ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Πρωτόγνωρο... κάλεσμα να ψεκάσουν οι παραγωγοί το δάκο!

Ψεκασμός δακοκτονία


Το απίστευτο και όμως αληθινό..."εκτέλεση ψεκασμών από τους ελαιοπαραγωγούς", αναφέρει ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης στο Λασίθι, για την καταπολέμιση του δάκου της ελιάς σε συγκεκριμένες περιοχές όπου, δεν είναι δυνατή, η μετάβαση των συνεργείων επειδή, λέει, είναι..."άγονες περιοχές"!
Και εντάξει.Οι παραγωγοί γνωρίζουν πως δεν πρέπει να εμπιστεύονται απόλυτα τα συνεργεία ψεκασμών για πολλούς και διάφορους λόγους που οφείλονται συνήθως στις ελλειπείς πιστώσεις του κεντρικού κράτους προς τους φορείς εκτέλεσης του έργου. Αλλά να τους συνιστούν, από την άλλη, οι αρμόδιοι παράγοντες, να ψεκάζουν οι ίδιοι τις ελιές τους λες και είναι...υποχρεωμένοι, αυτό δεν έχει ξαναγίνει!



Πρωτόγνωρη...υποχρέωση
Διότι, μέχρι σήμερα, έχει ξαναγραφτεί σε ανάλογες ανακοινώσεις, αλλά ως συμπληρωματική επέμβαση, να ψεκάζουν, αν θέλουν και οι ίδιοι οι παραγωγοί, όπου διαπιστώνουν δακοπροσβολές. Αλλά να υποχρεώνονται οι παραγωγοί να ψεκάσουν, αν δεν θέλουν να μείνουν αψέκαστες οι ελιές τους, αυτό είναι πραγματικά πρωτόγνωρο. Εκτός και αν...απαλλαγούν από την παρακράτηση που γίνεται υπέρ δακοκτονίας μέσω της έκθλιψης του ελαιοκάρπου τους κάθε χρόνο...

Η ανακοίνωση που "άναψε" φωτιές
Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ν. Λασιθίου, έχει ως εξής:
"Σε ορισμένες περιοχές του Νομού μας  δεν είναι δυνατή η άμεση έναρξη ψεκασμών για τηνκαταπολέμηση  του δάκου της ελιάς, επειδή από τον διαγωνισμό ανάδειξης εργολάβων για την διενέργεια δολωματικών ψεκασμών, δεν έχουν αναδειχθεί προσωρινοί μειοδότες σε όλα τα τμήματα της Π.Ε. Λασιθίου.
Τα  τμήματα χωρίς μειοδότη (υπήρχαν μειοδότες αλλά απορρίφθηκαν γιά διάφορους λόγους) είναι τα εξής:
1)Βρουχάς-Λούμας-Σκοινιάς
2)Βρύσσες-Ζένια
3)Λίμνες-Χουμεριάκο-Νικηθιανό
4)Φουρνής- Καστελίου
-Καρυδίου Μερ/λου
5)Μέσα-Έξω Λακωνίων
6)Μυρσίνης-Λάστρου         
Επίσης υπάρχουν τμήματα άγονα, για τα οποία δεν είχε κατατεθεί προσφορά και είναι τα εξής:
1)Αγίας Τριάδας-Απιδίων
2)Αρμένων-Χανδρά-Περιβολακίων
3)Μαρωνιάς
Επειδή η διαδικασία της επανάληψης του διαγωνισμού όλων των παραπάνω περιοχών είναι χρονοβόρα λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται, πρέπει σε όλες τις παραπάνω περιοχές, όπου υπάρχει καρποφορία να γίνει άμεσα ψεκασμός των ελαιοδένδρων από τους ελαιοπαραγωγούς, προκειμένου να εξασφαλισθεί  η ομαλή πορεία της ελαιοπαραγωγής.
Τέλος στις τοπικές κοινότητες Κρούστα και Βρουχά δεν θα εκτελεσθεί δακοκτονία λόγω ακαρπίας ή πολύ χαμηλής  παραγωγής.Στις εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου υπάρχει παραγωγή, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει μόνοι τους να εκτελέσουν ψεκασμούς για να την προστατεύσουν".
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1332972&srv=127



Δεν υπάρχουν σχόλια: