ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Οι μισθοί "πετσοκομμένοι" αλλά το υπουργείο διαψεύδει

Από τα λογιστήρια της κάθε επιχείρησης μαθαίνουν την αλήθεια, τελικά, στη χώρα μας οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που μαζί με δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους βλέπουν μειώσεις ήδη στα ποσά που εισπράττουν. Την ώρα, δηλαδή, που το υπουργείο Εργασίας... διαψεύδει (!), εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι διαπιστώνουν διαφορές στους μισθούς και τις συντάξεις τους.

Με το νέο φορολογικό καθεστώς, τα λογιστήρια είναι υποχρεωμένα να υπολογίσουν τις μηνιαίες κρατήσεις με βάση τη νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος, τη νέα έκπτωση φόρου εισοδήματος και τη νέα κλίμακα της "έκτακτης" εισφοράς αλληλεγγύης, που πλέον έγινε μόνιμη!
ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Η φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, και μάλιστα με κυβέρνηση που υποτίθεται έχει... "κορμό" την Αριστερά, συνεχίζεται, λόγω εφαρμογής του σκληρότερου, από τα προηγούμενα, μνημονίου. Σαν να μην έφταναν, δηλαδή, οι φόροι, έρχονται και οι μειώσεις στο ήδη... μειωμένο εισόδημα των Ελλήνων...

Εκατομμύρια μισθωτοί, αλλά και συνταξιούχοι (όχι μόνο με μικτές συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ) θα καταλάβουν από σήμερα τις βαριές επιπτώσεις των μέτρων που προκύπτουν από την α' αξιολόγηση του νέου μνημονίου.


"Έχουμε μειώσεις και στις κανονικές συντάξεις"



Όπως καταγγέλλει στην εφημερίδα  "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, «ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος βλέπει τη μείωση. Δε βλέπει από πού αυτή προέρχεται. Και στις συντάξεις, δεν είναι μόνο η μείωση λόγω περικοπής του ΕΚΑΣ από τους μικροσυνταξιούχους, που πολλοί, μάλιστα, καλούνται και αναδρομικά να επιστρέψουν τα χρήματα του ΕΚΑΣ. Έχουμε μειώσεις και στις κανονικές συντάξεις, όπου, λόγω της αύξησης του επιδόματος αλληλεγγύης και της φορολογίας, υπάρχουν μειώσεις σημαντικές. Και αυτές οι μειώσεις ισχύουν όχι μόνο για τους συνταξιούχους, αλλά και για τους εργαζόμενους».

Στο μεταξύ, οι μειώσεις δεν είναι στα ίδια ποσοστά για όλους. Όπως εξηγεί ο συνδικαλιστής, «είναι ανάλογα την οικογενειακή τους κατάσταση. Είναι ανάλογα τα εισοδήματά τους κ.λπ.».

Το μήνυμα που θέλει να στείλει προς τον κόσμο ο πρόεδρος του ΕΚΗ είναι ότι «διαχρονικά και η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες με τα μέτρα αυτά το μόνο που καταφέρνουν είναι να οδηγούν όλο και περισσότερο τον κόσμο στην απόγνωση. Γιατί μιλάμε για ανθρώπους που υπολόγιζαν και το τελευταίο ευρώ. Και μιλάω για τους μικροσυνταξιούχους».


Κλίμακες... φτωχοποίησης

Με βάση τις νέες κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, οι μηνιαίες φορολογικές κρατήσεις επιβάλλονται πλέον πάνω από το όριο των 617 ευρώ το μήνα για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και πάνω από το ποσό των 720 ευρώ το μήνα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, ενώ μέχρι τώρα επιβάλλονταν από τα 682 ευρώ το μήνα για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και πάνω από τα 795 ευρώ το μήνα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Αυτό αναφέρουν τα στοιχεία των υπολογισμών που έχουν γίνει για τη νέα, διαμορφούμενη φτωχοποίηση των ελληνικών νοικοκυριών.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές, όπως αναφέρει ρεπορτάζ των "Νέων", οι μειώσεις αφορούν σε 250.000 δικαιούχους με μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές από 1.300 ευρώ μικτά και άνω, και κυμαίνονται από 5% έως 40%, ανάλογα το ύψος των επικουρικών.

Στο μεταξύ, στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για συνολικά «18 ψαλίδια σε συντάξεις και εισοδήματα». Αυτά είναι:

- Μείωση έως 30% στις νέες συντάξεις.

- Μείωση ως 40% στις αναπηρικές.

- Μείωση έως 40% στις επικουρικές.

- Μείωση ως 15% στο εφάπαξ.

- Μείωση ως 32% στο μέρισμα του Δημοσίου.

- Μείωση ως 60% στις συντάξεις όσων εργάζονται.

- Μείωση δικαιούχων ΕΚΑΣ και πλήρης κατάργηση από 1/1/2020.

- Ηλικιακό όριο και μείωση δικαιούχων συντάξεων χηρείας.

- Εισφορά 7% μισθωτών-εργοδοτών για το ΕΤΕΑΠ από 1/6/2016.

- Εισφορά 7% αυτοαπασχολούμενων από 1/6/2016.

- Εισφορά 20% για τους ελεύθερους επαγγελματίες από 1/1/2017.

- Εισφορά 14% επί του εισοδήματος στους αγρότες.

- Εισφορά 6,9% επί της εισοδήματος των επαγγελματιών υπέρ ΕΟΠΥΥ.

- Εισφορά 7,1% επί των αποδοχών των μισθωτών υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

- Μείωση κατώτατης σύνταξης από 486 στα 392 ευρώ (κυρίως για συνταξιούχους κάτω των 67 ετών).

- Αύξηση εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης - 2% στις κύριες και 6% στις επικουρικές συντάξεις.

- Επιπλέον 10% μείωση της σύνταξης κατ' έτος για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα.

- Αύξηση φορολογικών κρατήσεων.


«Χρειάζεται πάλη»

«Όλοι έχουμε δει τις τελευταίες δύο μέρες, που λαμβάνουμε τις συντάξεις μας, μειώσεις από 15 έως και 22 ευρώ», λέει στη "Νέα Κρήτη" το μέλος της διοίκησης του Σωματείου ΙΚΑ Ν. Ρεθύμνου Αντώνης Ουρανός.

«Άρχισαν λοιπόν να ανησυχούν οι συνταξιούχοι. Και εδώ είναι που θα πρέπει τα συνδικαλιστικά μας όργανα να τοποθετηθούν ταξικά. Και αυτό που ουσιαστικά θέλουμε είναι η μαζικοποίηση της οργανωμένης πάλης».

Παρακάτω ο Αντώνης Ουρανός τονίζει ότι στην πραγματικότητα «το ζήτημα δεν είναι το ποσό της μείωσης. Σημασία έχει ότι συνεχίζει το κεφάλαιο την επίθεσή του στις δυνάμεις της εργασίας».

Σύμφωνα, εξάλλου, με το συνδικαλιστή, πέραν όλων των άλλων, εδώ υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα: «Όχι απλά καλούμαστε εμείς να πληρώσουμε, αλλά μας κόβουν εμάς από τις πενιχρές συντάξεις μας, που δε φταίμε για την κρίση, για να αποφύγουν να κόψουν από εκείνους που φταίνε για την κρίση. Και αν δεν αντιδράσουμε, οι περικοπές αυτές θα συνεχιστούν».


Μας... "σώζουν"

Πάντως, για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση εμφανίζεται ότι... μας "σώζει" με τα μέτρα αυτά! Το υπουργείο Εργασίας διαψεύδει το ρεπορτάζ των "Νέων".

«Η πραγματικότητα είναι ότι για πρώτη φορά δομείται ένα στέρεο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Η μέριμνα της κυβέρνησης για τα χαμηλά εισοδήματα αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης του Ν. 4387/2016 φτάνουν στο 120% για τις χαμηλότερες συνταξιοδοτικές αποδοχές. Είναι η δομή του νέου ασφαλιστικού συστήματος, που θα επιτρέψει τη σταδιακή αναπλήρωση του εισοδήματος που απωλέστηκε λόγω της αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή του ΕΚΑΣ.

Η δομή αυτή λειτουργεί με έναν τρόπο που πραγματικά ανταποκρίνεται σε ένα πραγματικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και δεν αντιμετωπίζει τους χαμηλοσυνταξιούχους μέσω μιας αντίληψης φιλανθρωπίας. Η δε αναφορά σχετικά με περικοπή έως 40% στις αναπηρικές συντάξεις είναι απολύτως ψευδής», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Εργασίας.

Μάλιστα, καταλήγει ως εξής: «Η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση όχι μόνο να διασώσει την κοινωνική ασφάλιση στη χώρα, αλλά να προσδώσει προοπτικές ανάπτυξης με ισονομία και δικαιοσύνη. Και θα κριθεί μετά την ολοκλήρωση των πολιτικών της».


ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΟΥ ΛΕΩ..."ΣΑΚΑΤΕΜΕΝΑ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΟΥ"


Σακατεμένα τα τραγούδια του καιρού μου
απ' τις φωνές και τα δημοπρατήρια,
τα καθεστώτα μες στην πόλη του μυαλού μου
παρέλαση κινάνε μ' εμβατήρια.

Πολιτικά γραφεία με σοφές δηλώσεις
πουλάνε κι αγοράζουν συνειδήσεις,
καταψυγμένες και παλιές ανακοινώσεις
στους δρόμους που ζητάς να περπατήσεις.

Τον Αποστόλη το θυμάμαι να χτικιάζει
στην καρβουνόσκονη και στις υπερωρίες
και τον Αργύρη που τα μάτια του δικάζει
στις σκοτεινές και κρύες γαλαρίες.

Σακατεμένα τα τραγούδια του καιρού μου
με φάλτσες μουσικές και με μπαλώματα,
μου βασανίζουνε οι ένοχοι το νου μου,
οι ίδιοι πάντα μ' άλλα πια ονόματα.

Τον Αποστόλη το θυμάμαι να χτικιάζει
στην καρβουνόσκονη και στις υπερωρίες
και τον Αργύρη που τα μάτια του δικάζει
στις σκοτεινές και κρύες γαλαρίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: