Οι ιδιοκτήτες τους, άλλες φορές από άγνοια, άλλες από πανικό, τα εγκαταλείπουν στη φύση, χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες. Το είδαμε να συμβαίνει με τον "Σήφη" τον κροκόδειλο στο φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου, και τώρα υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να συμβαίνει ξανά στην περιοχή της Αγιάς Φωτιάς με το περίεργο αιλουροειδές! Ωστόσο, δυστυχώς, δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά...
Όταν πριν από πολλούς μήνες οι επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης έλαβαν ένα τηλεφώνημα, σύμφωνα με το οποίο ένα... καγκουρό (!) εθεάθη στην εθνική οδό, νόμιζαν πως κάποιος τους κάνει φάρσα. Τελικά αποδείχτηκε πως όχι μόνο φάρσα δεν ήταν, αλλά και πως υπάρχει αυτή τη στιγμή τουλάχιστον άλλος ένας Κρητικός που φιλοξενεί στο χώρο του ένα μαρσιποφόρο ζώο, του οποίου ο φυσικός χώρος είναι η μακρινή Αυστραλία.
Η αλεπού
Στην περιοχή της Αμμουδάρας, όχι πολύ καιρό πριν, μια πανέμορφη αλεπού πραγματοποιούσε τακτικές επιδρομές στα κοτέτσια των κατοίκων. Μια κυρία απευθύνθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, απ' όπου την προμήθευσαν με ειδικές παγίδες, οι οποίες θα επέτρεπαν στην αλεπού να αιχμαλωτιστεί, χωρίς να τραυματιστεί. Δυστυχώς, η κυρία δεν πρόλαβε να τελειώσει τη δουλειά. Ένας γείτονάς της την είχε προλάβει. Είχε δολοφονήσει την αλεπού με δηλητηριασμένο δόλωμα, το οποίο είχε εμποτίσει με "Λανέιτ", ένα φυτοφάρμακο υποτίθεται απαγορευμένο!
Ο κροκόδειλος
Πριν από 7 με 8 χρόνια είχε εντοπιστεί στην περιοχή των Καμινίων, κοντά στο γήπεδο του ΟΦΗ, ένας μικρός κροκόδειλος, που είχε σπείρει τον πανικό στους κατοίκους. Το άγριο ερπετό ήταν μικρό ηλικιακά και αναγκαζόταν να κινείται εκτός του φυσικού του περιβάλλοντος, μέσα στον αστικό ιστό. Έτσι μπόρεσε να παγιδευτεί σχετικά εύκολα και να αποσταλεί... "πακέτο" στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων στην Αίγινα.
Στο ίδιο κέντρο έχουν καταλήξει και άλλα εξωτικά είδη, που αγοράζουν πολίτες από pet shop και στη συνέχεια τα εγκαταλείπουν στη φύση, διότι φυσικά δεν υπάρχει κροκόδειλος που να μη μεγαλώνει, ιταλική νυφίτσα που να μη μυρίζει και βουβαλοβάτραχος που να μη διαταράσσει την οικιακή ειρήνη των ιδιοκτητών του... Έχει αποδειχτεί πως αρκετοί συνάνθρωποί μας αγοράζουν ζώα εισαγωγής σκεπτόμενοι παρορμητικά και χωρίς να αναλογίζονται τις συνέπειες. Έτσι, όταν δουν τα... σκούρα, ψάχνουν να τα ξεφορτωθούν. Κάποιοι κάνουν τη χειρότερη δυνατή επιλογή: Τα αφήνουν ελεύθερα στη φύση, ευτυχώς όμως υπάρχουν και άλλοι που τα παραδίδουν.
Η ιταλική ζουρίδα
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ιταλικής μεγαλόσωμης ζουρίδας, που του παραδόθηκε τον Ιούλιο του 2008. Ο ιδιοκτήτης της, ένας κύριος από τις Πατέλες, είχε απαυδήσει, καθώς το χαριτωμένο ζωάκι, που έμοιαζε με λούτρινο όταν το αγόρασε από pet shop του Ηρακλείου, είχε μεταλλαχθεί: Είχε παραμεγαλώσει, μύριζε και δάγκωνε!
Ο βουβαλοβάτραχος
Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί επίσης με το βουβαλοβάτραχο και χελώνες εισαγωγής που έχουν διαλύσει τους υγροβιότοπους. Τα συγκεκριμένα ζώα εκτοπίζουν άλλα είδη, καθώς καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες τροφής και μάλιστα με πιο επιθετικό τρόπο. Ακόμα προκαλούν ζημιές σε καλαμιώνες και αμμοθίνες.
Η έκκληση
Έκκληση προς τους πολίτες να μην αγοράζουν εισαγόμενα είδη ζώων έχει απευθύνει ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης Εφαρμογών Βιώσιμης Ανάπτυξης "Φοίνιξ" κ. Δημήτρης Ψαρράς. Όπως είπε, «από τη στιγμή που οι θεσμοί δε λειτουργούν, πρέπει να λειτουργήσει η κοινή λογική. Πρέπει οι πολίτες να μην αγοράζουν τέτοια είδη, τα οποία είναι καταδικασμένα να ζήσουν εκτός του περιβάλλοντός τους, αν όχι σε αιχμαλωσία, σε περιβάλλον που δεν είναι δικό τους, και στο οποίο θα κάνουν ζημιά».
Όλοι ψάχνουν το αιλουροειδές
Στο μεταξύ, μέχρι και drones έχουν επιστρατευτεί στην περιοχή Αγιάς Φωτιάς Λασιθίου, μήπως και εντοπιστεί το μυστηριώδες αιλουροειδές που έχει αναστατώσει την Κρήτη τις τελευταίες ημέρες. Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν το ζώο ως μεγαλόσωμο, προσδιορίζοντάς το στο μέγεθος ενός δικύκλου, τύπου "πάπιας". Κάποιοι κάνουν λόγο για κόκκινα μάτια, άλλοι για χρώμα κανελί με ρίγες.
Ωστόσο, οι επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας είναι κατηγορηματικοί: Εάν επρόκειτο για μια τίγρη π.χ., δεν επρόκειτο να μην έχει δηλωθεί η παρουσία της και με άλλο τρόπο, όπως με την επίθεση σε κάποιο κοπάδι ζώων. Μια τίγρης δεν μπορεί να θραφεί με ποντίκια και ζουρίδες, θα είχε προσπαθήσει να εξασφαλίσει την τροφή που της χρειάζεται με κάθε τρόπο».
Υπάρχουν και άλλες περιγραφές, σύμφωνα με τις οποίες το περίεργο αιλουροειδές έχει το μέγεθος λυκόσκυλου και εξαφανίζεται μόλις αισθανθεί ανθρώπινη παρουσία. Το τελευταίο χαρακτηριστικό "δένει" με την περίπτωση να πρόκειται για κρητικό αγριόγατο, ζώο πολύ ντροπαλό, που αποφεύγει τους ανθρώπους.
Σε κάθε περίπτωση, οι Αρχές πρέπει να επιληφθούν, ωστόσο, επειδή κανείς δεν επιθυμεί να πάθει κακό το ζώο, εξετάζουν τη λύση παγίδευσής του με βελάκια και υπνωτικό. Αστυνομία, Διεύθυνση Δασών και Δήμος Σητείας ετοιμάζουν κλιμάκια που θα σαρώσουν νύχτα την περιοχή με θερμική κάμερα.
Οι οδηγίες που απευθύνονται προς τους πολίτες είναι σαφείς: Αν δει κάποιος το ζώο, να μην το καταδιώξει. Να το φωτογραφίσει, αν μπορεί, και να ειδοποιήσει τις Αρχές.
Ρεπορτάζ : Ελένη Σταυρουλάκη
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1333889&srv=149
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου