ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Αιλουροειδές σκορπά τον τρόμο στην ανατολική Κρήτη

ΑΙΛΟΥΡΟΕΙΔΕΣ


Το φόβο έχει σκορπίσει αιλουροειδές στο σημείο ανάμεσα σε Σητεία και Βάι στο Λασίθι καθώς σύμφωνα πάντα με 4-5 μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, στους οποίους στη συνέχεια προστέθηκαν περισσότεροι, εθεάθη να κινείται στην περιοχή την Πέμπτη το πρωί αλλά ακόμα και στη διάρκεια της νύχτας που η ορατότητα είναι περιορισμένη.
Οι κάτοικοι που δεν μπόρεσαν να ξεκαθαρίσουν για τι ακριβώς αιλουροειδές πρόκειται αιφνιδιάστηκαν με αποτέλεσμα να ενημερώσουν άμεσα την αστυνομία και τις υπηρεσίες.

Ψάχνουν για αιλουροειδές
Σύμφωνα με πληροφορίες το αιλουροειδές έχει μήκος ενός μέτρου και εκτιμάται ότι πρόκειται για κρητικό αγριόγατο, ενώ υπήρξαν ακόμα και σενάρια για λιοντάρι ή τίγρη τα οποία λογικά ανήκουν στη "σφαίρα" της φαντασίας καθώς το τσίρκο που βρέθηκε στην περιοχή τις προηγούμενες μέρες δεν διέθετε άγρια ζώα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν δραπετεύσει, καθώς έτσι κι αλλιώς έχουν απαγορευτεί στα τσίρκο εδώ και χρόνια.

"Χτενίζουν" την περιοχή
Οι κάτοικοι είδαν άνδρες του αστυνομικού τμήματος Σητείας να «χτενίζουν» την περιοχή, μαζί με εθελοντές , ενώ ενημερώθηκαν και στελέχη της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου. Ο δήμαρχος Σητείας κ.Πατεράκης επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν μαρτυρίες 10 κατοίκων που είδαν το ζώο, δεν γνωρίζουν ακόμη περί τίνος πρόκειται αλλά το αιλουροειδές δεν είχε άγριες διαθέσεις, όπως είπε.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εθάθη και σε απόσταση 60 μέτρων από ξενοδοχείο στην Αγία Φωτιά αλλά σύμφωνα με τις μαρτυρίες δεν κινήθηκε απειλητικά.

Φοβούνται να πάνε στα χωράφια
«Όπως τόνισε μιλώντας στο neakriti.gr ο κάτοικος της περιοχής Κώστας Πλωμαρίτης «έχει ακουστεί ότι ψάχνουν για άγριο ζώο αλλά δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Είδαμε και την αστυνομία να ψάχνει . Παίρνουμε τηλέφωνο τις υπηρεσίες και μας λένε ότι δεν ξέρουν τίποτα αλλά να προσέχουμε. Δεν έχουμε καμία επίσημη οδηγία τι να κάνουμε. Ο κόσμος όμως ανησυχεί γιατί όλοι βρίσκονται όλη μέρα στους κήπους και στα χωράφια και θέλουν να ξέρουν αν κινδυνεύουν» .
Για το θέμα έχει ενημερωθεί σύμφωνα με πληροφορίες και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής ενώ οι κάτοικοι ζητούν επίσημη ενημέρωση για το ζήτημα.

Δεν είναι επιθετικός ο κρητικός αγριόγατος
Ακόμη κι αν δεν έχει διευκρινιστεί τι αιλουροειδές αφορούν οι μαρτυρίες ,σε περίπτωση που πρόκειται για κρητικό αγριόγατο οι ειδικοί επιμένουν ότι δεν είναι επιθετικό ζώο.
Σύμφωνα με τον ερευνητή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Πέτρο Λυμπεράκη «ο κρητικός αγριόγατος μοιάζει με μια σπιτική γάτα απλά είναι λίγο πιο μεγάλος, φτάνει τα 6-7 κιλά και σε μήκος λιγότερο από ένα μέτρο. Ακόμα όμως και για τους ειδικούς είναι δύσκολο να εντοπίσουν τις διαφορές , καθώς ακόμα με τη βοήθεια του dna ,aυτό είναι επισφαλές. Υπάρχουν κάποιες μορφολογικές ενδείξεις για να ξεχωρίσει κανείς το ζώο αυτό, από ένα ήμερο γατί. Πρόκειται όμως για δειλά ζώα, αποφεύγουν τον άνθρωπο, ακόμα και εμείς που τα μελετάμε μας αποφεύγουν και είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Δεν είναι σε καμία περίπτωση επιθετικό».
Επειδή κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά παράλογα σύμφωνα με τον κ .Λυπεράκη, καλό θα ήταν κρατηθούν χαμηλοί τόνοι όπως λέει μέχρι να υπάρξει μία απόδειξη ή μία φωτογραφία από το ζώο το οποίο κινείται στην περιοχή σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες. Μάλιστα ο κρτικός αγριόγατος είναι έτσι κι αλλιώς σπάνιος, αφού δεν μπορεί να υπολογιστεί ο πληθυσμούς που έχει απομείνει στο νησί, ενώ εμφανίζεται κυρίως σε ορεινά οικοσυστήματα.

Τα πιο ευφάνταστα σενάρια
Τα σενάρια πάντως για το μυστήριο αιλουροειδές οργιάζουν και πολλαπλασιάζονται ώρα με την ώρα .Κατά μία εκδοχή επρόκειτο για κατοικίδιο το οποίο δραπέτευσε ή αφέθηκε εσκεμμένα ελεύθερο από τον ιδιοκτήτη του. Ακούστηκε ακόμη κι ότι μπορεί να το άφησε πίσω του διερχόμενο πλοίο... Τίποτε φυσικά από όλα αυτά δεν έχουν αποδειχθεί και μέχρι να εντοπιστεί το ζώο -που εμφανίστηκε σύμφωνα πάντα με τους κατοίκους στην περιοχή- η φήμη του συναγωνίζεται αυτή του Σήφη, του θρυλικού κροκόδειλου του Ρεθύμνου που είχε γίνει διάσημος .
Ρεπορτάζ : Φιλία Σαριδάκη

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1333131&srv=149




Δεν υπάρχουν σχόλια: