Η πάρα πολύ καλή χρονιά εξελίχτηκε σε προβληματική και, αν δε βρέξει και τον Αύγουστο (όσο κι αν αυτό δε θα ήταν καθόλου καλό για τους σταφιδοπαραγωγούς), η φετινή χρονιά στο ελαιόλαδο θα εξελιχθεί ακόμα χειρότερα, σε πανωλεθρία.
Την ίδια στιγμή, η Ιταλία έχει ανακτήσει μέρος της καταστραφείσας παραγωγής της από το βακτήριο Xylela, με συνέπεια φέτος να ετοιμάζεται να επιστρέψει δυναμικά, αυξάνοντας κατά πολύ τις ποσότητές της στην παγκόσμια αγορά, ενώ αύξηση παραγωγής αναμένεται και από την Ισπανία και συνεπώς, υπάρχει έντονη ανησυχία για την πορεία των τιμών!
Στην Κρήτη και στην Ελλάδα γενικότερα, η παραγωγή του ελαιολάδου θα πέσει κάτω από το 50% της περυσινής παραγωγής, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των ασυνήθιστα για την εποχή υψηλών θερμοκρασιών, που επικρατούν από την άνοιξη και μετά. Την εκτίμηση αυτή κάνει στη "Νέα Κρήτη" ο ελαιουργός και έμπορος ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης, με βάση την προσωπική του έρευνα και τα στοιχεία που ο ίδιος έχει συγκεντρώσει, από τις επαφές και τα ταξίδια του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
«Η Ιταλία και η Ισπανία, όπως και τρίτες χώρες όπως το Μαρόκο, θα έχουν φέτος πολύ καλή παραγωγή, που σίγουρα θα είναι σε μεγαλύτερα επίπεδα από τα περυσινά.
Σωτήρια βροχή
Στο μεταξύ, όλος ο κόσμος εναποθέτει τις ελπίδες του σε μια βροχούλα μες στον Αύγουστο. Αυτό βέβαια θα προκαλούσε προβλήματα στα σταφιδάμπελα κυρίως, καθώς τα επιτραπέζια σταφύλια, σαφώς και τα περισσότερα, θα έχουν "φύγει", αλλά θα βοηθούσε πάρα πολύ τα ελαιόδεντρα, τουλάχιστον, να μη χάσουν και το λίγο τους καρπό.
Έξω υπερπαραγωγή... μέσα μεγάλη μείωση εξαιτίας της ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών
Κι ενώ η παραγωγή στην Ελλάδα θα είναι μειωμένη, η παγκόσμια αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου θα επηρεάσει τις τιμές προς τα κάτω. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να περιμένουμε στην Ελλάδα μια μείωση σε σχέση με πέρυσι σε ποσοστό τουλάχιστον 50%», σύμφωνα με τον κ. Αλμπαντάκη.
«Αν μας είχαν βοηθήσει οι καιρικές συνθήκες, θα είχαμε φέτος μια πάρα πολύ καλή χρονιά. Διότι οι ελιές ξεκίνησαν με μια πολύ καλή ανθοφορία. Βέβαια, οι ελιές που έχουν περιποίηση από τους παραγωγούς, οι οποίοι τις ποτίζουν, τις κλαδεύουν, τις ψεκάζουν κ.λπ., θα έχουν παραγωγή. Αλλά οι υπόλοιποι θα έχουν πολύ μεγάλη μείωση», σύμφωνα με τον ίδιο.
Ο κ. Αλμπαντάκης επισημαίνει ότι οι ελιές στην Κρήτη ξεκίνησαν με πολύ καλή ανθοφορία. Αλλά, λόγω του νότου και της ζέστης, δεν "έδεσαν" καλά, ενώ από τη μια η ξηρασία και από την άλλη η κακή δακοπροστασία αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλη μείωση.
«Έπρεπε ήδη να έχουν κάνει δύο ραντίσματα. Και δεν έχει γίνει σχεδόν καθόλου», λέει ο Μιχάλης Αλμπαντάκης, που καυτηριάζει την ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, η οποία και καλεί τους παραγωγούς να ψεκάσουν οι ίδιοι τις ελιές τους. «Ο παραγωγός πληρώνει μέσα από τα ελαιουργεία δακοκτονία 1,2% στην έκθλιψη του ελαιοκάρπου και την ίδια ώρα τού ζητάνε να ψεκάσει. Η γνώμη η δική μου είναι να σταματήσει να παρακρατείται από τα ελαιουργεία το ποσοστό αυτό και να αναλάβουν τη δακοκτονία είτε τα ελαιουργεία, είτε μόνοι τους οι παραγωγοί».
Παραμένει σταθερή
Από 2,90 έως 3 ευρώ το κιλό
Την ίδια ώρα, οι τιμές παραγωγού ελαιολάδου, με βάση την καταγραφή που κάνει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης σε συνεννόηση και συνεργασία με ιδιωτικούς και συνεταιριστικούς φορείς, κυμαίνονται από 2,90 έως και 3 ευρώ το κιλό. Όλες οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Κρήτης διατηρούν την τιμή των 3 ευρώ το κιλό, ενώ από τους ιδιώτες που ανήκουν στη λίστα των εταιρειών που ενημερώνουν το ΣΕΔΗΚ είναι και οι Αλμπαντάκης και Αγγελιδάκης, που "δίνουν" την τιμή των 3 ευρώ το κιλό, στην ενημέρωση του www.sedik.gr στις 28 Ιουνίου, δηλαδή την περασμένη Τρίτη.
Από τις συνεταιριστικές οργανώσεις, να αναφέρουμε ότι η ΕΑΣ Πεζών δήλωσε ότι δεν αγοράζει, ενώ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βουκολιών αγοράζει από 2,90 έως 2,95 ευρώ το κιλό, από πελάτες αντίστοιχων συνεταιρισμών ή ελαιοτριβείων. Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Σελίνου και Χανίων αγοράζουν στα 2,90 ευρώ το κιλό, την οξύτητα 0,3, σύμφωνα πάντα με τον πίνακα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1333295&srv=127
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου