμα».


Στα υπαίθρια

Αναφορικά με τα υπαίθρια κηπευτικά, η κ. Φραγκουλάκη εξηγεί: «Το χιόνι δεν τα πειράζει αν λειώνει όμορφα και σιγά. Αν κάνει όμως παγετό, παγώνουν τα εξωτερικά φύλλα και δεν μπορούν να προχωρήσουν».

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ


Τι πρέπει να γίνει εσπεριδοειδή

Πολύ ευαίσθητα στις τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, όμως, είναι τα εσπεριδοειδή. Σύμφωνα με τη Χαρά Φραγκουλάκη, «αυτός το μαύρο χρώμα που εμφανίζουν πολλά στα φύλλα τους οφείλεται στην υγρασία. Τώρα λοιπόν χρειάζονται αμέσως έναν χαλκό, για να απολυμανθούν οι πληγές που έγιναν πάνω στα κλαδιά και στον κορμό. Ο χαλκός λοιπόν βοηθάει σημαντικά αυτή την περίοδο»...

Στο ερώτημά μας αν θα ήταν καλό να γινόταν ψεκασμός και με σίδηρο, που βοηθάει στο πρασίνισμα των φύλλων, η ίδια εξηγεί ότι καλό είναι και να βάλουμε σίδηρο, αλλά όχι ψεκάζοντας τα φύλλα. Είναι καλύτερα, στην παρούσα φάση, ο σίδηρος να χρησιμοποιηθεί με πότισμα στη ρίζα του δέντρου μας. «Τώρα τα δέντρα για να ξαναπετάξουν καινούργια φύλλα πρέπει να κάνει ζέστες, να αυξηθούν οι θερμοκρασίες».

Στον κήπο μας, όπου υπάρχουν στα καλλωπιστικά δέντρα σπασμένα κλαδιά, θα πρέπει και αυτά αμέσως να καθαριστούν και να γίνει ο ψεκασμός με το χαλκό. Όπως εξηγεί η Χαρά Φραγκουλάκη, «έτσι κι αλλιώς, τώρα είναι και για τα δέντρα αυτά η εποχή του κλαδέματος, οπότε δε χρειάζεται να χάνουμε καιρό»...
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1380107&srv=364

Δεν υπάρχουν σχόλια: