ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Φορτέτσα, πέντε χρόνια ζουν στη λάσπη και τις σκόνες

                                ΦΟΡΤΕΤΣΑ ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ



"Ξεφτίλα"... είναι ο χαρακτηρισμός που αποδίδει πλέον στο περίφημο έργο αντικατάστασης της ύδρευσης της Φορτέτσας η τοπική κοινωνία της πολύπαθης περιοχής, αφού εδώ και πέντε χρόνια δε λέει να τελειώσει αυτό το έργο, που είχε χρονοδιάγραμμα το πολύ έως δύο χρόνια. 


 
Σκόνη, λάσπη, λακκούβες, που πολλές φορές εξελίσσονται σε κρατήρες, αλλά και προβλήματα με την υδροδότηση της συνοικίας, είναι ένα καθημερινό φαινόμενο, που κάνει τους κατοίκους πλέον να μην έχουν άλλη υπομονή και να ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις!

Φτωχοί κυρίως άνθρωποι, βιοπαλαιστές, αλλά και ηλικιωμένοι με σοβαρά αναπνευστικά και κινητικά προβλήματα συνθέτουν τον πληθυσμό της Φορτέτσας, που, μετά τη συνεχιζόμενη περιπέτεια, δηλώνουν ξεκάθαρα ότι θα πάρουν το αίμα τους πίσω στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Μάλιστα, πάνω στον κεντρικό δρόμο της Φορτέτσας καταγράψαμε και την αγωνία ηλικιωμένης γυναίκας, που μας είπε ότι ρίχνει διαρκώς νερό με το λάστιχο. Ο σύζυγός της, μάλιστα, είναι ανάπηρος, ενώ η ίδια, για να μπορέσει να αναπνεύσει, κάνει συμπληρωματική χρήση ειδικού μηχανήματος οξυγόνου.
                        
«Αυτό το προάστιο ήταν πάντα το ωραιότερο του Ηρακλείου. Και τα τελευταία χρόνια το έχουν κάνει το χειρότερο. Συνέχεια αναγκάζομαι με ένα λάστιχο να βρέχω το δρόμο, για να μειώσω όσο μπορώ τη σκόνη, που μπαίνει μες στο σπίτι μου», λέει με αγανάκτηση και απόγνωση στη "Νέα Κρήτη" η ηλικιωμένη Δέσποινα Λουκάκη.
«Εγώ έχω μηχάνημα για να αναπνέω. Ο άνδρας μου είναι ανάπηρος. Τι να πούμε και τι να μην πούμε. Στα πρώτα έργα, για 20 μέρες δεν είχα νερό. Και όταν τους έλεγα "βρε παιδιά, πότε θα αφήσετε το νερό;", μου απαντούσαν "μα, από μας δεν έχετε κανένα πρόβλημα". Και κοιτάζω και μου είχαν τη σωλήνα... ασύνδετη»!
«Το σπίτι μας έχει ρημάξει μέσα-έξω. Έχουμε και σοβαρά προβλήματα υγείας», λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Παπουτσάκης, ένας παλιός μαραγκός της Φορτέτσας, και δείχνει το χέρι του, γεμάτο από αλλεργικής φύσης προβλήματα, τα οποία και προφανώς επιδεινώνονται από τη σκόνη που εισέρχεται στο εσωτερικό του ασύλου κάθε ανθρώπου, δηλαδή της οικίας του. Δείχνοντάς μας μάλιστα τα λάστιχα που έχουν βάλει για να κατευθύνουν το νερό εκεί όπου το χρειάζονται για τα περίφημα έργα τους, ο κ. Παπουτσάκης μας λέει ότι «δεν έχουν πού αλλού να πάνε και ασχολούνται εδώ, και δε λένε να τελειώσουν»...
                                     Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις
«Ένα έργο, που ήταν για δύο χρόνια, έχει γίνει πέντε χρόνια. Ένα έργο ντροπής, χωρίς καμία ανταπόκριση μέχρι σήμερα, ούτε από τη ΔΕΥΑΗ, ούτε από το Δήμο, ούτε από το δήμαρχο», καταγγέλλει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φορτέτσας Γιώργος Γιάννικας, ο οποίος προσθέτει ότι, ενώ έχει ζητήσει εδώ και 1,5 μήνα ραντεβού με το δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, εκείνος δεν έχει απαντήσει.
«Μαθαίνουμε ότι δέχεται μόνο μεμονωμένα τους κατοίκους της Φορτέτσας και τους λέει τα δικά του. Αλλά εμάς ως Πολιτιστικό Σύλλογο δε μας έχει δεχτεί. Θα κάνουμε άλλη μια προσπάθεια και μετά θα πάμε σε κινητοποιήσεις», καταγγέλλει ο ίδιος.
«Δεν πειράζει. Τροχός είναι και γυρίζει. Είμαστε ένα προάστιο 4 χιλιάδων κατοίκων, πάντοτε ξεχασμένο από την εκάστοτε δημοτική Αρχή. Είμαστε ξεχασμένοι απ' όλους και απ' όλα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννικας, προσθέτοντας ότι στις επόμενες εκλογές, η τοπική κοινωνία θα δώσει την απάντησή της μέσω της κάλπης. Μάλιστα, αναφέρει ότι οι κάτοικοι της Φορτέτσας είναι εξαγριωμένοι και από τώρα και μετά θα προχωρήσουν σε μεγάλες κινητοποιήσεις.
«Το έργο αυτό μπορώ να το χαρακτηρίσω ως ένα έργο-ξεφτίλα. Έργο ντροπής, και πρέπει να ντρέπονται όλοι, από το Δήμο μέχρι και τον εργολάβο. Ο εργολάβος είναι ιδιώτης, κάνει τη δουλειά του, αλλά τη δουλειά του δεν την κάνει σωστά. Και σε αυτό ευθύνεται ο Δήμος, διότι πρέπει να κατοχυρώσει τα χρήματα των δημοτών, τα χρήματα του ΕΣΠΑ, όποια χρήματα τέλος πάντων είναι αυτά, και πρέπει να έχει κάποιο χρονοδιάγραμμα και κάποιες ποινικές ρήτρες σε κάθε έργο που αναθέτει», καταλήγει ο κ. Γιάννικας.
                          Τεράστια η ταλαιπωρία
«Ευχαριστούμε πολύ αν θα γίνει κάτι που να μας εξυπηρετεί εδώ στη Φορτέτσα, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει και ένα όριο, ένα χρονικό διάστημα, στο οποίο πρέπει να παραδοθεί το έργο», τονίζει κατηγορηματικά στην εφημερίδα μας και ο Κώστας Σαμιώτης, ένας νέος άνθρωπος, που μένει και αυτός στον κεντρικό δρόμο της Φορτέτσας.
Μάλιστα, αναγκάζεται και ανοίγει το νερό και ο ίδιος για να τρέξει στο δρόμο και να μειωθούν οι σκόνες. «Οι εργάτες προφανώς και δε φταίνε. Ο εργολάβος ο πρώτος είχε το πρόβλημα. Και τώρα είμαστε σε μια φάση που είναι προφανώς προς το τελείωμα. Προσπαθούν αυτοί, προσπαθεί και η ΔΕΥΑΗ - δεν το αμφισβητούμε αυτό - από την άλλη όμως η ζημιά και η ταλαιπωρία είναι τεράστια».
Δεν είναι όμως μόνο οι κάτοικοι της Φορτέτσας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από το... σύγχρονο γιοφύρι της Άρτας. Είναι και όσοι έχουν καταστήματα εκεί, που αντιμετωπίζουν ζημιές, όπως το κρεοπωλείο του κ. Διλβόη. Ο γιος του Γιάννης λέει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη": «Έχουμε χάσει πολλή πελατεία εξαιτίας της κατάστασης του δρόμου. Μεγάλη ταλαιπωρία. Τώρα πήγαμε στα πέντε χρόνια. Έχουμε καταστρέψει τα αυτοκίνητά μας με το δρόμο αυτό. Έχουμε χάσει και τη δουλειά μας. Κι ακόμα το έργο δεν έχει τελειώσει»...      

Στο σημείο αυτό, ο Γιάννης Διλβόης τονίζει: «Δε βρίσκουμε άκρη. Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε με κανέναν. Ούτε με εργολάβους, ούτε με επιβλέποντες, ούτε με το Δήμο, ούτε με τη ΔΕΥΑΗ, ούτε με κανέναν. Με τίποτα. Δεν αναλαμβάνει άνθρωπος. Κι έτσι δεν ξέρουμε τι να κάνουμε»!

Δε χωράνε τα αυτοκίνητα
«Καθημερινά εδώ γίνονται φασαρίες», λέει από την πλευρά του ο κάτοικος της Φορτέτσας Στέλιος Περβολαράκης.
«Ποιος θα σταματήσει και πού. Δε χωράνε τα αυτοκίνητα. Οι λάκκοι είναι τώρα και τρία χρόνια εδώ πέρα άφτιαχτοι. Έρχονται, σκάβουν ένα λάκκο εδώ. Στα πέντε μέτρα άλλο ένα. Κρύβουνε τον ένα, ανοίγουνε τον άλλο. Τρία χρόνια γίνεται τώρα αυτή η δουλειά. Τα σπίτια μας μέσα είναι κατεστραμμένα. Τα αυτοκίνητα είναι κατεστραμμένα από τις σκόνες, από τις λάσπες. Αν μπείτε σε ένα σπίτι που βρίσκεται κυρίως στον κεντρικό δρόμο, θα δείτε ότι είναι όλο λάσπη και χώματα»...
Οι απαντήσεις που τους δίνουν; Ο κ. Περβολαράκης λέει στη "Νέα Κρήτη" ότι «οι απαντήσεις τους είναι πως έχει ζημιά. Ότι το έργο είναι μεγάλο. Ποιο μεγάλο; 500 μέτρα είναι. Δεν είναι παραπάνω. Κι εγώ, δηλαδή, αν ήμουνα σαν αυτούς και ήμουν εργάτης ή τεχνικός, θα είχα φύγει. Γιατί ντρέπομαι. Έχουμε φτάσει σε σημείο να τους πούμε ότι, εάν ήσασταν οπουδήποτε αλλού, τα μηχανήματα θα σας τα έκαιγαν. Κι ενώ πολλοί τους βρίζουν, αυτοί δε δίνουν σημασία»...
Η "Νέα Κρήτη" επιχείρησε χθες να έχει την απάντηση από πλευράς της ΔΕΥΑΗ, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1339046&srv=364




Δεν υπάρχουν σχόλια: