Περιουσίες γονέων... παιδεύουσι τέκνα στην Ελλάδα της κρίσης, ή για την ακρίβεια... "καίνε τέκνα λόγω της φορολογίας ακινήτων".
Όποιος γονιός θέλει να καταστρέψει το παιδί του, δεν έχει παρά να του γράψει... την περιουσία του... Αυτό το έχουν αντιληφθεί οι γονείς σήμερα και δε μεταβιβάζουν ακίνητα στα παιδιά τους, ενώ ένας βασικός λόγος επίσης που αρνούνται να το κάνουν είναι γιατί τα έξοδα που θα πρέπει να πληρώσουν σε ένα κράτος που... διψάει για χρήμα είναι δυσβάσταχτα.
Έτσι, η πτώση γονικών παροχών και δωρεών εν ζωή, όχι μόνο σήμερα αλλά από το 2008 και μετά, είναι εντυπωσιακά μεγάλη!
Τα στοιχεία είναι επίσημα και προέρχονται από τις στατιστικές έρευνες της ΕΛ.ΣΤΑΤ., σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.
Και τα συμπεράσματα που εξάγονται δεν είναι μόνο ότι μειώνονται οι μεταβιβάσεις και οι αγοραπωλησίες ακινήτων, αλλά και ότι απαξιώνεται και μάλιστα επικίνδυνα η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα όχι μόνο των φορολογικών βαρών, αλλά και του συνόλου των θεσμικών αστοχιών και στρεβλώσεων που έπληξαν την αγορά ακινήτων.
«Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο γονέας δεν τολμά να μεταβιβάσει κάποιο ακίνητο στο παιδί ή το συγγενή του. Αντίθετα, προτιμά να αφήσει στους διαδόχους του την επιλογή της αποποίησης της κληρονομιάς, ώστε να διασφαλιστούν όχι μόνο από τυχόν γνωστές ή άγνωστες διεκδικήσεις του Δημοσίου ή τρίτων, αλλά και από τα απρόβλεπτα και αβάσταχτα βάρη μιας ακίνητης περιουσίας», τονίζει ο ΣΕΒ, σημειώνοντας ότι για τις αποποιήσεις δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, αλλά πλέον αποτελούν σχεδόν απαραίτητο συμπλήρωμα του κάθε πιστοποιητικού θανάτου.
Όπως σχολιάζει σε σχετικό της δημοσίευμα η "Ημερησία", το παράδοξο είναι ότι η απαξία των ακινήτων ζημιώνει και το ίδιο το κράτος. Ο λόγος είναι ότι η λύση που έχει βρεθεί μετακυλίει την απώλεια φορολογικών εσόδων από την υγιή οικονομική δραστηριότητα στην επιβάρυνση της κατοχής ακινήτων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Έτσι τα έσοδα του κράτους από φόρους μεταβίβασης, υπεραξίας ακινήτων κ.λπ. έχουν υποχωρήσει, παράλληλα με την υποχώρηση των τιμών και των συναλλαγών. Τα σχετικά έσοδα έχουν πέσει πολύ κάτω από τα 500-700 εκατ. ευρώ, που κινούνταν ακόμα και τις εποχές που οι αντικειμενικές αξίες ήταν στο 1/3 των αγοραίων. Τότε, στην πράξη το 11% του φόρου μεταβίβασης μετατρεπόταν σε ένα 3%-4%, αλλά τα έσοδα ήταν δεκαπλάσια, φτάνοντας στο 1,1 δισ. ευρώ το 2007.
Άλλες εποχές
Ας θυμηθούμε, όμως, τι ίσχυε παλιότερα. Όταν άκουγες πως σου γράψουν οι γονείς το σπίτι, πετούσες από τη χαρά σου. Τώρα όμως, είναι κάτι που το θεωρείς κατάρα. Διότι, εκεί που έχει φτάσει ο παραλογισμός της ελληνικής κυβέρνησης στο σχεδιασμό της φορολογίας, ό,τι έχει κανείς, σπίτια, αυτοκίνητα, τραπεζικές καταθέσεις, εισοδήματα, το μοιράζεται υποχρεωτικά με την εφορία...
Σε παλιότερο δημοσίευμά της, η "Νέα Κρήτη" έγραφε ότι ενδεικτικό του πόσου έχει ξεφύγει η κατάσταση στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι κάθε οικογένεια σε αυτή τη χώρα είναι αντιμέτωπη τώρα, για το εξάμηνο που "τρέχει" ως το Φεβρουάριο, όχι με έναν και δύο, αλλά αισίως με 21 φόρους!
Αυτή η πρωτοφανής φορολαίλαπα έχει προκαλέσει σύγχυση ακόμα και στους ίδιους τους υπαλλήλους των εφοριών, ενώ σε παράνοια κινδυνεύουν να οδηγηθούν οι φορολογούμενοι. Αποκορύφωμα, η άρνηση των παιδιών να δεχτούν σπίτια, ακίνητα ή και οικόπεδα, που θέλουν να τους μεταβιβάσουν οι γονείς τους!
Τα οικογενειακά δράματα δε λείπουν βεβαίως και σε τοπικό επίπεδο, με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου να γίνεται αποδέκτης τέτοιων καταστάσεων απόγνωσης, από πολίτες που δεν ξέρουν τι να πρωτοπληρώσουν στην εφορία!
«Απαιτείται προσοχή» - Εγκλωβίζονται... οι κληρονόμοι
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" χθες ότι από το Σεπτέμβριο του 2009 και μετά, οπότε και ήταν για την Ελλάδα η χρονική στιγμή που άρχιζε να γίνεται αισθητή η κρίση, οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν μειωθεί σε ποσοστό άνω του 90% σε σχέση με όσα ίσχυαν κατά το προηγούμενο - προ κρίσης - διάστημα.
«Η πτώση των γονικών παροχών», κατά τη δική του εκτίμηση, «οφείλεται στο ότι δεν έχουν χρήματα οι γονείς για να κάνουν τη γονική παροχή. Να πληρώσουν τους φόρους, δηλαδή»... Αναφερόμενος στη μείωση των αγοραπωλησιών, «θα πρέπει να πάρουμε ορόσημο το Σεπτέμβριο του 2009, που πτώχευσε η Lehman Brothers στη Νέα Υόρκη. Από τότε και μετά, λοιπόν, η πτώση των αγοραπωλησιών σαν ποσοστό υπερβαίνει το 90%, μέχρι σήμερα»!
Ο Κώστας Αράπογλου καλεί τον κόσμο να δείξει ιδιαίτερη προσοχή για την αποδοχή ή όχι κάποιας κληρονομιάς. «Χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή», λέει, «ιδίως σε αυτούς που κληρονομούν περιουσίες που είναι σε μακρινό βαθμό συγγένειας. Που μπορεί, δηλαδή, να είναι ανίψια ή να μην έχουν καμία συγγένεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πάρα πολλοί εγκλωβίζονται γιατί χαίρονται που κληρονόμησαν ένα ακίνητο και μετά διαπιστώνουν ότι οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν είναι δυσβάσταχτοι»!
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων, «όσο πιο μακρινό είναι το συγγένειο, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του φόρου. Και οι κληρονόμοι αυτοί στη συνέχεια δεν μπορούν να πουλήσουν το ακίνητο για να πληρώσουν τους φόρους. Το κράτος, επειδή διψάει για χρήμα, δεν τους επιτρέπει να πουλήσουν το ακίνητο. Και επειδή οι ίδιοι δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, τους δεσμεύει και την υπόλοιπη περιουσία, ή τους δεσμεύσει ακόμα και τις καταθέσεις τους»!
Έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις και στην Κρήτη, τέτοιοι "τυχεροί" κληρονόμοι να εγκλωβιστούν και να χάσουν άλλα περιουσιακά στοιχεία στο τέλος... Όπως εξηγεί ο ίδιος, «δεν μπορείς να εξοφλήσεις τους φόρους του κράτους με ακίνητο. Είναι κάτι που εμείς το ζητάμε σαν Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών, αλλά το κράτος δεν το αποδέχεται»...
Μάλιστα, ο Κώστας Αράπογλου μάς μίλησε για μια κληρονόμο στη Θεσσαλονίκη. «Της έγραψε ο θείος της το 50% ενός εγκαταλελειμμένου εργοστασίου εξ αδιαιρέτου. Και επειδή είναι μεγάλο το ποσό, την παραπέμπουν με την κατηγορία... ξεπλύματος βρόμικου χρήματος»...
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου